miercuri, 20 februarie 2013

Unde-i averea lui Gheorghe Anghel? Delapidare, abuz în serviciu şi fals la Primăria Caracal


Deşi primar de peste două decenii al municipiului Caracal, Gheorghe Anghel beneficiază de imaginea omului care nu şi-a sporit averea cât timp a fost şef. O imagine compatibilă cu cea a fostului preşedinte al României Ion Iliescu. Şi totuşi, toată lumea ştie că, în vremea administraţiei Anghel, la Primăria Caracal s-au petrecut multe lucruri necurate. O dovedeşte ancheta demarată de poliţişti la Primăria Caracal şi care a generat întocmirea mai multor dosare în cadrul cărora se fac cercetări pentru delapidare, abuz în serviciu şi fals în documente publice.

Ultima declaraţie de avere a fostului edil-şef arăta că acesta deţine un vechi apartament în Caracal, obţinut în 1985, un autoturism Skoda Fabia, un teren de peste 2.700 de metri pătraţi şi o vilă modestă la Sprâncenata, stăpânite de Anghel din 2003, precum şi bijuterii şi alte obiecte de valoare care însumează cinci mii de euro. Şi mai erau vreo trei depozite bancare în care Anghel adunase vreo 6.000 de dolari şi vreo 40.000 de lei. Atât? Atât. Dar prietenia cu preşedintele PNL Caracal, Şerban Cernat, pe la al cărui birou notarial au trecut foarte multe documente care au avut legătură cu primăria? Dar contractele de concesiune încheiate de primărie cu oamenii de afaceri libanezi oploşiţi în municipiu prin anii 2000, după ce au falimentat mai multe societăţi comerciale prin Capitală? Dar manevrele puse în operă de şeful pieţelor şi oboarelor, Dumitru Drăgan, uns în acest post de primar? Dar binefacerile făcute acestuia, angajându-i rudele pe posturi importante în cadrul primăriei? Toate acestea au fost gratuite? Nu ştim. Ştim însă că organele de anchetă fac cercetări în mai multe dosare penale care se umflă de la o zi la alta cu dovezi despre faţa nevăzută a Administraţiei Anghel.

O poveste „pe surse”

Să ne îndreptăm atenţia şi asupra zvonului potrivit căruia o parte din ceea ce s-a bucurat fostul edil-şef s-ar regăsi pe numele copiilor sus-puşi (un fiu, Daniel, şi o fiică, Felicia, ambii ofiţeri). Aceştia ar fi deţinut, o vreme, două vile în Timişoara, pe care le-ar fi vândut, acum ducându-şi viaţa în locuinţe de serviciu în Bucureşti, unde s-au mutat cu serviciul. Toate acestea ar avea o strânsă legătură cu ceea ce s-a petrecut în mandatul 2004 - 2008, când o firmă din Timişoara câştiga licitaţia privind introducerea gazelor naturale în Caracal. Firma a demarat şi finalizat lucrările fără ca, la final, să readucă spaţiul public (străzi, alei, spaţiul verde) la starea iniţială, lăsând Caracalul ca după război, cu mormane de pământ şi şanţuri neacoperite. Firma se numeşte SC Confort SA şi este controlată de controversatul om de afaceri Georgică Cornu, supranumit regele asfaltului din Banat, protagonistul unor scandaluri legate de fondurile publice, prin firmele SC Steel Confort SRL Timişoara, SC C&C MH Confort SRL Drobeta Turnu-Severin, SC Izometal - Magellan SRL Timişoara şi SC M.C.T. Impex SRL. Vorbim de aceeaşi firmă scotocită anul acesta de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru utilizarea de documente false în baza cărora societatea a câştigat, la licitaţie, lucrări finanţate din fonduri publice.
Surse apropiate fostului primar spun că neaducerea infrastructurii caracalene la starea de dinaintea începerii lucrărilor, deşi refacerea spaţiilor era o obligaţie contractuală, s-a bucurat de îngăduinţa nemărturisită făţiş a primarului de atunci al municipiului. Sursele citate mai spun că firma şi-a strâns „catrafusele“ folosite la lucrările din Caracal şi le-a deşertat în altă parte. Mai târziu, în Timişoara au apărut două vile.

Contracte şi infracţiuni

În ultimele două mandate de primar, Gheorghe Anghel a atribuit mai multor oameni de afaceri lucrări de peste patru milioane de lei şi de peste 900.000 de euro doar pe calea negocierii directe, fără publicare prealabilă a unui anunţ de participare. De asemenea contracte s-au bucurat nu doar afacerişti sadea, dar şi afacerişti implicaţi în politică sau rude ale acestora. Laurenţiu Păunescu, lider mason şi administrator al SC Consrep Construct SRL Caracal, Alexandru Manea, patronul SC Bebe Trans Rom SRL, Marian Andrei Barbu, fiul lui Cinel Barbu, fost şef al Inspectoratului în Construcţii Olt şi membru PDL, Dănuţ Codan, liderul PNL Slatina sau Marian I. Dinu, patronul SC Diamant SRL se numără printre cei care s-au înfruptat bine din fondurile publice prin contracte prelungite prin negociere directă cu un singur ofertant, practică de bază la Primăria Caracal în cheltuirea banilor adunaţi din taxe şi impozite. Multe dintre aceste contracte sunt acum luate la puricat de oamenii legii. Pentru că, după ce Gheorghe Anghel a pierdut alegerile locale, în primărie a fost descoperită o gaură financiară imensă, fapt ce a generat o amplă anchetă pentru delapidare, abuz în serviciu şi fals. Poliţiştii caracaleni au întocmit cinci dosare în care se fac verificări asupra faptelor petrecute în timpul fostei administraţii Gheorghe Anghel.

Amănunte

Ancheta a fost demarată în luna iulie, iar volumul de muncă al poliţiştilor este unul pe măsura faptelor care s-ar întinde pe o perioadă de peste un deceniu. Se vorbeşte de lipsuri mari în gestiune, de facturi neînregistrate în contabilitate, de probleme legate de fondurile europene.
„Începând din luna iulie, anul acesta, la Primăria Caracal se efectuează cercetări în cinci dosare penale sub aspectul savârşirii infracţiunilor de delapidare, abuz în serviciu şi fals. Ancheta este una amplă şi cuprinde mai multe persoane”, a confirmat comisarul şef Mariana Tudor de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt.
Oamenii legii au pus deja sechestru pe mai multe bunuri ale celor anchetaţi. Printre cei care au dat cu subsemnatul la Poliţie se numără fostul primar Gheorghe Anghel, Dumitru Drăgan, şeful Pieţelor, Nadia Dumitrescu, şefa Urbanismului şi Maria Tudor, contabila primăriei.
„Este vorba de zeci şi zeci de miliarde de lei care lipsesc din casierie fără motivaţie în documente, de contracte oneroase încheiate de primărie cu terţi, de facturi care nu se regăsesc în contabilitatea unităţii, în fine, de fraude masive. Controlul a fost demarat de poliţişti după ce ştim ce a fost descoperit la Primăria Scărişoara - o fraudă de miliarde de lei -, dar şi în urma unor sesizări”, au declarat surse apropiate anchetatorilor.
Să mai spunem că, imediat după ce a pierdut alegerile din iunie, Gheorghe Anghel şi-a mai îndulcit supărarea trântindu-şi un cadou: o Skoda Octavia nou-nouţă. Cu banii jos!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu