marți, 19 februarie 2013

Cristinel Cîrloganu, numit prin manevre „amicale“ la conducerea AJOFM Olt

Cristinel Cîrloganu a fentat legea ca să revină la conducerea AJOFM Olt

Cristinel Cîrloganu, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt, a revenit la conducerea acestei instituţii în urma unor manevre cu implicarea fostului şef al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) Olt, Silviu Bian, arestat anul trecut pentru luare de mită.

Cristinel Cîrloganu, numit director executiv al AJOFM Olt în 2005, ar fi pierdut postul în 2009, prin apariţia celebrei Ordonanţei 37, care desfiinţa practic titulatura de director executiv la toate instituţiile publice, introducând-o pe aceea de director coordonator, prin modificarea Legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici. Prin apariţia acestui act normativ, mulţi directori executivi de instituţii publice deconcentrate şi-au pierdut posturile. După ce ordonanţa a fost declarată neconstituţională, unii dintre şefii rămaşi pe dinafară şi-au recăpătat funcţiile în instanţă. Postul de director executiv şi l-a recăpătat şi Cîrloganu, care a invocat faptul că a fost „ras“ din funcţie de ordonanţa declarată ulterior neconstituţională. Ei bine, omul a minţit, iar şeful şi prietenul său de la centru i-a susţinut minciuna, renumindu-l director executiv. Pentru că Cristinel Cîrloganu nu a picat de pe postul de şef al instituţiei lovit de ordonanţa declarată neconstituţionala, ci a cerut singur să fie mutat pe o funcţie inferioară.

Jocul cererilor

Deţinând informaţia că va apărea o ordonanţă care va schimba şefii instituţiilor publice, Cristinel Cîrloganu a gândit un plan eficient pentru a fenta Ordonanţa 37/2009, cerând preşedintelui de atunci al ANOFM, Silviu Bian, amicul să declarat, să-l mute pe funcţia de şef al Serviciului Juridic din cadrul AJOFM. Cererea sa a fost înregistrata la ANOFM în 15 mai 2009. Solicitarea îi este îndeplinită de Bian prin Ordinul 362 din 22.05.2009, prin care lui Cîrloganu i se modifică raporturile de serviciu prin „mutarea definitivă în funcţia publică de conducere de şef serviciu - Juridic, relaţii cu publicul, control măsuri active, resurse umane şi salarizare - consilier clasa I, grad profesional superior...". La doar trei zile după emiterea acestui ordin, Cîrloganu este numit, în condiţiile noii Ordonanţe 37, director coordonator al AJOFM Olt, nefiind, prin manevra cererii aprobate de preşedintele ANOFM, victimă a actului normativ, cum va invoca mai târziu. La scurtă vreme, ordonanţa este declarată neconstituţională, lucru care vine în favoarea celor care îşi pierduseră funcţiile de conducere, mulţi dintre ei recâstigându-şi-le în instanţă. Şi-a recârştigat-o şi Cristinel Cîrloganu, minţind că „încetarea activităţii mele din funcţia de director executiv a avut loc ca efect direct şi nemijlocit al aplicării OUG 37/2009, declarată ca fiind neconstituţională, ale cărei prevederi au fost prelungite prin OUG 105/2009, de asemenea neconstituţională“. Ca atare, „vă rog să dispuneţi încetarea numirii mele în funcţia de director coordonator şi reluarea activităţii în funcţia de director executiv...", îi solicită Cîrloganu prietenului său Silviu Bian. Prin Ordinul 702/2.09.2010, preşedintele ANOFM îl numeşte în funcţia cerută. Prietenia dintre Cristinel Cîrloganu şi şeful ANOFM a fost întărită public de primul şi după ce Silviu Bian a fost arestat, anul trecut, pentru luare de mită, bani proveniţi, au susţinut procurorii, din salariile unor subordonaţi care lucrau la implementarea unor proiecte cu finanţare europeană. Asemenea proiecte se prefigurau în 2009 şi pentru judeţul Olt, iar Bian ar fi avut nevoie de un om de încredere la conducerea AJOFM Olt, susţinea, în luna octombrie 2011, secretarul general al PDL Olt, Dan Bălăşescu, care vineri a făcut publice, într-o conferinţă de presă, documentele în baza cărora Cîrloganu a fost mutat şi repus pe funcţia pe care o ocupă şi în prezent. Bălăşescu declara în octombrie 2011 că la nivelul AJOFM Olt s-ar fi constituit un grup de interese „menit să mulgă din derularea fondurilor europene“, că Cristinel Cîrloganu ar fi „instrumentul cuiva din minister“ şi că, de fapt, acesta a fost susţinut cu tot dinadinsul să reocupe postul de director executiv al instituţiei de însuşi şeful ANOFM, cu un scop anume.

Potriviri suspecte

La scurt timp după declaraţiile lui Dan Bălăşescu, preşedintele ANOFM, Silviu Bian, avea să fie arestat şi cercetat pentru luare de mită. Eveniment de Olt a tras un semnal de alarmă asupra modului suspect în care se derulează proiectele europene şi la AJOFM Olt, după ce unul dintre contractele finanţate din fonduri comunitare a fost încheiat de instituţia condusă de Cîrloganu cu o firmă înfiinţată de figuri cunoscute pe scena politica locală cu doar circa două luni înainte de semnarea contractului în valoare de peste 10 miliarde de lei vechi. Contractul se referea la servicii hoteliere pentru câteva zeci de cursanţi cuprinşi în grupul-ţintă al unu proiect. Licitaţia a fost câştigată de firma SC Accredo Resort SRL, în condiţiile în care, abia înfiinţată, ca la comandă, societatea nu avea nici o experienţă în domeniu. Toate datele în această poveste poartă câte un semn de întrebare: înfiinţată la sfârşitul lui 2010 de secretarul general al PNL Olt, Cătălin Rotea, de pedelistul Ioan Truică, membru al Consiliului Local Slatina şi de încă o persoană, societatea şi-a ales drept sediu social un spaţiu în hotelul pe care avea să-l închirieze imediat după înfiinţare pentru serviciile pe care avea să le furnizeze AJOFM Olt după ce va fi câştigat licitaţia. Şi totul a mers ca uns. Către sfârşitul anului trecut poliţia a demarat cercetări asupra modului în care au fost cheltuiţi banii europeni la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt. După dezvăluirile din presă şi după ce poliţia a început cercetările, Cristinel Cîrloganu a anunţat că, la finalul tuturor verificărilor, îşi va da demisia din funcţia pentru care a făcut atâtea să o păstreze. Totodată, el a respins orice acuzaţie, susţinând că este nevinovat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu