marți, 19 februarie 2013

Cuib de ilegalităţi la Primăria Voineasa


La Voineasa, clica de rubedenii care conduce după bunul plac primăria şi-a făcut calculele să nu scape caşcavalul public din mâini vreme de încă patru ani. Tartorul găştii nu este primarul în funcţie, Constantin Costache, ci ginerele acestuia, consilierul juridic Ion Vasile, care conduce instituţia din umbră. De fapt, hidra are trei capete: primarul Costache, consilierul juridic Vasile şi mama acestuia, Ştefana Vasile, prinsă în schema de personal ca referent de gradul III, dar care, de fapt, o face pe şefa la contabilitate. N-ar fi deloc inoportun să-l amintim aici şi pe naşul lui Ion Vasile, Ion Vasile-Moşul, fost primar în mandatul 2004-2008 şi de la care actuala conducere a primăriei a preluat metehne şi beneficii ilegale.


În Primăria Voineasa există mult dezinteres pentru treburile administrative ale comunei, spun unii. După alţii, este vorba de incompetenţă profesională. Noi spunem că în instituţia cu pricina se fac ilegalităţi cu bună ştiinţă de ani şi ani de zile. O spunem după ce sub ochi ne-au căzut documente pe care conducerea primăriei le ţinea la secret. Să dăm amănunte.

Achiziţii cu cântec

Modelul unor instituţii de a lucra pe tărâmul achiziţiilor publice cu firme alese pe sprânceană a fost îmbrăţişat încă de acum patru ani şi de primarul din Voineasa, încurajat şi ajutat, ba chiar un pic manipulat în acest sens, de rudele subordonate. Una din firmele de casă căreia primăria i-a dat bani cu lopata pe lucrări închipuite este SC Ral Prest Construct 77 SRL din Slatina. Unul din contractele încheiate de instituţie cu această firmă este cel înregistrat sub numărul 1043 din data de 27 aprilie 2010, referitor la „lucrări de defrişare, strângere şi curăţare islazuri comunale. Contractul avea o valoare de 710.757.000 lei vechi, fără TVA, şi a fost încheiat pentru o perioadă de o lună de zile de la data semnării lui de părţi. Pentru defrişare firma practica un tarif de 3 milioane de lei vechi/hectar, pentru curăţare - un milion lei vechi/hectar, valoare valabilă şi pentru strângere, iar valoarea fertilizării prin tratament foliar costa 4 milioane de lei/hectar. Până aici, nimic suspect.

Să mai spunem că suprafaţa totală pentru care a fost încheiat contractul era de 67 hectare de păşune. Ei bine, în realitate lucrările s-au făcut doar pe suprafaţa de 12 hectare mari şi late. O spune raportul Camerei de Conturi Olt, care anul trecut a luat la bani mărunţi scriptele oficiale ale primăriei referitoare la anul 2010. „Privind activităţile desfăşurate de entitate (primăria - n.r.) în vederea protejării mediului se menţionează că, în anul 2010, conform contractului de prestări servicii nr. 1043/27.04.2010, încheiat cu SC Ral Prest Construct 77 SRL, s-a procedat la efectuarea de lucrări de defrişare, curăţare şi tratament foliar a unei suprafeţe de 12 hectare de păşune, parte a unui program finanţat de APIA, Centrul Judeţean Olt, în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă“, se arată în procesul verbal de constatare al Camerei de Conturi. Îngrăşăminte pentru păşuni s-a achiziţionat şi anul acesta. Substanţa a ajuns, însă, doar pe izlazul din satul Rusăneştii de Sus.

Altă afacere, aceeaşi firmă


Tot cu SC Ral Prest Construct 77 SRL primăria a „lucrat“ şi pentru împrejmuirea imobilului în care-şi are sediul primăria, pentru care comuna a plătit, conform informării făcute de primar în consiliul local, 360 de milioane de lei vechi. Aceeaşi societate a fost folosită şi pentru furnizarea lemnelor de foc pentru şcoli. Anul acesta a aprovizionat unităţile şcolare cu 67 de metri cubi. Atât s-a recepţionat. Că cele două camioane utilizate la transportarea mărfii nu pot duce decât 25 mc fiecare, n-are nicio importanţă. Să trecem peste diferenţa lipsă şi să mai dezvăluim că preţul practicat a fost de 296 lei/mc, în condiţiile în care tariful Ocolului Silvic Caracal, de la care Primăria Voineasa a mai cumpărat lemne, este de 215 lei/mc.

Contabilitate vraişte

De prin aprilie 2010 în graţiile primăriei a intrat şi SC Roxin Impex SRL, controlată de Ion Iordache şi Iuliana Iordache din Craiova, pentru care mai-marii comunei au făcut o pasiune privind achiziţiile a fel de fel de chestii. Ce este interesant la această relaţie este că pe facturi nu se specifică niciodată ce produse achiziţionează primăria, ci e trecută suma şi cuvântul cu sens larg „materiale“. Câteodată, „materialele“ mai ajung şi prin alte părţi.

Să mai spunem că autoturismul primăriei este calul de bătaie al primarului în tot soiul de interese, mai puţin publice, că microbuzul şcolar transportă tot felul de materiale de la târg către gospodăria primarului sau că duminica transportă pocăiţi la adunări, în vreme ce copiii din satele Blaj şi Voineasa vin la şcoală cu mijloace de transport în comun private şi se întorc pe jos? Astfel de aspecte negative sunt atât de des întâlnite, încât ele au devenit, din păcate, subiecte şterse.
Când interesul poartă fesul, subiecţii uită cu totul de lege. Aşa s-au petrecut lucrurile şi la Primăria Voineasa, unde auditorii Camerei de Conturi au găsit abateri la aproape toate capitolele la care au făcut audit. Cu o contabilitate vraişte, contabila şefă, mama consilierului juridic, şi cuscrul său, primarul, au dat spăşiţi declaraţii că totul s-a produs fie din vina altora, fie din eroare. Important: n-au fost crezuţi de reprezentanţii Camerei de Conturi Olt.

Calcule politice şi trocuri între candidaţi

Primarul şi cuscra sa de la Contabilitate îşi pun acum mari speranţe în candidatura lui Ion Vasile, fiu şi ginere, care sare de pe trambulina UNPR către fotoliul de primar al comunei. Tot la UNPR se află şi tata socru, primarele, pus primul pe lista de consilieri locali şi care s-a înţeles cu ginerele să ajungă şi el viceprimar în mandatul viitor. Din ecuaţia înţelegerii este posibil să nu lipsească nici naşu’ Ion Vasile-Moşul, care candidează la primărie din partea PP-DD. Fost viceprimar în mandatul 2000-2004 şi fost primar în perioada 2004-2008, Ion Vasile-Moşul candidează cu gândul la sumele grase de bani încasaţi prin şmecheria unui spor ilegal în 2007 şi 2008, la excursiile pe care le făcea odată prin Franţa şi Grecia sub masca schimbului de experienţă, la maşina primăriei cu care făcea ilegal naveta de la Balş la Voineasa sau la încurcăturile financiare lăsate prin contabilitate, lucru petrecut şi în cazul modernizării şcolii din satul Voineasa, nici azi finalizată. Candidează, de asemenea, şi cu gândul la trocul pe care, spun surse din anturajul celor doi, l-a pregătit în ascuns cu consilierul juridic al primăriei. Faptul că cei doi nu se prea mai înţeleg în ultima vreme nu este decât o regie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu