marți, 19 februarie 2013

Şi primarii pică bacalaureatul

                          Primarul Spiru Răduleţ, un licean întârziat

Printre liceenii care au picat examenul de bacalaureat anul acesta se numără şi primarul comunei Teslui, Spiru Răduleţ. Edilul spune că a făcut un pariu cu cineva că termină liceul până la 60 de ani şi l-a terminat. Deocamdată, fără bac. Dar timpul nu este trecut.

Primarul Spiru Răduleţ s-a înscris în urmă cu trei ani, la vârsta de 55 de ani, la Colegiul Naţional Agricol “Carol I” din Slatina, pentru a urma clasele a XI-a, a XII-a şi a XIII-a, forma de învăţământ frecvenţă redusă, după ce primele clase de liceu le-a făcut la seral. La “Carol I” a optat pentru specialitatea tehnician în activităţi economice. Din nefericire, la examenul de bacalaureat nu a obţinut media generală minim 6, aşa că va trebui să repete examenul în sesiunea a doua. La limba şi literatura română a obţinut nota 2,85, la limba modernă, în cazul său franceza, a obţinut calificativele B1-A1-A2-B1-A2, la disciplina obligatorie a profilului – matematică – a obţinut nota 2,55, la disciplina la alegere – geografie – a obţinut cea mai mare notă – 6,9, iar la competenţele digitale s-a pricopsit cu calificativul utilizator nivel mediu. Din păcate, geografia la care s-a priceput cel mai bine nu l-a ajutat să câştige din prima încercare pariul pe care spune că l-a făcut cu o persoană anume. Contactat telefonic ieri, edilului nu i-a căzut bine întrebarea noastră referitoare la acest moment din viaţa lui. “A, credeam că mă întrebaţi de altceva. Ce să vă spun? Am făcut un pariu cu cineva că termin liceul la 60 de ani. Liceul l-am terminat, dar n-am luat bacalaureatul. Asta e”, a spus Spiru Răduleţ. Întrebat ce subiect i-a căzut la limba şi literatura română, primarul comunei Teslui a ocolit răspunsul. “Ai, dom’le, nu ştiţi ce subiecte au picat? Vreţi să faceţi acum cu mine analize de-astea? Ce mi-a căzut am scris acolo şi gata. N-am făcut nici un aranjament”, a comentat Răduleţ.

Viaţa unui licean întârziat

Deşi nu are la bază liceul, primarul din Teslui a ocupat nu doar posturi conforme cu pregătirea lui profesională, ci şi posturi pentru care ar fi trebuit să aibă liceul terminat. Născut în 1953, în Teslui, Spiru Răduleţ absolvit şcoala generală în 1968. A urmat apoi Şcoala profesională C.F.R. - Piteşti în perioada 1968-1971, apoi Şcoala Militară de Maiştri Militari de Marină. Între anii 1971-1972 a fost lăcătuş-mecanic la C.F. în cadrul I.P.M.P.B.- Piteşti.
Din 1975 şi până în 1990, Răduleţ a fost cadru activ la M.Ap.N., în UM - 02173 Giurgiu, fiind pe rând mecanic-şef pe o navă de luptă şi maistru mecanic la atelierul de reparaţii a navelor de aprovizionare. În 1990 a fost trecut în rezervă, la cerere.
Vreme de patru ani a fost tehnician de aprovizionare la Agromec Teslui. Între 1994 şi 1997, Spiru Răduleţ a fost şef de detaşament la Corpul Gardienilor Publici Olt, iar din 1997 până în 2008 a ocupat postul de agent agricol în cadrul Primăriei Teslui. Acest curriculum vitae nu se află postat pe site-ul primăriei. Nu contează: noi îi ţinem pumnii pentru cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat. I-am promis asta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu