marți, 19 februarie 2013

La Corabia, incompatibilul Drăguinea toacă banii oraşului în interes personal


Viceprimarul oraşului Corabia, Petre Anton Drăguinea, intrat în cursa electorală pentru funcţia de primar al oraşului Corabia din partea Partidului Poporului - Dan Diaconescu (PP-DD), dirijează pe ultima sută de metri mari sume de bani din bugetul primăriei către anumite firme care au legătură cu propria sa campanie electorală. Folosind anumite pretexte, edilul a virat recent peste 300 de milioane de lei vechi către două societăţi comerciale. Una dintre ele i-a făcut campanie electorală cu elicopterul. Cealaltă aparţine unei persoane aflate pe lista de candidaţi a PP-DD la Consiliul Local Corabia.

Potrivit ordinului de plată nr. 743 emis în data de 16 mai 2012, Primăria Corabia a virat în contul firmei SC Fly Company SRL din Oradea, judeţul Bihor, specializată în închirierea de elicoptere, peste 120 de milioane de lei vechi, contravaloarea facturii nr. 00529 din 12.05.2012, reprezentând lucrări de dezinsecţie împotriva ţânţarilor care ar fi trebuit să fie efectuate cu ajutorul unui elicopter. Ei bine, elicopterul cu pricina a survolat, într-adevăr, spaţiul aerian al oraşului Corabia, dar a împrăştiat nu vreo substanţă contra ţânţarilor, ci una destinată culturilor agricole. Ca din întâmplare, substanţa a fost împrăştiată şi deasupra terenului agricol deţinut în arendă de SC Akropolis Sucidava SRL, firmă la care viceprimarul Drăguinea deţine 50% din acţiuni. În plus, în timpul în care aparatul de zbor trebuia să stârpească ţânţarii, de sus au început să ningă fluturaşi electorali cu sigla PP-DD prin care populaţia oraşului de la malul Dunării era îndemnată să îl voteze primar pe Toni Drăguinea.
SC Fly Company SRL este deţinută de Neculai şi Maria Dogaru din Oradea.

Bani pentru colegul de partid

Operaţiunea financiară către SC Fly Company SRL, către care, conform facturii 00529/2012, autorităţile publice corăbiene ar mai avea de achitat 10 milioane de lei vechi, a fost precedată, la începutul lunii în curs, de o alta la fel de ciudată. Prin ordinul de plată 626 din 3 mai 2012, Primăria Corabia vira în contul SC Edificius Sud Impex SRL peste 183.410.000 de lei vechi, contravaloarea facturii nr. 0016 din data de 2 aprilie 2012. Pentru această sumă, firma în discuţie prestase unele servicii către primărie.
Să spunem că SC Edificius Sud Impex SRL, specializată în fabricarea de abur şi aer condiţionat, are doi asociaţi: Consiliul Local Corabia, care deţine 90,90% din acţiuni, şi un anume Conea D. Sergiu-Gheorghe, care are 9,10% din acţiuni. Ei bine, Conea D. Sergiu-Gheorghe figurează pe lista de candidaţi ai PP-DD la posturile de consilieri locali, deci este coleg de partid cu Drăguinea.
Toate documentele de mai sus poartă semnătura viceprimarului Petre Anton Drăguinea şi ele au fost emise în perioada în care primarul oraşului lipsea din localitate - ceea ce spune multe.

De două ori incompatibil

Actualul viceprimar al oraşului Corabia nu are probleme doar în zona bugetului public către care deschide uşi unei clientele dubioase. El împlineşte în luna iunie patru ani nu doar de mandat public, ci şi de incompatibilitate între funcţia publică pe care încă o deţine şi calitatea de unic asociat al uneia dintre cele două firme la care este acţionar, SC Danro Prod Com SRL. În 2008, omul a lăsat administrarea firmei pe mâinile soţiei, gândind că astfel va scăpa de incompatibilitate. El nu s-a documentat însă îndeajuns.

Potrivit dispoziţiilor articolului 87, litera d din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, funcţia de primar şi viceprimar (…) este incompatibilă cu funcţia de consilier local, cu cea de prefect sau subprefect, cu calitatea de funcţionar public sau angajat cu contract individual de muncă, indiferent de durata acestuia, precum şi cu „funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice“. Ei bine, lăsând treburile administrative ale firmei în grija soţiei, Drăguinea a rămas totuşi la conducerea societăţii, adică în starea de incompatibilitate. Cel puţin aşa indică, în cazul său, Legea 31/1990 privind societăţile comerciale, care, la art. 196 indice 1, arată că „în cazul societăţilor cu răspundere limitată cu asociat unic, acesta va exercita atribuţiile adunării generale a asociaţilor societăţii”. Or, adunarea generală a asociaţilor este organul de conducere în cazul societăţilor comerciale.
De asemenea, funcţia de viceprimar a lui Drăguinea s-a mai aflat în incompatibilitate cu cea de preşedinte al Consiliului de Administraţie a Spitalului Corabia. Pentru a o dovedi ne întoarcem la Legea 161/2003, care stipulează la art. 87, lit. k, că „funcţia de viceprimar este incompatibilă cu orice alte funcţii publice sau activităţi remunerate, în ţară sau străinătate”.

Conflict de interese

Şi nici cu starea de incompatibilitate nu am epuizat şirul neregulilor de care candidatul PP-DD la funcţia de primar al oraşului Corabia se face vinovat. Pentru că Petre Anton Drăguinea s-a aflat şi în conflict de interese. În timp ce ocupa funcţia de şef al CA al Spitalului Corabia, o firmă la care viceprimarul deţine 50% din acţiuni livra pâine unităţii sanitare.
Toate acestea au fost aduse la cunoştinţa prefectului de Olt de către Grupul de iniţiativă „Corabia curată”, care îl acuză pe Drăguinea şi de fals în declaraţii publice pentru că în declaraţia depusă la Spitalul Corabia acesta nu şi-a trecut calitatea de viceprimar. „Pentru că cei obligaţi de legiuitor în legătură cu regimul juridic al incompatibilităţilor au păstrat o tăcere suspectă şi complice cu acesta (Petre Anton Drăguinea - n.r.), viceprimarul Drăguinea Petre Anton nu numai că îşi încheie mandatul, dar mai are şi tupeul să candideze la alegerile locale din 10 iunie 2012, sfidând atât legea şi opinia publică, dar mai ales sfidându-i pe contribuabili”, se arată în sesizare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu