miercuri, 20 februarie 2013

Candidatul PP-DD la Primăria Slatina, Radu Orzaţă, este unealta unui fost general KGB

Radu Orzaţă lucrează pentru fostul general KGB Constantin Iavorski

Ce l-a făcut pe Radu Orzaţă, reprezentantul PP-DD în Consiliul General al Capitalei, să renunţe la mandatul său de consilier de Bucureşti pentru a candida la funcţia de primar al Slatinei, ştiind din capul locului că nu are nicio şansă la alegerile parţiale din 3 februarie? Răspunsul trebuie căutat nu implicit în persoana acestuia, ci luând aminte la cine se ascunde, de fapt, în spatele său. Dacă, inexplicabil, un asemenea individ ar ajunge vreodată să ocupe funcţia de primar, Primăria Slatina ar intra sub controlul unor foşti ofiţeri KGB, astăzi importanţi oameni de afaceri cu interese economice în România. Iată de ce.

Deşi din declaraţia sa de avere lipsesc sursele veniturilor, care în 2011 au fost de ordinul zecilor de mii de euro, este bine de ştiut că Radu Orzaţă a ocupat diverse funcţii de conducere în imperiul economic Unicom-Group, controlat de Constantin Iavorski, fost ministru al Energiei în Republica Moldova şi fost general KGB (temutul Comitet al Securităţii Statului în Rusia comunistă).

Constantin Iavorski a lucrat, în trecut, pentru miliardarul rus Roman Abramovici, dar şi pentru oligarhul Boris Berezovski, un apropiat al serviciilor secrete ruse (FSB). Potrivit unui investigator american, Jeffrey Robinson, care a făcut documentări pe marginea crimei organizate ruse, la jumătatea anilor ’90, când Kremlinul a decis să privatizeze rafinăria OMSK Oil, controlată până atunci de stat, compania Sibneft, controlată de Abramovici şi vândută, în 2005, companiei Gazprom, a fost implicată într-un caz sinistru. Pentru că s-a opus vânzării acţiunilor deţinute de stat, directorul general de atunci al rafinăriei a sfârşit tragic, fiind găsit mort în apele unui râu. Acţiunile au fost cumpărate de Sibneft, iar vânzările de petrol s-au făcut printr-o companie din New-York, Belka Energy, şi prin compania Runicom, unde s-a şcolit în afaceri Constantin Iavorski, potrivit Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI).

Iavorski şi familia Orzaţă

După ce a ieşit din politică (dar întreţinând, potrivit presei din România, legături cu serviciile secrete ruseşti), Constantin Iavorski a început, în 1993, să facă afaceri în România. Pe când ministru al Industriilor era Dan Ion Popescu, Iavorski a început să domine, prin Unicom SA, piaţa importurilor de carburanţi şi combustibili pentru industria energetică, devenind principalul furnizor de păcură pentru companii precum Conel sau Termoelectrica. Din 1999, grupul a intrat şi pe segmentul serviciilor de bunkeraj (alimentarea navelor cu combustibili). În prezent, Unicom-Group cuprinde firmele Unicom Holding (importă şi comercializează carburanţi şi combustibili), Unicom Oil Terminal (servicii pentru firme cu profil petrolier şi chimic), Unicom Tranzit şi Unifertrans (transporturi de marfă pe calea ferată) şi Unicom Wood Production (prelucrarea lemnului).

Mâna lungă a fostului general KGB, intrat în afaceri cu soţia, Larisa, şi cu cele două fiice ale sale, Olga şi Irina, s-a chemat, ani la rând, Alexandru Orzaţă, fostul director general al SC Alro SA Slatina şi tatăl lui Radu Orzaţă, plecat de la conducerea unităţii slătinene imediat după 1990. Potrivit unor informaţii, ruperea sa de Alro n-a fost totală, el lucrând ulterior, pentru un timp, pentru un fost ofiţer DIE (Departamentul de Informaţii Externe), Ştefan Mărgineanu, prin firma căruia, SC Metanef SA, Alro îşi vindea marfa şi se aproviziona cu materie primă şi materiale din ţară şi străinătate. Ulterior îl găsim pe Orzaţă cocoţat în funcţia de preşedinte al Unicom SA, aparţinând familiei Iavorski. Orzaţă a deţinut, pentru un timp, şi acţiuni la această companie.

Pe fiul lui Orzaţă, Radu, îl găsim, de prin 2008 încoace, preşedinte al consiliului de administraţie şi director general al SC Unicom Top Energy SRL, prin care Iavorski făcea bani buni din comerţul cu combustibili solizi, lichizi şi gazoşi şi cu produse derivate. În 2010, mai multe firme, printre care şi SC Unicom Top Energy SRL, sunt absorbite de Unicom Holding, iar numele lui Orzaţă junior dispare din scriptele oficiale ale firmelor lui Iavorski. Pentru scurtă vreme, pentru că în decembrie 2010 îl găsim pe postul de manager proiect produse energetice la SC Unicom Holding SA. „Acum sunt director general şi acţionar la Unicom-Group“, a recunoscut, ieri, pentru Gazeta Nouă, Radu Orzaţă

Legături

După anul 2000, Iavorski deţinea, împreună cu soţia, Larisa, şi cele două fiice ale sale, Olga şi Irina, acţiuni în compania Cemtrade, o subsidiară a concernului Russky Alyuminiy, controlat de cei doi oligarhi şi care preluase fabrica de alumină de la Oradea, cu intenţia de a pune mâna şi pe Alro Slatina.

Numele firmelor lui Iavorski a fost legat de contrabanda cu păcură la începutul anilor 2000, precum şi de diverse operaţiuni de transfer al banilor prin reţele complicate de off-shore-uri. Aici s-a dovedit extrem de util Alexandru Orzaţă, tatăl lui Radu Orzaţă şi reprezentantul mai multor firme marca Iavorski la cele mai importante licitaţii.

Iată din ce soi de cerc vine candidatul PP-DD să lupte pentru fotoliul de primar al Slatinei, poziţie din care s-ar putea aranja afaceri extrem de profitabile pentru camarila din spatele său. Există mai multe precedente la acest capitol. Unul dintre ele are legătură cu Primăria Iaşi, oraş care se încălzea cu cărbune livrat de o firmă cu sediul într-o căsuţă poştală din Cipru, Constant Oil, reprezentată în relaţiile cu terţi de către Alexandru Orzaţă.

•••


Luat în spaţiu de nevastă, care deţine un apartament în Slatina, obţinut printr-un contract de vânzare-cumpărare în anul 1996, cu un an înainte de a se căsători cu el, Radu Orzaţă şi-a tras buletin de Slatina în ultima zi legală până la depunerea candidaturilor.

Întrebat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, ce sumă i s-a solicitat de către partidul din care face parte pentru a fi validat drept candidat la funcţia de primar al Slatinei, Radu Orzaţă a răspuns, râzând încurcat, că nu i s-au cerut bani. Întrebarea făcea aluzie la practica PP-DD pusă în valoare chiar prin Orzaţă, care vindea ca la târg locurile pe listele de candidaturi ale partidului la alegerile parlamentare, cu 50.000 euro „bucata“, indiferent cui, numai banu’ să iasă.

Cât de bine cunoaşte Orzaţă junior Slatina, a arătat-o până nu demult panoul electoral care îndemna oamenii să îl aleagă primar şi care a stat montat mai multe zile nu la intrarea în Slatina, ci hăt, departe, tocmai spre Brebeni, acolo unde crede candidatul PP-DD că începe sau se sfârşeşte Slatina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu