miercuri, 20 februarie 2013

Avere din pix pentru deputatul Bulă

Nicolae Stan deţine, printre altele, 7.500 mp de pădure de la mama sa, care n-a avut niciodată pădure

Deşi averea deputatului Nicolae Stan, zis Bulă, candidat pentru un nou mandat de parlamentar în Colegiul uninominal 2, nu a fost şi nu este una care să atragă atenţia asupra ei prin valoare, ea are grave probleme de… provenienţă. Vorbim de averea declarată oficial, nu de vilele despre care presa a tot scris de-a lungul vremii. De exemplu, Nicolae Stan deţine, prin reconstituirea dreptului de proprietate, 7.500 metri pătraţi de pădure. Pădurea a fost moştenită de la mama sa, care, potrivit Registrului agricol, nu a avut niciodată pădure. Dar pixul face minuni uneori.

Deci, am ales să ignorăm speculaţiile privind vilele ridicate în municipiul Piteşti pe numele copiilor deputatului Nicolae Stan (ale căror imagini au apărut totuşi în mai multe ziare), mai ales că omul ţipă ca din gură de şarpe, atunci când vine vorba de ele, că nu ştie nimic despre aceste imobile, trimiţându-l pe cel care deschide gura pe acest subiect la declaraţia sa de avere. Acolo ne-am dus şi noi, după ce am auzit că prin comuna natală a demnitarului, Coloneşti, oamenii vorbesc că puţinul pe care acesta îl are ar avea origini cel puţin dubioase. Şi, aplecându-ne asupra provenienţei unora dintre bunurile deputatului, am găsit mai multe lucruri interesante. De pildă, că titlul de proprietate 3.576/63 eliberat pe numele său în 1994 de către Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor are nişte ştersături ciudate la rubrica vecinătăţi. Să zicem că o fi greşit la prima scriere cel care a completat titlul, cu toate că e greu de înghiţit o asemenea posibilitate, şi să trecem la rubrica păduri, unde Nicolae Stan figurează cu 7.500 de metri pătraţi de pădure. Ei bine, cu toată bunăvoinţa noastră, aici nu mai putem găsi un motiv pentru care să trecem mai departe cu uşurinţă pentru că unica persoană de la care parlamentarul a moştenit terenurile agricole, mama sa, Constantina Stan, nu a avut niciodată pădure. Iar cei 7.500 mp i-au revenit fiului moştenitor nu prin vreo constituire după 1990, ci prin reconstituire, conform Legii 18/1991 privind fondul funciar, adică preluaţi de moştenitor de la titularul defunct. Că familia Stan nu a avut pădure stă mărturie Registrul agricol al comunei, unde mama deputatului nu figura cu teren forestier. Vorbim, aşadar, de posibilitatea existenţei unor falsuri pedepsite drastic de legea penală.

  Titlul de proprietate al lui Nicolae Stan conţine mai multe ştersături 

Probleme şi cu titlul soţiei

Prin voia sorţii, am intrat şi în posesia copiei după titlul de proprietate al soţiei demnitarului, Marioara Stan, decedată în 2010. Document, de asemenea, cu probleme. Potrivit titlului 3576/41 din 19.01.1994, Stan Marioara este moştenitoare nu a părinţilor săi, ci a unui cetăţean numit Stan N. Cîrstea, aşa cum apare pe titlul de proprietate. Numele acestuia este, de fapt, Cîrstea Stan, persoană care deţinea, potrivit Registrului agricol din 1959, 2,4 hectare de teren. Ar fi bine dacă ar fi luate la bani mărunţi scriptele oficiale din primărie, pentru că, afirmă surse locale, semnăturile de pe pagina Registrului agricol care atestă averea lui Cârstea Stan ar avea nişte probleme de originalitate. Cu atât mai mult, cu cât titlul de proprietate 3576/41 poartă și el urmele unor ștersături peste care au fost înșiruite denumirile vecinilor.

Potrivit Codului Penal, falsificarea unui înscris oficial prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui în orice mod, de natură să producă efecte juridice, se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la trei ani. De asemenea, acest tip de fals săvârşit de un funcţionar în exerciţiul atribuţiunilor de serviciu se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani.

„Falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia de către un funcţionar aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului ori prin omisiunea cu ştiinţă de a insera unele date sau împrejurări se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani“, se mai arată în Codul Penal.

Deputatul Stan deţine pădure de la mama sa care, potrivit Registrului agricol (foto) n-a avut niciodată pădure

Uite casa, nu e casa

În acest cadru de dubii intră şi tranzacţia cel puţin suspectă prin care Nicolae Stan, pe când era primar al comunei Coloneşti, şi-a vândut casa în care locuia cu familia şi terenul aferent soţilor Burducel din localitate. Tranzacţia a avut loc în 19 decembrie 2003, printr-un contract de vânzare-cumpărare autentificat de notarul Rodica Buicescu din Slatina sub numărul 5847. Patru ani mai târziu, casa revine, printr-un ocol, familiei Stan, imobilul fiind cumpărat pe numele unui nepot al fostului primar. Care sunt indiciile ce conduc la concluzia că întreaga poveste a fost, de fapt, un artificiu menit să pună în dificultate eventualele cercetări ale averii lui Bulă? În primul rând, diferenţa de preţ: în timp ce soţii Stan vând casa şi terenul soţilor Burducel pentru suma de 20.000 de euro, după patru ani cumpărătorii „scapă” de casă vânzând-o nepotului lui Bulă, Stan Antonio-Mihai (care avea 7 ani) pentru doar 64.000 de lei. Apoi, deşi primarul de-atunci şi-a vândut cu acte-n regulă casa, familia Stan nu a părăsit niciodată imobilul. Nu a fost deloc întâmplător că Bulă a ales să vândă casa familiei Burducel: Constanţa Luminiţa Burducel era pe atunci şi este şi azi secretara Primăriei Coloneşti, instituţia care ascunde multe secrete ale actualului deputat, primar al comunei natale vreme de 18 ani.

Primăria Coloneşti, moştenire din tată-n fiu

De altfel, toate aceste secrete sunt bine păstrate, pentru că, lăsată vreme de patru ani (2008-2012) pe mâna fostului viceprimar Mircea Rădulescu, ajutat să obţină această funcţie în mai multe mandate de către actualul deputat, Primăria Coloneşti este condusă, de anul acesta, de fiul lui Nicolae Stan, fostul fotbalist Mircea Stan. Pe care cu greu îl prinzi pe la primărie, unde tronează, de fapt, tot părintele său. El primeşte de cele mai multe ori oamenii care trec pragul instituţiei cu fel de fel de probleme, el dispune rezolvarea acestora (sau nerezolvarea lor, după caz), el dă ordine funcţionarilor, unii dintre ei rude ale familiei Stan. „Este greu să te desprinzi cu totul de primărie când ştii ce ai făcut şi când te-ai învăţat să dai ordine unor oameni care nu au îndrăznit niciodată să aibă alte idei decât ale şefului. Pentru că, se ştie, Bulă a reuşit să facă din comuna Coloneşti un fel de domeniu personal în care el taie şi spânzură”, spune un localnic care ne-a vorbit despre averea lui Bulă sub protecţia anonimatului, „pentru că, chiar dacă nu îl mai votează lumea pentru un nou mandat de parlamentar, tot el este cel ce va dicta în comună, primăria tot a lui rămâne“.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu