marți, 19 februarie 2013

Ion Mînzat are probleme. Grave!

Cum poate cineva din mediul de afaceri să obţină profituri fabuloase pe timp de mare criză economică, care prăbuşeşte mari unităţi bancare şi dă de pământ cu bugetele unor state puternice? Simplu: ori îşi extrage câştigurile din afaceri ingenioase ce se bazează chiar pe efectele crizei, ori săvârşeşte ilegalităţi. Firmele afaceristului Ion Mînzat câştigă bine nu din afaceri ingenioase, ci pe lângă lege. 


În ultimii ani Ion Mînzat a înființat, cu participarea unor persoane, peste 17 societăți comerciale care au funcționat sau funcționează în diverse domenii.

Începuturi cu parteneri de afaceri ai lui Vanghelie

Aventura sa în afaceri a început în 1994, când, alături de Daniela Mînzat și de un anume Florin Mărculescu din București, înființează în comuna Perieți o societate comercială în nume colectiv, SC Mînzat SNC. La 7 noiembrie 2003 firma este transformată în societate cu răspundere limitată, bucureșteanul Mărculescu deținând singur 50% din acțiuni, iar sediul firmei se mută într-un apartament din București, la adresa str. Aleea Livezilor nr. 47, bl. 38, sc. 1, ap. 9, sectorul 5, nu cu totul întâmplător. La acea adresă avea sediul social și SC Global Holding Internațional Grup SRL, societate în care partenerul de afaceri a lui Ion Mînzat, Florin Mărculescu, era acționar împreună cu Bogdan Boldaș și cu actualul primar al sectorului 5 din Capitală, Marian Vanghelie (cei trei mai erau asociați în Company Vanghelie Impex SRL și în SC Stejarul SRL București). În 2007 este lichidată SC Mînzat SRL, după ce instanța dispune, în dosarul 1777/3/2005 (245/2005) înregistrat la Tribunalul București, ca toată averea firmei să fie pusă sub sechestru pentru recuperarea datoriilor pe care Mînzat & Company le avea către stat. În dosar apare ca pârât celălalt partener de afaceri al lui Vanghelie, Bogdan Boldaș.

Protejat

Este foarte probabil ca ideea unor afaceri în domeniul pazei și protecției bunurilor tot de pe la București să-i fi venit lui Ion Mînzat, întrucât cunoștințele sale, Mărculescu și Boldaș, au făcut astfel de afaceri cu un italian, Marcello Tarantino, cu toții asociați în SC General Alex Security SRL.

Cert este că în 2005, Ion Mânzat înființează, alături de Nicola I. Florin, firma care avea să-l îmbogățească în scurtă vreme, SC Algrup Pază și Protecție SRL, cu sediul în strada Cireașovului, nr. 150, Slatina, având drept activitate principală investigațiile și protecția bunurilor, iar mai târziu protecția și garda. Pe această piață Ion Mînzat a fost ani la rând tătic, afacerile mergându-i strună cu atât mai mult, cu cât el s-a bucurat de protecția unor oameni ai legii de pe la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate. Această protecție l-a încurajat pe Mînzat să încalce vreme îndelungată legea, firma sa folosind cam tot timpul forță de muncă la negru, producând statului pagube imense, ca și așa-zișilor angajați, prin faptul că oamenilor nu le-au fost plătite dările la stat. Cu toate că, în asemenea condiții, profitul net al firmei a fost, an de an, unul extrem de bun, societatea este lichidată, în mod paradoxal, la 4 octombrie 2011, Mînzat trecând bunurile și angajații pe SC Federal Pază și Protecție SRL, fondată în 2009 împreună cu mâna sa dreaptă în afaceri, Elena Ionică, și din care afaceristul se retrage două luni mai târziu, cedându-și partea de 90% din totalul părților sociale către Nicoleta-Daniela Mînzat.

Începutul sfârșitului

Se pare, însă, că, încet-încet, viața celui care controlează zeci de firme a început să se tulbure. Pe la începutul anului în curs inspectorii de muncă, comisarii financiari și polițiștii de la Investigarea Fraudelor au dat iama în afacerile lui Mânzat, iar acum omul este cercetat penal pentru utilizarea muncii la negru și pentru evaziune fiscală. Surprinzător este că patronul de la Algrup, obișnuit să fie anunțat în astfel de situații, n-a mai fost anunțat de nimeni în legătură cu controalele care au generat un dosar penal pe numele său, semn că protejarea afacerilor sale a început să slăbească. „Vântul acestor controale a pornit cam dinspre poliție, de acolo s-au pornit solicitările pentru sprijin din partea altor instituții în acele controale, ceea ce înseamnă că omul nu se prea mai bucură de protecție“, susțin surse din cadrul unei instituții implicată în verificări.

Cert este că, deși cunoscut ca arogant în relațiile cu subalternii, irascibilitatea lui Mînzat a crescut în ultima vreme. Nu demult el a făcut o criză de nervi atunci când unul dintre angajații care se numără printre puținii norocoși cărora Mînzat le-a încheiat contract de muncă individual după controalele din ianuarie - februarie (însă doar pentru patru ore pe zi), i-a cerut să-i facă documente legale de muncă pentru opt ore pe zi - deși timpul zilnic de muncă real ajunge la 12 ore/zi la Federal Pază și Protecție. Șeful a luat foc, spun sursele noastre din interior. Nu vorbim de un angajat oarecare: Denis Răduleț a lucrat în structurile Ministerului de Interne, se pricepe la organizarea activităților din care patronul de la Federal câștigă bine și Mînzat l-a numit un soi de șef, crescându-i responsabilitățile. Nu și salariul. Dacă nu-i convine, este liber să plece, i s-a răspuns. Așa i s-a răspuns probabil și celui care a lăsat liber postul de șef la Intervenții, Cătănescu.

Lista firmelor înființate și controlate de Ion Mînzat:

SC Mînzat SRL - înființată în 1994 și radiată în 2007
Algrup Rom SRL - activă
Algrup Electronice SRL -  înființată în 2003 și radiată în 2009
Algrup Pază și Protecție SRL - înființată în 2005 și radiată în 2011
Algrup Security Service SRL - 2005, activă
Algrup Media SRL - 2007, activă
Algrup Trade SRL - 2008, aflată în procedura de insolvență din aprilie 2012
Algrup Construct SRL -  2008, aflată în procedura de insolvență
Algrup Golden SRL - 2009, activă
Algrup Federal Pază și Protecție - 2009, activă
Algrup Servicii Integrate de Securitate SRL - 2010, activă
Algrup Aliments SRL - 2011, activă
Algrup Force Security SRL, 2011, activă
Algrup Securitas Guard SRL - 2011, activă
Algrup Sisteme de Securitate SRL - 2011, activă
Algrup Legume Fructe SRL - 2012, activă
Algrup Premier Construct SRL - 2012, activă
Algrup Bio-Natural SRL - 2012, activă

Dintre acestea, nu doar firmele care funcționează în domeniul pazei și protecției au probleme cu legea. Data următoare vom face alte dezvăluiri despre afacerile lui Ion Mînzat. Tot atunci vom scrie și despre niște datorii ale sale pentru care, de pildă, o societate de leasing din București a apelat la o firmă de avocatură pentru recuperarea datoriilor.

Citește și
Patronul de la Algrup, Ion Mînzat, cercetat penal pentru muncă la negru și evaziune fiscală

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu