marți, 19 februarie 2013

În scandalul rambursărilor de TVA de la DGFP Olt nu a fost fum fără foc. O spune Curtea de Conturi


În cazul scandalului izbucnit la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Olt în luna aprilie 2011 nu a existat fum fără foc. Este concluzia Curţii de Conturi a României, care în raportul pe 2010, dat publicităţii recent, arată că organele fiscale ale DGFP Olt au acceptat două modalităţi de aplicare a regimului de aplicare a TVA: taxarea inversă şi taxarea normală. Vorbim de scandalul legat, printre altele, de firmele omului de afaceri liberal Gabriel Brătucu care au beneficiat de rambursarea taxei pe valoarea adăugată. 


„Din verificările efectuate la DGFP Olt au rezultat o serie de aspecte improprii unei bune aplicări a prevederilor legale, întrucât s-a constatat că, prin inspecţiile fiscale derulate la agenţii economici care comercializează lingouri de aluminiu, organele fiscale au acceptat două modalităţi de aplicare a regimului TVA: atât cel al taxării inverse, cât şi cel al taxării normale. A fost solicitată efectuarea mai multor reverificări în cazul unor agenţi economici care au derulat operaţiuni de comercializare cu lingouri de aluminiu şi care au beneficiat de rambursarea TVA, precum şi în cazul altor agenţi economici care au furnizat astfel de lingouri de aluminiu către operatorii economici care au solicitat rambursări de TVA. Faţă de aceşti agenţi economici există prezumţia implicării în circuite de livrare fictivă a unor lingouri de aluminiu în vederea obţinerii nejustificate a unor rambursări TVA. Acţiunile de reverificare/verificare dispuse sunt în curs de derulare în vederea stabilirii eventualelor prejudicii la bugetul de stat“, se arată în raportul Curţii de Conturi.
Pentru a asigura o încadrare legală care să permită clarificarea cadrului legislativ prevăzut de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal reprezentat de dispoziţiile referitoare la aplicarea regimului taxării inverse a TVA în cazul operaţiunilor de comercializare a deşeurilor de metale neferoase (aluminiu ş.a.), precum şi a lingourilor rezultate în urma prelucrării acestor metale neferoase (aluminiu) au fost formulate propuneri de îmbunătăţire a cadrului legislativ, mai spun spun reprezentanţii instituţiei.

Scurgere de informaţii

În timp ce auditorii Camerei de Conturi Olt derulau controlul la DGFP, la începutul lunii aprilie o scrisoare anonimă expediată la mai multe instituţii publice făcea dezvăluiri şocante în legătură cu o fraudă a bugetului public de 21 milioane de lei prin returnări ilegale a taxei pe valoarea adăugată (TVA), prin diminuări nejustificate a TVA de plată la bugetul statului şi prin deducerea ilegală a TVA.
În luna mai o a doua scrisoare anonimă a luat calea ziarelor şi a instituţiilor publice abilitate cu controlul. Aceasta cuprindea acuzaţii la adresa Elenei Gherghină, pe atunci şefă a Finanţelor Publice Olt, despre care se spunea că ar fi săvârşit fapte grave de corupţie prin intermediul firmei soţului său. Materialul cuprindea informaţii despre tranzacţiile dintre această firmă, SC El Press Import-Export SRL, şi două dintre firmele liberalului Gabriel Brătucu, SC Prodal SRL şi SC Gabi Plast SRL, incluzând sume de bani, numere de facturi plătite şi de alte documente fiscale. Sesizarea dezvolta şi o schemă de lucru prin care firmele SC Prodal SRL, SC Gabi Plast SRL, Methalux SRL şi SC El Press Import-Export SRL ar fi valorificat în mod ilegal deşeuri şi lingouri de aluminiu, fraudând TVA, în 2010, prin folosirea mai multor societăţi comerciale-fantomă din judeţele Dolj şi Ilfov. Scrisoarea anonimă era adresată premierului Emil Boc, ministrului Finanţelor, şefului ANAF, dar şi procurorilor DNA. Gabriel Brătucu a respins toate aceste acuzaţii ca fiind pure invenţii. Fosta directoare a DGFP, Elena Gherghină a plecat însă de la conducerea instituţiei, fiind numită prin detaşare pe un post inferior.

Şeful DGFP: „Nu ştiu nimic“

DGFP Olt a intrat şi în atenţia procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Documentele celor două controale efectuate de Camera de Conturi Olt anul trecut la Fiscul local au fost transmise, în 3 octombrie 2011, Serviciului Teritorial Craiova al DNA. Contactat ieri pentru declaraţii pe acest subiect, actualul director al DGFP Olt, Ştefan Gheorghe, a spus că nu are nici o noutate şi că nu a citit raportul Curţii de Conturi. „Nu ştiu nimic despre acest raport. Ştiu că decizia Camerei de Conturi Olt a fost contestată la Curtea de Conturi a României, care nu a dat un răspuns oficial până acum. În legătură cu faptul că documentele controalelor au ajuns şi la DNA, din nou nu ştiu nimic. Nimeni din instituţie nu a fost chemat la audieri“, a declarat Ştefan Gheorghe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu