marți, 19 februarie 2013

Firmele politicienilor locali au prosperat şi pe timp de criză


Firmele politicienilor merg ca unse şi pe vreme de criză. Deşi anul 2010 nu a fost unul uşor din punct de vedere economic, societăţile comerciale la care acţionari sunt oameni cunoscuţi în mediul politic al judeţului Olt sau care sunt controlate într-un fel sau altul de aceştia au prosperat

Şefii Consiliului Judeţean, „norocoşi“ în afaceri

Potrivit datelor Administraţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF), SC Agromec Vişina SA, controlată de preşedintele PSD Olt, Paul Stănescu, şeful Consiliului Judeţean, a obţinut anul trecut un profit de peste 63.000 de lei, iar firma fratelui preşedintelui CJ, Alexandru Stănescu, SC Agromec Bucinişu SA, a înregistrat un profit de peste 100.000 de lei. Cele două firme au înregistrat profituri bune şi în anii din urmă. Domeniul în care funcţionează cele două societăţi, cel agricol, nu s-a dovedit însă mană cerească şi pentru alte societăţi cu acelaşi profil economic. De pildă, Agromec Movileni a terminat anul 2009 cu o pierdere de 225. 711 lei. SC Agromec SA Scorniceşti a înregistrat anul trecut o pierdere de peste 44.000 de lei. Pierderi a înregistrat şi Agromec Vlădila şi lista poate continua. Tragem linie şi concluzionăm: dacă ai un agromec musai este nevoie ca la soarta sa economică să vegheze şi un politician pe val.

Nici subalternul lui Stănescu la Consiliul Judeţean, vicepreşedintele Ioan Ciugulea, liderul PNL Olt, nu se poate plânge de parcursul firmelor la care este acţionar în 2010. SC Delta Star SRL, firmă specializată în construcţii şi unde liderul liberalilor olteni deţine 16 părţi sociale, a avut anul trecut un profit de aproape 29.000 de lei. Ciugulea mai controlează şi SC Delta Grup Cons SRL, care în 2010 a înregistrat un profit net de peste 363.000 de lei. Din 2008, când Ciugulea a fost revocat din calitatea de administrator pentru a nu deveni incompatibil cu funcţia de vicepreşedinte al CJ, firma, înfiinţată în 2007, este administrată de liberalii Dănuţ Codan, preşedintele PNL Slatina, de Ştefan Gherghina, soţul directoarei de la DGFP Olt, de Dănuţ Oprea, cu toţii asociaţi în societate cu şeful lor pe linie politică, şi de fiul lui Ciugulea. Nu putem părăsi tabăra liberalilor fără să spunem că 2010 a fost un an fast şi pentru SC Bacomet Construct SRL, firma liderului PNL Slatina, specializată în lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale şi care a ieşit pe plus cu aproape 20.000 de lei. De asemenea, firma liberalului Gherghina, El Press Import-Export SRL, specializată în comerţul cu ridicata nespecializat, a realizat anul trecut un câştig de aproape 50.000 de lei.

Consilieri judeţeni prosperi

2010 a fost mănos şi pentru firmele controlate de consilierii judeţeni. Cele trei societăţi controlate de omul de afaceri Gabriel Brătucu, consilier judeţean din partea PNL, au încheiat exerciţiul financiar al anului trecut cu plusuri frumoase. SC Prodal SRL, firmă specializată în turnarea metalelor neferoase uşoare şi la care Brătucu este acţionar majoritar (deţine 70% din acţiuni), a înregistrat un profit de peste 23.000 de lei. SC Gabi Plast SRL, profilată pe fabricarea articolelor de ambalaj din material plastic (dar care activează la greu pe piaţa lingourilor de aluminiu) a avut la 31 decembrie 2010 un câştig net de peste 28.000 de lei. SC Gabi Plast este deţinută de soţia liberalului Gabriel Brătucu. Cu mult mai mult a câştigat anul trecut SC Methalux Olt SRL, administrată de fiica soţilor Brătucu şi care a avut un profit de peste 164.000 de lei. Methalux face comerţ cu ridicata pe piaţa metalelor şi minereurilor metalice şi are, potrivit site-ului ANAF, un singur angajat.
Cu plus a ieşit din 2010 şi firma de construcţii a consilierului judeţean din partea PSD Pavel Belinski, SC General Construct SRL, dar şi firmele deţinute de colegul său liberal Viorel Dumitrescu, SC Servmed SRL, cu profit de aproape 50.000 de lei şi SC Fabra SRL, cu un singur angajat şi cu un profit net anul trecut de 60.232 lei.

SC Ferma Veche SRL Piatra Olt, unde figurează ca asociat şi consilierul judeţean Marius Oprescu, preşedintele PSD Slatina şi viitor candidat din partea USL pentru fotoliul de primar al Slatinei, a scos şi ea profit anul trecut. Despre Marius Oprescu se vorbeşte că ar controla din umbră mai multe firme care scot bani din orice, dar cu precădere din piatră seacă (a se citi agregate minerale).

Consilierul judeţean Gheorghe Zlăvog, ales pe listele PD-L, dar care anul acesta s-a întors în PRM, are, potrivit informaţiilor ANAF, şi profit şi pierderi. SC Romcristal SA, firmă de construcţii care în perioada 2000 – 2004, când Zlăvog s fost senator de Olt, avea profituri uriaşe an de an, a înregistrat anul trecut o pierdere de aproape 34.000 de lei. În schimb, cealaltă firmă de construcţii a fostului parlamentar, SC Megalit SRL, a sfârşit 2010 cu un profit de peste 16.000 de lei. Modest dar, totuşi, profit.

Şi parlamentarii câştigă. Întotdeauna

Firma controlată de senatorul Ioan Toma şi căreia apele i-au mers bine aproape mereu, SC Scadt SA Slatina, se numără printre societăţile de construcţii cu cele mai mari câştiguri în ultimii ani. În 2010 societatea, specializată în construcţii de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, cu aproape 300 de angajaţi, a avut un profit de peste 860.000 de lei. Un câştig însă mic în comparaţie cu anii precedenţi. În 2009 firma avea un câştig net anual de peste 2,6 milioane de lei, în 2008 – peste 1,1 milioane de lei, în 2007 – peste 1,4 milioane de lei, în 2006 şi 2005, câte un milion de lei profit.
Chiar dacă cele două societăţi comerciale de construcţii la care este acţionar deputatul Marin Bobeş, SC Serena SA şi SC Serena 94 SA, n-au avut norocul de la Scadt, au ieşit şi ele cu fruntea sus din anul economic 2010. Dacă Serena SA a avut pe plus un net de numai 6000 de lei, Serena 94 a tras un câştig de 142.292 de lei. Serena 94 a avut profit şi în 2009 – aproape 24.000 de lei, 2008 – peste 118.000 lei, 2007 – peste 233.000 lei, dar şi în 2006 – aproape 1,6 milioane de lei. De asemenea, activitate profitabilă a înregistrat o altă firmă a familiei Bobeş, SC Alcobo SRL – 17.749 de lei profit. Marin Bobeş se află la al doilea mandat de parlamentar, după ce în legislatura 2004 – 2008 a deţinut un mandat de senator.

SC Oltmotor SA, controlată de familia senatorului PD-L Mihai Niţă, specializată în construcţii metalice şi părţi de componente ale structurilor metalice, a „profitat“ şi ea de criză, smulgând acesteia un câştig anual de peste 24.000 de lei. Şi această firmă a înregistrat câştiguri an de an, chiat dacă mai modeste în comparaţie cu cele de mai sus.

Mulţi dintre cei despre care am vorbit aici nu au prosperat la vreme de criză financiară doar din afaceri strict private, ci şi din contracte grase cu statul. Politica rămâne, aşadar, o sursă sigură de câştig pentru cei care intră-n arena publică – spaţiul în care treburile statului se confundă atât de uşor cu interesele personale, întotdeauna în favoarea acestora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu