marți, 19 februarie 2013

Firmele afaceristului Gheorghe Bădiţă, în faliment cu tinicheaua de coadă


Cunoscutul om de afaceri Gheorghe Bădiţă a cerut falimentul firmelor pe care le controlează, SC Marconf SRL şi SC B.G. Marprod SRL, în urma scandalului privind returnarea ilegală a TVA, dezvăluit săptămâna trecută de Gazeta Nouă. Marconf nu este gâtuită doar de creditori, ci şi de oamenii legii, care fac cercetări pe marginea comiterii mai multor infracţiuni pedepsite de Codul Penal.

Tribunalul Olt a admis luni, 19 martie, cererea de faliment a debitoarei SC Marconf SRL formulată în baza Legii 85/2006 privind procedura insolvenţei. Începutul sfârşitului firmei care a încercat în mai multe rânduri să înşele statul nu a demarat fără tulburări. Reprezentantul firmei a solicitat expres instanţei desemnarea unui anume lichidator judiciar, cerere căreia unul dintre creditorii importanţi ai societăţii falimentare s-a opus, solicitând un altul. Până la urmă, administrator judiciar provizoriu a fost desemnat Moraru & Asociaţii Insolvenţă SPRL din Craiova.
Tot luna aceasta, şi tot la cererea debitoarei, instanţa a admis începerea procedurii de insolvenţă şi în cazul celeilalte firme, SC B.G. Marprod SRL, specializată în lucrări de instalaţii electrice. Pentru această firmă a mai fost solicitat într-un rând falimentul, în 2011, dar de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Olt, care s-a văzut nevoită să procedeze astfel pentru recuperarea sumelor datorate statului. Debitoarea a făcut însă contestaţie şi instanţa i-a admis-o.

Scandal

Demararea procedurii de insolvenţă solicitată de familia Bădiţă pentru cele două firme vine pe fondul unui scandal de returnare a taxei pe valoare adăugată (TVA), pe care Bădiţă a solicitat-o în contul SC Marconf SRL, dar în baza unor tranzacţii şi documente fiscale fictive. Este vorba de vreo 35 de miliarde de lei vechi care nu au intrat în conturile firmei, dar cu care statul a stins unele obligaţii de plată pe care societatea le avea faţă de bugetele publice. Povestea se petrecea cu aproximativ doi ani în urmă. Un control amănunţit al inspectorilor fiscali a scos la iveală că solicitarea avea la bază minciuni, că SC Marconf SRL nu cumpărase nimic din ceea ce figura în facturi şi că, în orice caz, Bădiţă nu a putut face dovada existenţei mărfurilor achiziţionate. Totodată, nici furnizorul nu a fost de găsit în rândul firmelor înregistrate legal la Registrul Comerţului. Drept pentru care datoriile la stat, stinse o vreme prin compensare în baza cererii privind returnarea TVA, au fost reactivate.
Nu este singura poveste murdară în istoricul afacerilor derulate de Gheorghe Bădiţă. El a fost urmărit penal după ce firma Marconf a încasat sume importante de bani din relaţii contractuale cu instituţii publice, pentru lucrări care în realitate nu fuseseră executate.
De asemenea, SC Marconf SRL se află în prezent în atenţia anchetatorilor care fac cercetări pentru abuz în serviciu, înşelăciune şi pentru infracţiuni la Legea cecului. În plus, pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt se mai află un dosar pe numele firmei în cadrul căruia oamenii legii cercetează comiterea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, faptă care ar fi adus un prejudiciu de două miliarde de lei vechi.

Dubii

Cel puţin în cazul începerii procedurii de insolvenţă admisă de instanţă pentru SC Marconf SRL planează unele dubii. În dosar se află şi o cerere de intervenţie în nume personal formulată de Organizaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI) Piatra Olt. Este bine de ştiut că organizaţia, înfiinţată în 2008, îl are ca preşedinte pe însuşi… Gheorghe Bădiţă. De asemenea, trebuie reţinut că, în ultimii ani, OUAI Piatra Olt a atribuit contracte de lucrări şi întreţinere cu valori financiare foarte mari. Astfel de lucrări a executat şi firma Marconf. De altfel, Gheorghe Bădiţă a fost cercetat şi urmărit penal pentru afaceri necurate derulate exact în domeniul Îmbunătăţirilor Funciare. Contactat telefonic, Gheorghe Bădiţă a refuzat să facă declaraţii pe marginea falimentului către care se îndreaptă afacerile sale.

Citeşte şi
Porsche Leasing România a asmuțit executorii judecătorești pe patronul de la Algrup, Ion Mînzat
Afaceri necurate la Kilometrul 35, locul prostituatelor. Interese suspecte din partea SDN Slatina 
Jaful de la Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă Strejeşti 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu