marți, 19 februarie 2013

Episcopia Slatinei şi Romanaţilor tulbură apele între confesiuni


Procesul dintre Primăria oraşului Potcoava, Parohia Valea Merilor (care aparţine de Potcoava) şi Biserica Creştină Baptistă „Harul“ trenează de trei ani, având caracteristicile unui meci de ping-pong: litigiul este trimis de la o instanţă la alta şi pare că nu va avea o soluţie finală prea curând. Totul a plecat de la presiunea pe care administraţia publică judeţeană şi Episcopia Slatinei şi a Romanaţilor au făcut-o asupra autorităţilor locale pentru ca cimitirele să intre în proprietatea bisericilor. O ilegalitate pe care Prefectura Olt a atacat-o în instanţă. 

Povestea a început cu trei ani în urmă, când Consiliul Judeţean a cerut oficial primăriilor din tot judeţul, prin adresa nr. 4431/04.06.2009, să excludă din inventarul bunurilor publice cimitirile şi împrejmuirile acestora. Semnatarul adresei, Paul Stănescu, preşedintele instituţiei, invoca nu legea, ci o altă adresă, ce aparţinea Patriarhiei Române reprezentate în ecuaţie, evident, de Episcopia Slatinei şi Romanaţilor. „Prin adresa nr. 844/28.06.2009, Patriarhia Română – Episcopia Slatina a transmis Consiliului Judeţean Olt anumite observaţii. Vă rugăm ca la întocmirea inventarului bunurilor care aparţin domeniului public al comunei să aveţi în vedere cele precizate în adresa pe care v-o transmitem în copie. Menţiuni: Nu se trec în inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al comunei cimitirele şi împrejmuirile acestora, monumentele istorice care se găsesc amplasate în incinta curţilor bisericeşti, precum şi cele amplasate în incinta cimitirelor“, se arăta în documentul CJ Olt. Unul dintre efectele nefaste ale unui asemenea demers a fost războiul dintre confesiunile ordodoxă şi baptistă din Potcoava, unde preotul paroh Marin Oprea din Valea Merilor s-a opus în 2009 unei înmormântări pentru simplu fapt că decedatul şi familia care urma să-l înmormânteze erau de rit baptist. Omul Domnului pe linie ortodoxă susţinea atunci, sus şi tare, că cimitirul este confesional şi că, pe linie de consecinţă, aparţine bisericii. După un scandal public şi prin intervenţia poliţiei, persoana moartă a fost, în sfârşit, înmormântată în cimitirul care, după lege, este bun public.

La trântă şi cu primăria

La scurt timp, preotul pornit împotriva baptiştilor porneşte proces împotriva primăriei, hotărât să dovedească în instanţă că cimitirul este al bisericii. Pentru a-şi apăra drepturile, în proces s-a cerut parte, în intervenţie şi nume proprii, Biserica Creştină Baptistă „Harul“, ca reprezentantă a comunităţii de baptişti din Valea Merilor. „Deşi anul trecut procesul nu era încheiat, preotul Marin Oprea s-a opus pentru a doua oară unei înmormântări pentru acelaşi motiv: mortul fusese de credinţă baptistă. Omul, născut în Potcoava dar trăitor în Bucureşti, îşi exprimase dorinţa pe patul morţii de a fi îngropat alături de părinţi, în cimitirul din Valea Merilor. După un alt tam-tam public, decedatul a fost îngropat în cimitirul satului, dar nu în locul dorit de el pe când era încă în viaţă, ci izolat, undeva într-o margine. Aceste lucruri reprezintă un precedent periculos şi este motivul pentru care noi ne-am implicat în proces, pornit pe un motiv fals, acela că cimitirul nu este bun public, ci este confesional, deci ar aparţine bisericii. Pe acest considerent nouă, baptiştilor, ni se refuză drepturi care ne aparţin ca restului populaţiei şi nu putem admite asta“, “, spune pastorul Viorel Cruceru, preşedintele Comunităţii Bisericilor Creştine Baptiste din Oltenia, care suspectează şi unele instanţe de judecată că l-ar favoriza pe reprezentantul BOR. „Cum este posibil ca de-a lungul a 10 termene procesul să fie judecat de 10 complete de judecată diferite? Este nefiresc în practica de specialitate, mi-au spus-o şi specialişti în domeniu. La capătul celor zece înfăţişări la Judecătoria Slatina, am pierdut, dar am făcut recurs la Tribunalul Olt. Cauza a fost întoarsă judecătoriei spre rejudecare. Apoi am câştigat noi, dar cealaltă parte a făcut şi el recurs, şi din dou cauza a fost trimisă Judecătoriei Slatina spre rejudecare“, susţine pastorul Cruceru. Să nu uităm: Primăria Potcoava s-a pierdut pe drum în proces, în sensul că, deşi citată mereu, nu s-a mai prezentat în faţa instanţei.  
În afara legii

Deşi fără nici un temei legal, ci doar la solicitarea Consiliului Judeţean Olt şi Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor, patru consilii locale au exclus din inventarul bunurilor din domeniul public cimitirele. S-a întâmplat anul acesta la Potcoava, Valea Mare, Corabia şi Gura Padinii, unde au fost aprobate hotărâri locale în acest sens, deşi Legea 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia prevede că cimitirele comunale şi orăşeneşti fac parte din domeniul public al localităţilor. Actele normative au fost restituite de Prefectură pentru modificare. Pentru că aleşii din Potcoava au refuzat reintroducerea celor patru cimitire în inventarul bunurilor ce aparţin domeniului public, Prefectura a atacat în instanţă hotărârea, solicitând anularea acesteia. Un proces similar Instituţia Prefectului l-a avut şi cu Consiliul Local Valea Mare, dar acţiunea în instanţă a rămas fără obiect după ce consilierii au adoptat un alt act normativ prin care cimitirele erau reintroduse în domeniul public, potrivit şefei Serviciului Juridic al Prefecturii Olt, Nicoleta Şerban. Acţiunea împotriva Consiliului Local Potcoava a rămas încă pe rol, pentru că acolo preoţii au susţinători puternici printre consilieri, termenul de judecată fiind stabilit pentru 15 noiembrie.

De ce doreşte Episcopia Slatinei şi Romanaţilor cu atâta ardoare ca cimitirele să intre în proprietatea bisericilor, cu riscul de a provoca diferende manifeste între confesiuni, aidoma celor de la Potcoava? Eveniment de Olt a solicitat Episcopiei un răspuns care să elucideze fie şi în parte acest mister. Răspunsul n-a sosit. Sosesc însă din judeţ informaţii conform cărora unii preoţi ar vinde locurile de veci pentru sume între 500 şi 1000 de lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu