marți, 19 februarie 2013

Contabilul Protoieriei Slatina I, cercetat penal

Protoieria Slatina I a fost târâtă într-un scandal cu iz penal

Protoieria Slatina I a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina plângere penală împotriva contabilului instituției, Andrei Iliuță, după ce acesta a încercat să contracteze împrumuturi de la două bănci folosind date fictive. 

Contabilul a depus la bănci solicitări în numele unei persoane inexistente, lucru descoperit de una dintre instituțiile bancare. Protoieria Slatina I a fost angajată în documente în sensul că persoana solicitantă ar fi avut locul de muncă în cadrul acestei instituţii. Episcopia Slatinei și Romanaților a demarat o anchetă internă în acest caz. „Confirmăm falsul prin care susnumitul a încercat fraudarea a două instituţii bancare din Slatina, prin contractarea de împrumuturi pe numele unei persoane care nu a fost niciodată angajat al Protoieriei Slatina. Subliniem faptul că nu este vorba de nici un prejudiciu adus instituţiei Episcopiei, iar cu privire la Protoierie, organele de control nu au stabilit încă dacă şi la cât s-ar putea ridica un eventual prejudiciu. Totuşi, pentru cele de mai sus, Protoieria a depus plângere penală la Parchet şi a demarat procedura regulamentară de desfacere a contractului de muncă”, se arată într-un comunicat de presă al Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor.

Legături de familie şi afaceri

Andrei Iliuţă a lucrat până de curând într-un domeniu care are legătură cu afacerile tatălui său. El este fiul lui Marin Iliuţă, fost angajat al Primăriei Slatina, patronul de la SC Ecumenic Funerar SA, firma care în 2010 a concesionat Cimitirul Strehareţ din Slatina. Firma a fost înfiinţată, ca la comandă, în 2009, pentru ca peste câteva luni să participe şi să şi câştige licitaţia în cadrul căreia Primăria Slatina a scos cimitirul la concesionare. Pe când era angajatul primăriei, Marin Iliuţă administra chiar cimitirul pe care avea să-l concesioneze în 2010.
În afară de cele 90 de acţiuni pe care Marin Iliuţă le deţine (89,92%), în societate figurează şi soţia contabilului de la Protoierie, Andreea-Irina Iliuţă, care deţine 10,8% din acţiuni.
Marin Iliuţă este finul Anei Anghel, viceprimarul Slatinei, dar aceasta nu se mai află în relaţii bune cu familia Iliuţă, după cum susţine ea însăşi. 
Marin Iliuţă îşi construieşte, în vecinătatea Cimitirului Strehareţi, propriul cimitir. Surse din domeniul Cultelor susţin că între aceste afaceri şi anumite structuri ale Bisericii există unele legături subterane de care ar fi interesate şi persoane din instituţii publice locale.

Andrei Iliuţă: „Aștept să văd și eu ce este real și ce nu este real“

Andrei Iliuţă a declarat ieri că nu i-a desfăcut nimeni contractul de muncă, ci că el însuși a demisionat în data de 13 martie din postul de contabil al Protoieriei Slatina. De asemenea, el susține că nimeni nu l-a contactat până acum pe marginea scandalului iscat. „Nimeni dintre oficialii Protoieriei Slatina nu m-a contactat pentru ceva anume. De asemenea, nimeni din cadrul organelor de anchetă nu m-a căutat. Eu mi-am dat demisia în data de 13 martie din postul de contabil al Protoieriei din motive personale. Acum aștept și eu să văd ce este real și ce nu este real în toată această poveste“, susține Andrei Iliuță.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu