marți, 19 februarie 2013

Vaccinul antigripal, între falsuri şi efecte adverse


Suspendarea vaccinării antigripale pentru o perioadă între şapte şi 10 zile, după ce specialiştii de la Institutul Cantacuzino au descoperit că 350.000 de doze pregătite pentru imunizarea din 2012 aveau concentraţia uneia dintre cele trei componente scăzută, poate pune sub semnul întrebării utilitatea vaccinului cel puţin pe direcţia poziţiei unor cunoscuţi epidemiologi, precum Tom Jefferson, coordonatorul grupului de cercetare Cochrane pe linie de vaccinuri, care se află de multă vreme în răspăr cu organismele internaţionale ce se ocupă de sănătatea umană. Mai exact, cercetătorul american susţine, cu argumente, că vaccinul antigripal ar fi apă de ploaie din multe puncte de vedere pentru oameni din mai multe grupe de vârstă, dar o mină de aur pentru cei care profită financiar de pe urma lui.

Tom Jefferson a semnat mai multe articole care denunţă unele practici la nivel mondial în domeniul sănătăţii. Potrivit acestuia, vaccinurile antigripale nu au deloc efect asupra copiilor cu vârste de până la doi ani şi nu numai. „Pentru copiii de sub 2 ani, vaccinurile au efect de placebo (adică deloc), iar pentru oamenii vârstnici este mai indicat să se spele cât mai des pe mâini şi să aibă un stil de viaţă sănătos decât să meargă la medic ca să se vaccineze“, scrie Jefferson (Ehgartner, Bert., Lob der Krankheit, 2004, 277), citat de dr. Christa Todea-Gross în revsita românească Axa.

Jefferson spune pe faţă unde este problema: „Ar fi momentul ca cei care fac Lobby în cadrul OMS-ului şi a Ministerului Sănătăţii din SUA să fie îndepărtaţi fiindcă experţii din domeniul gripei (Influenza) recomandă populaţiei produsele lor – aşa cum o fac şi cei care îşi vând aspiratoarele pentru a scăpa de marfă – de parcă am fi cu toţii o gloată de idioţi” (Ehgartner, Bert., Lob der Krankheit, 2004, 278).

Tom Jefferson, susţine dr. Christa Todea-Gross, vrea să accentueze prin această declaraţie dură pe care o face şi lipsa unor studii de calitate. Studiile oficiale, afirmă Jefferson, sunt făcute într-un mod cu totul disproporţionat: cei vaccinaţi sunt în majoritatea cazurilor oameni sănătoşi, în vreme ce grupa de control (cei nevaccinaţi) o reprezintă în majoritatea cazurilor bătrâni bolnavi de gripă care se simt prea slăbiţi şi bolnavi pentru a se deplasa la medic. Deci nu este de mirare că decesele sunt multe la acest grup de oameni.
O publicaţie din octombrie 2007, a unui grup de oameni de ştiinţă aparţinând Institutului Naţional de Sănătate din SUA, scrie dr. Christa Todea-Gross, arată că „eficienţa vaccinului antigripal la vârstnici este mult exagerată. Ca şi Jefferson, ajung şi ei la aceleasi rezultate. Dacă ar fi să existe o eficienţă a vaccinului antigripal la vârstnici, ea ar trebui dovedită, dar la ora actuală nu există niciun studiu pe care ne putem baza cu adevărat. Statisticile din SUA din ultimii 20 de ani arată că „vaccinul antigripal nu a influenţat deloc mortalitatea la vârstnici. Nu există niciun indiciu în acest sens. Deşi oamenii bătrâni se lasă mult mai des vaccinaţi în ziua de azi şi procentul celor vaccinaţi împotriva gripei a crescut de la 15% în 1980 la 65% în anul 2000, nu s-a observat o scădere a cazurilor de boală. Dimpotrivă, ea a crescut uşor“ (Simonsen L et al. “Impact of Influenza vaccination on seasonal mortality in the US elderly population “, Arch Intern Med 2005; 165 (3):265-272). Dar acest lucru nu este un “fenomen american”, ci apare în toate tările unde se foloseşte vaccinul antigripal. Spre exemplu în Italia, o echipă de experţi de la Universitatea din Bari arată că, deşi procentul vârstnicilor vaccinaţi a crescut de la 5% în anii’70 la 65% în 2001, nu s-a constatat niciun efect pozitiv (Rizzo C et al.”Influenza-related mortality in the Italian elderly: no decline associated with increasing vaccination coverage”, Vaccine 2006 ;24;6468-6475). În Germania statistica arată că la copii mai mici de 5 ani, a fost un singur deces în 2005 iar în 2004 au fost 2 cazuri. Dar acest lucru nu se datorează vaccinurilor. Găsim şi la această grupă de vârstă o totală ineficienţă a vaccinului antigripal. Studiul făcut pe copiii mai mici de 2 ani de către grupul Cochrane arată ineficienţa vaccinului antigripal, acesta având doar un efect placebo. ( Jefferson et al. “Assessment of the efficacy and effectiveness of influenza vaccine in healthy children:systematic review”,Lancet 2005;365:773-780). Pentru Oficialităţile din SUA acest lucru nu a constituit însă un obstacol în recomandarea vaccinului antigripal tuturor sugarilor sănătoşi, în vârstă de 6 luni, şi asta fără a avea publicat un studiu de siguranţă pentru această grupă de vârstă.

Utilizarea vaccinului se face fără studii serioase

Siguranţa vaccinului antigripal este practic nulă; nu există studii care să ne afirme siguranţa acestui vaccin: pentru copii există un singur studiu oficial, mai vechi, efectuat la 35 de copii, iar la vârstnici există 5 studii date publicităţii care se întind doar pe o săptămână după vaccinare şi numărul celor vaccinaţi luati în studiu este sub 3000. Având în vedere că anual sunt vaccinaţi milioane de oameni, acest “gol imens al unor studii de specialitate “ este pur şi simplu imposibil de acceptat. (Francioni 1996).
Efectele secundare ale vaccinului sunt numeroase şi ele se înmulţesc odată cu vârsta şi mai ales cu repetarea lor anuală, astfel încât sunt afectaţi mai grav 14% dintre oamenii de peste 65 de ani şi 30% din cei trecuţi de 75 de ani; având în vedere că anual este nevoie de schimbarea tipurilor de virus din vaccin, apari şi reacţii secundare noi, inclusiv cazuri de deces. Spre exemplu în Israel, în 2006, au murit mai mulţi oameni vârstnici după vaccinul antigripal, motiv pentru care s-a sistat vaccinarea. În anul 1976, fiind o epidemie de gripă în SUA, au fost vaccinati 50 de milioane de oameni antigripal şi s-au constatat mii de cazuri de sindrom Guillain – Barre (pareze şi paralizii nervoase postvaccinale), motiv pentru care s-a oprit vaccinarea (Herald Tribune 2006).

Reacţii adverse

Vaccinul antigripal poate provoca la oamenii cu o predispoziţie genetică o reacţie autoimună împotrivă ţesutului nervos, ceea ce duce la demielinizarea acestuia; în consecinţă are loc o lezare mai mult sau mai puţin importantă a nervilor sau a neuronilor ( celule nervoase) sau a măduvei spinării, scrie dr. Christa Todea-Gross. „Sindromul Guillain –Barre este o reacţie adversă gravă, de temut a vaccinului antigripal. Legătura între această afecţiune şi vaccin a fost dovedită şi recunoscută ( Bryan 1977, Juurlink 2006, Souayah 2007). Între anii 1991-1999, în SUA au fost relatate 382 de cazuri, majoritatea debutând în primele 2 săptămâni de la vaccinare; în 2004 au fost anunţate 31 de cazuri care au debutat în primele 6 săptămâni de la vaccin (Souayah 2007). Frecvenţa acestui sindrom este de 4 ori mai mare după vaccinul antigripal decât după DTP (Geier 2003); au fost relatate şi alte afecţiuni nervoase precum disfuncţii ale vezicii urinare, tulburări în dinamica sexuală, ameţeli şi tulburări de mers (Wells 1971, Ehrengut 1977, Hennessen 1977, Poser 1982, Bakshi 1996), mai arată dr. Christa Todea-Gross. Potrivit acesteia, studiile cunoscute la ora actuală nu arată nicio eficienţă a vaccinului antigripal, iar folosirea lui în masă demonstrează un interes pur finaciar. „Nu s-a dovedit că vaccinul scade frecvenţa bolii, a complicaţiilor acesteia sau a mortalităţii; dimpotrivă, vaccinul are efecte secundare în timp care nu se doresc a fi cunoscute. Copiii şi astmaticii au de suferit în urma vaccinării; prezenţa unor substanţe toxice în vaccinul antigripal precum mercurul din Thiomersal sau aldehida formică, provoacă în timp boli grave, neurologice, în special la copii şi vârstnici. Virusurile gripale din vaccin ne scad imunitatea şi ne predispun spre alte boli, deseori mai grave“, concluzionează Christa Todea-Gross.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu