marți, 19 februarie 2013

Primaria Obarsia baga opt miliarde de lei in distractie

Primarul Tudor Udrea

În vreme ce mai multe localităţi rurale din judeţ au atras fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii, Primăria Obârşia aruncă peste 8,3 miliarde de lei vechi pe distracţie publică. Autorităţile locale au obţinut finanţarea din fonduri europene a unui proiect integrat pe Măsura 322 privind dezvoltarea rurală, pe trei componente: reabilitarea drumurilor de interes local, înfiinţarea unui centru after school pentru elevi şi dotări pentru desfăşurarea festivalului Ziua Comunei, de fapt o sărbătoare anemică pe care autorităţile o organizează în fiecare an la 21 mai, de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Să vedem cam pe ce se cheltuie banii europeni la Obârşia şi, mai ales, în ce mod.

“Nu mâncăm, dar ne purtăm”

Prin Măsura 322, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare şi Pescuit (APDRP) finanţează, din fonduri europene, proiecte pentru renovarea şi dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi pentru punerea în valoare a moştenirii rurale. Să zicem că dotările pentru desfăşurarea festivalului Ziua Comunei intră la capitolul “punerea în valoare a moştenirii rurale.” Anul acesta “festivalul” cu pricina l-a avut ca invitat special pe Axinte de la Vacanţa Mare, care şi-a dat sufletul pe scenă în ritm de manele pentru moştenirea rurală a comunei Obârşia. Şi, cum moştenirea rurală – pe parte culturală – nu este doar un moft acolo, Ziua Comunei de la Obârşia va intra în rândul evenimentelor cu scenă după ultimul răgnet: instalaţii de sonorizare, generatoare electrice şi videoproiectoare care doar la spectacolele de mare amploare se mai găsesc. Şi asta în timp ce comunei îi lipseşte alimentarea cu apă, iar oamenii circulă pe drumuri “primenite” cu piatră, şi asta cu cântec. “Domnule, scenă şi distracţie ne trebuia, că în rest le-avem pe toate. Sunt atâtea drumuri care arată jalnic, ar fi atâtea de făcut în comună. Primăria are datorii de miliarde de lei de plată la firme care au executat lucrări publice şi care nu şi-au încasat banii. Sunt atâtea probleme de rezolvat, iar autorităţile locale executive bagă bani în scene de-astea. Vorba aia: nu mâncăm, dar ne purtăm”, spunea ieri un ales local.

Cum se fac şi se desfac licitaţiile la Obârşia

O primă licitaţie a fost organizată de Primăria Obârşia în urmă cu câteva luni pentru un segment de drum pe care este continuată asfaltarea. Cea de-a doua licitaţie s-a ţinut luni pentru dotarea unui centru de tip after school, unde copiii ai căror părinţi nu îi pot lua imediat după terminarea orelor de şcoală îşi pot ocupa timpul sub supraveghere. Lucru bun şi care costă cu mult mai puţin decât dotările pentru “festival”. Potrivit anunţului de participare publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) în 20 aprilie 2011, termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 30.05.2011. Anunţul invită ofertanţi la licitaţia pentru cele două componente, after school şi dotările pentru scenă (pardon, pentru organizarea festivalului). “Nuuu, treaba cu scena a fost scoasă deocamdată din joc. Nu s-a ţinut decât licitaţia pentru after school. Nu ştiu de ce şi nu ştiu nici când se va ţine şi licitaţia pentru scenă”, a declarat ieri omul care se ocupă cu achiziţiile publice ale Primăriei Obârşia. Poate ştie primarul comunei, Tudor Udrea, care ar putea explica şi modul în care a fost câştigată licitaţia privind serviciile de proiectare pentru lucrările de modernizare a drumului local prins în acelaşi proiect. Este vorba de firma veşnicei abonate la banii publici Vali Gorunescu – Man San SRL. Licitaţia a fost contestată de o altă firmă din Craiova, SC Micromov SRL, al cărui administrator susţine că totul a fost aranjat în favoarea firmei Man-San. Cum astfel de licitaţii cu greu pot fi anulate, firma din Craiova nu a avut câştig de cauză. Ca să conturăm o idee despre cum se organizează licitaţiile la Obârşia, să mai spunem că anul trecut piatra cu care au fost îmbrăcate unele drumuri locale a căzut în sarcina unui apropiat al primarului, fostul director adjunct al BCR Olt, Vasile Ion, azi patron pe mai multe afaceri din zona rurală.
Să ne întoarcem la tema principală doar cât să spunem că două zile la rând telefonul primarului Tudor Udrea a fost închis. Sau am avut noi ghinion de câte ori am apelat numărul edilului din Obârşia. Cert este că, pe viitor, dacă va mai fi invitat, Axinte va da o mână de ajutor la moştenirea rurală a comunei nu ca anul acesta, ci în condiţii de miliarde de lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu