marți, 19 februarie 2013

Şmecherii cu cimitirele. Episcopul Sebastian îndeamnă autorităţile locale să încalce legea


Mai multe consilii locale au încălcat legislaţia care reglementează proprietatea publică, aprobând acte normative prin care s-a încercat scoaterea cimitirelor din rândul bunurilor ce fac parte din domeniul public. Prefectura a returnat patru hotărâri locale de acest gen către forurile legislative care le-au aprobat, spre modificare. Două dintre consiliile locale se pare că se vor conforma, dar împotriva altora două Prefectura a fost nevoită să se adrese instanţei de judecată. Astfel de lucruri se petrec în urma presiunilor făcute atât de preşedintele Consiliului Judeţean, cât şi de episcopul Sebastian.

Este vorba de hotărâri locale aprobate de consiliile locale din Valea Mare, Potcoava, Corabia şi Gura Padinii. „Nu puteam aplica viza de legalitate pe asemenea hotărâri, pentru că ele sunt ilegale. Vorbim de hotărâri locale prin care s-au aprobat bunurile care fac parte din inventarul domeniului public al localităţilor şi din care lipsesc cimitirele. Dar cimitirele fac parte prin lege din domeniul public. Aşa că am restituit repectivele hotărâri. Două dintre localităţi au refuzat anularea lor, aşa că ne judecăm. Eu nu doresc decât să se respecte legea. A, că se face cum a făcut Consiliul Local Slatina, care a concesionat un astfel de spaţiu, asta este cu totul altceva“, declară prefectul Leonid Moisiu. Unul dintre procese vizează anularea hotărârii locale 22/2011 a Consiliului Local Potcoava, care a refuzat modificarea documentului, iar celălalt proces a fost demarat pentru anularea unei hotărâri similare adoptate de Consiliul Local Valea Mare şi are termen de judecată în 15 noiembrie 2011. Prefectura invocă Legea 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, care, în partea a III-a, arată că cimitirele comunale şi orăşeneşti fac parte din domeniul public.

Scoaterea cimitirelor din inventarul domeniului public, la ordinul lui Stănescu şi la rugămintea Episcopului Sebastian

Se pare că totul a pornit de la o adresă oficială a preşedintelui Consiliului Judeţean, Paul Stănescu, care solicita consiliilor locale în 2009, în numele Episcopiei Slatinei şi Romanaţiului, să nu introducă în inventarul bunurilor care fac parte din domeniul public cimitirele şi împrejmuirile acestora, monumentele publice din curţile bisericilor şi nici pe cele din incintele cimitirelor. Pe de altă parte, însăşi Episcopia a trimis adrese oficiale legislativelor locale în care le solicită acelaşi lucru, în unele cazuri umblând cu cioara vopsită. De pildă, adresa Episcopiei către Consiliul Local Gura Padinii nu conţine un temei legal al obiectului cererii, ci invocă o practică a unui consiliu local, care aprobase scoaterea cimitirului din domeniul public. „Într-adevăr, s-a primit o adresă din partea Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor semnată de Prea Sfinţia Sa Sebastian, care solicita scoaterea cimitirului din lista bunurilor domeniului public. Apoi, am primit altă adresă din partea Prefecturii care ne cere refacerea hotărârii, în sensul că trebuie să reintroducem în inventarul bunurilor din domeniul public cimitirul. Eu, acum, am să mă edific asupra temeiurilor legale şi am să respect legea. Cred însă că vom urma solicitarea Prefecturii, pentru că adresa Episcopiei nu invoca vreo lege, ci doar arăta că şi un alt consiliu local a aprobat scoaterea cimitirului din domeniul public. În sfârşit, în următoarea şedinţă de Consiliu Local vom proceda, cred, la modificarea hotărârii“, a declarat secretarul comunei Gura Padinii, Victor Răţoi. Deşi Eveniment de Olt a solicitat Episcopiei Slatinei şi Romanaţiului un punct de vedere pe această temă, instituţia religioasă nu a oferit un răspuns.
Paul Stănescu deţine un loc de cinste în Consiliul Eparhial al Episcopiei. Solicitarea şefului Consiliului Judeţean către consiliile locale a generat ambiţii economice în unele comune şi război între cultele religioase în altele. Un exemplu este cearta între bisericile baptistă şi ortodoxă la Potcoava, care a pus în câteva rânduri piedici baptiştilor în demersul lor de a-şi îngropa morţii în cimitirul comunei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu