marți, 19 februarie 2013

Ţeapă de sute de milioane marca Balbeck, Truică & Rotea


Scandal cu noaptea-n cap luni dimineaţa la Casa Tineretului din Slatina. Protagonişti – numai unul şi unul. Adică Alin Mario Martinescu, zis Balbeck, fostul patron al postului local de televiziune Olt TV, consilierul local Ioan Truică şi secretarul general al PNL Olt, Cătălin Ştefan Rotea. Toţi trei sunt asociaţi într-o firmă care a închiriat anul trecut hotelul Palace al Fundaţiei pentru Tineret Olt. Şi oamenii s-au pus pe făcut bani. Şi în câteva luni au făcut bani cât alţii în ani. De plătit, însă, chiria hotelului n-au mai plătit-o. Şi nici nu vor să mai iasă din el.

Luni dimineaţa, preşedintele fundaţiei, Ilie Chiriţă, a vrut să le amintească celor trei colegi de afaceri că, potrivit unui act adiţional la contractul de închiriere, acesta a fost reziliat pentru neplata chiriei şi că ei trebuie să părăsească hotelul. A vrut, dar n-a putut spune totul până la capăt, pentru că s-a trezit cu paznici care i-au interzis accesul în hotel. Poliţia nu se bagă. Aşa că tot ce-i rămâne de făcut fundaţiei este să se adreseze instanţelor de judecată. Da, dar preşedintelui Ilie Chiriţă îi spune inima că nu va ajunge prea uşor la dreptate, pentru că unul dintre asociaţi, Cătălin Ştefan Rotea, este nimeni altul decât fiul judecătorului Nicolae Rotea, fost preşedinte al Judecătoriei Balş.

Povestea

Firma celor trei a închiriat anul trecut hotelul Palace pentru o perioadă de 10 ani contra sumei de 3.500 de euro pe lună. Contractul nr. 152 încheiat de SC Accredo Resort SRL cu Fundaţia pentru Tineret a fost însă încălcat în multe rânduri prin neplata chiriei, aşa încât în momentul de faţă sumele restante se ridică la circa 377 milioane de lei vechi, plus penalităţile. „Nici gând să plătească ulterior fundaţiei sumele lunare asupra cărora s-a convenit sub semnătură şi ştampilă. Contractul este în prezent reziliat, pentru că, văzând că cei trei asociaţi nu plătesc, anul acesta între părţi a mai intervenit un act adiţional la contract, care dărâmă practic contractul şi care obligă locatarul să-şi ia ce-i al lui şi să plece. Atâta timp cât totul a fost prins sub semnătură şi ştampilă nu înţeleg atitudinea celor trei asociaţi, care refuză să pună în executare un act asupra căruia reprezentantul firmei a convenit“, se plânge preşedintele Fundaţiei pentru Tineret.

Documente

Contractului de închiriere încheiat anul trecut între firma celor trei şi Fundaţia pentru Tineret nu-i lipseşte nimic care să-i facă pe chiriaşi să şicaneze gazda. Potrivit documentului, firma locatară trebuie să plătească chiria de 3.500 euro în perioada 1-5 a fiecărei luni, costurile facturilor la utilităţi căzând tot în sarcina acesteia. „Orice întârziere de plată peste termenele limită precizate va fi penalizată cu 0,5% pe fiecare zi calendaristică de întârziere, raportată la suma neonorată (…). În cazul refuzului primirii facturilor sau înştiinţărilor de plată, a neplăţii integrale a chiriei şi/sau a contravalorii utilităţilor în cel mult 10 zile calendaristice de la termenele limită de plată sau în cazul neplăţii facturilor de penalităţi de întârziere în cel mult 10 zile calendaristice de la data primirii lor din vina locatarului, locatorul este îndreptăţit să rezilieze prezentul contract, de plin drept, fără alte formalităţi suplimentare şi fără intervenţia instanţelor judecătoreşti, această clauză constituindu-se ca pact comisoriu de cel mai înalt grad“, se arată în contract, un contract „beton“. Ei, aş, şi ce-i cu asta?, se va fi întrebat Balbeck de Slatina, un obişnuit al afacerilor murdare condamnat cu mai mulţi ani în urmă pentru tăinuire într-un dosar privind furtul de maşini.

Conciliere degeaba

Văzând că nu-şi onorează luni la rând obligaţiile de plată, reprezentanţii Fundaţiei pentru Tineret s-au gândit să mai dea o şansă locatarului rău-platnic. Astfel că la începutul lunii octombrie părţile semnează un fel de act adiţional la contract, prin care firma datornică îşi ia sarcina să plătească totul într-un nou termen. Astfel, în conformitate cu procesul-verbal de conciliere directă nr. 118/5.10.2011, potrivit căruia reprezentantul SC Accredo Resort SRL „recunoaşte datoriile identificate ca fiind certe, lichide şi exigibile“, acesta trebuia să onoreze cinci facturi în valoare totală de 22.707 lei în două tranşe, până la 10 octombrie 2011. Lucru care nu s-a întâmplat. „Nu s-au respectat nici prevederile acestui document. În conformitate cu punctele acestuia, noi trebuie să calculăm penalităţi pentru întreaga sumă, la valorile prevăzute explicit în contractul de închiriere. În baza aceluiaşi proces-verbal, pentru că nu şi-a onorat obligaţiile de plată, firma care a închiriat spaţiile hotelului trebuie să achite Fundaţiei pentru Tineret Olt daune în valoare de dublul sumei totale datorate. Prin reprezentantul său legal, locatarul a fost de acord ca locatorul, adică Fundaţia pentru Tineret Olt, în noile condiţii defavorabile ei, să procedeze, fără vreo înştiinţare sau anunţare prealabilă, la întreruperea utilităţilor furnizate şi la rezilierea de plin drept a contractului de închiriere. Cu toate acestea, cei trei asociaţi refuză să părăsească hotelul, recurgând în momentul de faţă la un abuz“, declară Ilie Chiriţă.

Cine-i băgat la înaintare?

Semnatarul din partea firmei chiriaşe a tuturor documentelor încheiate cu Fundaţia pentru Tineret, reprezentată în contract de directorul Marin Popa, nu este Martinescu, uns cu câteva alifii. Şi nici consilierul local Ioan Truică, ci fiul de judecător Cătălin Rotea. Acesta şi-a luat angajament după angajament pentru plata datoriilor nu doar în calitate de reprezentant al SC Accredo Resort SRL, ci şi în nume personal.

Născută pentru câştig sigur

De numele firmei Accredo Resort SRL se leagă un contract public derulat cu fonduri europene şi care le-a adus celor trei asociaţi miliarde şi miliarde de lei în doar câteva luni. Cum a apărut societatea, în ce condiţii a câştigat contractul şi cu cât s-au pricopsit cei trei asociaţi – într-una din ediţiile viitoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu