marți, 19 februarie 2013

Frauda de la Finanţe scoate capul: returnarea de TVA – la loc comanda

La sediul DGFP Olt a fost ieri mare tămbălău, ce-i drept, bine ascuns

Frauda de milioane de euro pricinuită bugetului de stat în 2010 prin returnări ilegale de TVA către firme controlate de omul de afaceri slătinean Gabriel Brătucu, consilier judeţean din partea PNL, ar fi reală. Informaţia a venit ieri pe surse. Persoane familiarizate cu scandalul izbucnit în aprilie 2011 la nivelul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Olt susţin că Ministerul de Finanţe a dispus recuperarea banilor pe care mai multe firme din Slatina i-au primit pe calea returnării de TVA. 

Tot ieri, mai spun sursele citate, DGFP Olt a primit răspuns nefavorabil din partea Curţii de Conturi a României, unde şefii Finanţelor Publice locale au contestat decizia auditorilor Camerei de Conturi Olt în legătură cu returnările ilegale de TVA. Informaţiile nu au fost confirmate de conducerea DGFP. Directorul instituţiei, Ştefan Gheorghe, nu a putut fi contactat. Nici şeful Inspecţiilor Fiscale, Florin Bîlteanu, n-a fost de găsit. Singurul care a vorbit pe această temă este chiar omul de afaceri Gabriel Brătucu, care a confirmat informaţia potrivit căreia contestaţia celor de la Finanţele locale a fost respinsă de Curtea de Conturi. „Da aşa este, Curtea de Conturi le-a respins contestaţia celor de la Finanţe. Acum vor fi urmaţi, cred, paşii legali, în sensul că Direcţia de Finanţe ar trebui să se adreseze instanţei de judecată, care va hotârî cine are dreptate. Oricum, şi noi suntem pregătiţi, am contactat deja nişte avocaţi, pentru că am înţeles că şi noi ne putem adresa instanţei pe marginea acestei probleme. Ba chiar am auzit că dacă Finanţele nu mai merg în instanţă, ne putem adresa noi şi putem chema Finanţele în garanţie sau aşa ceva. În orice caz, este ceva dubios în faptul că doar Oltul are astfel de probleme, pentru că TVA s-a returnat în toată ţara pe metoda noastră de lucru, nu doar la noi în judeţ. Că trebuie să ne reverifice din 2007 încoace, că nu ştiu ce trebuie să facă... Păi, vă daţi seama ce înseamnă asta, ne dau toate contabilităţile peste cap. Eu din 2007 până acum cred am avut 50 de verificări şi toate au ieşit bine. Am fost verificat şi acum în ianuarie la una dintre firme şi nu s-a găsit nimic. În fine, să vedem ce va fi până la urmă. Noi am discutat astăzi (marţi – n.r.) cu cei de la Finanţe, dar nu ne-au explicat chiar pe larg totul”, a spus Brătucu.
La începutul lunii aprilie 2011 o scrisoare anonimă expediată la mai multe instituţii publice făcea dezvăluiri şocante în legătură cu o fraudă la nivelul bugetului public de 21 milioane de lei prin returnări ilegale de TVA, prin diminuări nejustificate a TVA de plată la bugetul statului şi prin deducerea ilegală a TVA.
În luna mai 2011 o a doua scrisoare anonimă a luat calea ziarelor şi a instituţiilor publice abilitate cu controlul. Aceasta cuprindea acuzaţii la adresa Elenei Gherghină, pe atunci şefă a Finanţelor Publice Olt, despre care se spunea că ar fi săvârşit fapte grave de corupţie prin intermediul firmei soţului său. Materialul cuprindea informaţii despre tranzacţiile dintre această firmă, SC El Press Import-Export SRL, şi două dintre firmele liberalului Gabriel Brătucu, SC Prodal SRL şi SC Gabi Plast SRL, incluzând sume de bani, numere de facturi plătite şi de alte documente fiscale. Sesizarea dezvolta şi o schemă de lucru prin care firmele SC Prodal SRL, SC Gabi Plast SRL, Methalux SRL şi SC El Press Import-Export SRL ar fi valorificat în mod ilegal deşeuri şi lingouri de aluminiu, fraudând TVA, în 2010, prin folosirea mai multor societăţi comerciale-fantomă din judeţele Dolj şi Ilfov.

Curtea de Conturi a confirmat

În raportul pe 2010, dat publicităţii la începutul anului în curs, Curtea de Conturi arată că organele fiscale ale DGFP Olt au acceptat două modalităţi de aplicare a regimului de aplicare a TVA: taxarea inversă şi taxarea normală. „Din verificările efectuate la DGFP Olt au rezultat o serie de aspecte improprii unei bune aplicări a prevederilor legale, întrucât s-a constatat că, prin inspecţiile fiscale derulate la agenţii economici care comercializează lingouri de aluminiu, organele fiscale au acceptat două modalităţi de aplicare a regimului TVA: atât cel al taxării inverse, cât şi cel al taxării normale. A fost solicitată efectuarea mai multor reverificări în cazul unor agenţi economici care au derulat operaţiuni de comercializare cu lingouri de aluminiu şi care au beneficiat de rambursarea TVA, precum şi în cazul altor agenţi economici care au furnizat astfel de lingouri de aluminiu către operatorii economici care au solicitat rambursări de TVA. Faţă de aceşti agenţi economici există prezumţia implicării în circuite de livrare fictivă a unor lingouri de aluminiu în vederea obţinerii nejustificate a unor rambursări TVA. Acţiunile de reverificare/verificare dispuse sunt în curs de derulare în vederea stabilirii eventualelor prejudicii la bugetul de stat“, se arată în raportul Curţii de Conturi. În raport se mai arată că, pentru a asigura o încadrare legală care să permită clarificarea cadrului legislativ prevăzut de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal reprezentat de dispoziţiile referitoare la aplicarea regimului taxării inverse a TVA în cazul operaţiunilor de comercializare a deşeurilor de metale neferoase (aluminiu ş.a.), precum şi a lingourilor rezultate în urma prelucrării acestor metale neferoase (aluminiu) au fost formulate propuneri de îmbunătăţire a cadrului legislativ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu