miercuri, 20 februarie 2013

Un pistolar pentru Primăria Slatina: Radu Orzaţă


Candidatul PP-DD la funcţia de primar al Slatinei, Radu Orzaţă, a ameninţat cu pistolul un prieten de pahar, l-a băgat în spital pe un altul, după care s-a făcut nevăzut. În urma faptelor sale, cel înscris acum în cursa electorală pentru Primăria Slatina a fost cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, ameninţare şi lovire.

Scena care l-a îngrozit pe cel ameninţat cu arma de Orzaţă se petrecea în noaptea de 8 spre 9 iulie 1996, la ora 02.30, în parcarea Restaurantului Valea Oltului de la marginea municipiului Slatina. Pe atunci, Radu Orzaţă avea 26 de ani şi făcea parte din categoria celor fără ocupaţie. Fără ocupaţie nu în urma vreunei restructurări de personal care să-l fi lăsat fără serviciu, ci fără ocupaţie ca băiat de bani gata. Plecat din fruntea societăţii Alro SA Slatina la scurtă vreme după Revoluţia din decembrie 1989, fostul director Alexandru Orzaţă, tatăl candidatului PP-DD, a intrat în serviciul unui fost general KGB, unde era plătit regeşte, aşa că fiul său nu era obligat de vreo soartă crudă să muncească, ci umbla creanga pe ici, pe colo, după ce părinţii săi s-au mutat la Bucureşti. Asta făcea actualul candidat al PP-DD şi în seara zilei de 8 iulie 1996: umbla creanga. Aşa a ajuns cu cei doi amici la Valea Oltului, de unde au plecat a doua zi dimineaţa, la 02.30, în stare de ebrietate. Nu se ştie ce a generat sfada dintre ei; cert este că, la un moment dat, Orzaţă a scos un pistol pe care îl deţinea ilegal şi l-a pus la capul unuia dintre amici, ameninţându-l că-i ia viaţa. Şi, ca să arate victimei că nu glumeşte, a tras un foc în aer. Zgomotul armei a mai descărcat energiile, aşa că agresorul s-a calmat, plecând cu cei doi prieteni la un alt local. Acolo, lui Radu Orzaţă i-a căşunat pe celălalt amic, pe care l-a lovit puternic cu pumnul în faţă. Cei doi amici de pahar au făcut, în aceeaşi zi, plângere la poliţie. În timpul cercetărilor efectuate la faţa locului, oamenii legii au găsit în parcarea de la Valea Oltului un cartuş pentru pistol cu muniţie iritant-lacrimogenă, netras. Cartuşul utilizat n-a fost de găsit, cum n-a fost de găsit pentru audieri nici Orzaţă. El a apărut târziu, când cazul a devenit o preocupare serioasă pentru Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina.

Făcut scăpat

De la Poliţie dosarul a plecat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina cu propunerea de trimitere în judecată. La această concluzie au ajuns oamenii legii în urma cercetărilor: că autorul trebuie să ajungă în faţa instanţei de judecată. Având, însă, un tată celebru pe atunci în Olt (Alexandru Orzaţă a fost director al SC Alro SA vreme de peste un deceniu), Radu a scăpat de belea. Faptele sale au rămas, însă, în memoria poliţiştilor care au făcut cercetări în dosar şi în cea a unui magistrat „cumsecade”.

Nici victimele nu au uitat prea uşor această cumpănă din viaţa lor: cel căruia i s-a pus arma la tâmplă a ieşit cu greu, după mai multe zile, din starea de panică provocată de gestul lui Orzaţă, iar cel lovit a avut nevoie de o săptămână de îngrijiri medicale pe patul de spital. Cu toate acestea, amândoi au fost acuzaţi de mărturie mincinoasă. A fost singura carte pe care s-a putut juca, la un moment dat, salvarea lui Radu Orzaţă. O carte scoasă, însă, din mânecă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu