marți, 19 februarie 2013

Cum s-a îmbogăţit primarul din Slătioara. Afacerea „Pepiniera“


Savu Ciocârlan a strâns în 12 ani avere pentru mai multe generaţii

Trei mandate la rând a luptat primarul comunei Slătioara, Savu Ciocârlan, să-şi agonisească averea pe care n-a putut-o agonisi într-o viaţă din meseria de tehnician veterinar. Toată zbaterea sa a meritat însă: curte pavată cu marmură, mai multe autoturisme, două tiruri şi nu putem spune nimic de conturi pentru că omul n-a recurs la servicii bancare. Toate acestea dintr-un salariu de nici 2000 de lei, valoare valabilă în 2011, că ea a fost mai mică în trecut, şi din cel de funcţionar public (tot la primărie) al soţiei, azi pensionară. Oare?

Realizările în plan personal măsurate în miliarde şi miliarde de lei ale edilului din Slătioara ne-au făcut să ne aplecăm puţin peste realizările în plan profesional ale sale, în speranţa că vom găsi o legătură, un sens, o logică între veniturile financiare declarate de familia Savu, unele în limite normale, şi bunurile pe care nu oricine şi le poate permite. Şi aşa am dat, printre altele, peste afacerea pepinierei de la Slătioara, de fapt o mega-afacere în care primarul Ciocârlan a pus mult suflet şi perseverenţă pentru cel care avea să beneficieze din plin de roadele acesteia.

Judecătoare din Iaşi, moştenitoare la Slătioara

În 2006, o judecătoare din Iaşi, Camelia Alexandrina Acrîşmăriţei, solicita Comisiei locale pentru aplicarea legilor fondului funciar Slătioara reconstituirea dreptului de proprietate pentru 50 de hectare de teren arabil pe raza comunei. Judecătoarea din Iaşi susţinea, prin documente de stare civilă, că este moştenitoare a defuncţilor Băloiu Ana Mihaela şi Băloiu Anton, care ar fi deţinut terenul în discuţie pe raza comunei Slătioara. Însă Comisia locală nu a regăsit suprafaţa de teren solicitată în registrul agricol, aşa că a refuzat cererea magistratului ieşean. Nici Comisia judeţeană pentru aplicarea legilor fondului funciar nu s-a arătat mai îngăduitoare, astfel că povestea a ajuns în instanţă, unde solicitanta din Iaşi a avut câştig de cauză. Negăsindu-se teren pe raza comunei Slătioara, Agenţia Domeniilor Statului (ADS) Olt a pus la dispoziţia Primăriei Slătioara un amplasament

disponibil pe raza localităţii Dobroteasa. Ulterior, amplasamentul pus la dispoziţie a fost refuzat, fiind solicitată restituirea vechiului amplasament al terenului reconstituit. Este exact momentul în care povestea se complică, în jurul ei aparând primele suspiciuni.

Afacere cu miliardul Zapodeanu

Imediat după refuz, judecătoarea Acrîşmăriţei îşi vinde drepturile succesorale dobândite în instanţă latifundiarului Ioan Zapodeanu din Iaşi, pentru suma de 210.000 de euro.

Miliardarul Ioan Zapodeanu, un foarte cunoscut afacerist pe piaţa de imobiliare, îl mandatează pe un anume Barbu Văduva să intre în posesia celor 50 de hectare pe vechiul amplasament. Care musai trebuia să facă parte dintr-o anumită suprafaţă din domeniul public al statului, respectiv din suprafaţa de pământ care a aparţinut Staţiunii de Cercetare şi Producţie Pomicolă (SCPP) Strejeşti, făcută fărâmă şi fărâmiţe în ultimii ani de şmecherii cu potenţă financiară aflaţi în legătură cu unii lichidatori judiciari.

Începe un război al documentelor, al nervilor, al intervenţiilor şi abuzurilor care nu putea să aibă decât o mare miză financiară subterană. Un adevărat scandal pe marginea stabilirii amplasamentului celor 50 de hectare într-un perimetru care urma să devină în scurt timp o uriaşă sursă de venituri financiare, un scandal în care primarul din Slătioara s-a făcut luntre şi punte pentru a-l favoriza pe mandatarul miliardarului Zapodeanu.

Presiuni, intimidări, ameninţări

La data de 19 ianuarie 2009, şeful Biroului Judeţean de Rentă Viageră Olt, Constantin Popa, se plângea, prin adresa 1390, Agenţiei Domeniilor Statului că angajaţii biroului sunt ameninţaţi, intimidaţi, forţaţi să avizeze anexa şi procesul verbal de delimitare a terenului asupra cărora funcţionarii ADS s-au arătat extrem de bănuitori, mai ales că din documentaţie lipseau documente importante. Presiunile le făcea primarul Slătioarei şi omul miliardarului ieşean, Barbu Văduva. „În data de 16.01.2009, la Biroul ADS Olt s-a prezentat primarul comunei Slătioara însoţit de un anumit domn Barbu, care a prezentat documentaţie pentru pentru retrocedarea a 50 de hectare din domeniul public al statului, pe teritoriul administrative al comunei Slătioara de la SCP Strejeşti. Analizând dosarul înregistrat la nr. 1388/16.01.2009, s-a constatat că lipsesc anumite documente. La un moment dat a intervenit domnul Barbu, care îl însoţea pe primar, şi a început să ne ameninţe, să ne intimideze şi să ne forţeze să avizăm anexa şi procesul verbal de delimitare, aducând în discuţie oameni importanţi din Ministerul Agriculturii şi din conducerea judeţului precum domnul prefect, domnul ministru, presa locală şi naţională, televiziunea, inclusive conducerea Agenţiei Domeniilor Statului, lucru care s-a şi întâmplat, domnul prefect sunând la biroul ADS Olt. Din informaţiile pe care le deţinem, domnul Barbu ar fi cumpărat dreptul de proprietate pentru cele 50 hectare de la autorii Băloiu Ana şi Băloiu Anton, având ca titular de rol pe Acrîşmăriţei Camelia Alexandrina, reprezentată prin dna avocet Nina Pascu. În sentinţa civilă 3562/17.07.2006 se precizează că autorilor sus menţionaţi li se reconstituie dreptul de proprietate pentru suprafaţa de 50 de hectare de teren agricol, teren care va fi preluat de la ADS, fără a se preciza locaţia concretă de unde va fi restituit acest teren. Faptul că s-au făcut atâtea presiuni, ameninţări, intimidări, forţări ca această suprafaţă de teren să fie restituită din domeniul public al statului, din partea acestui domn şi din partea autorităţilor locale, ne face să fim sceptici cu privire la corectitudinea şi legalitatea acestui documentelor din acest dosar. Având în vedere cele reprezentate mai sus, ne-am permis a vă aduce la cunoştinţă acest lucru, în vederea împiedicării producerii anumitor ilegalităţi“, se arată în adresa către ADS.

Unul dintre angajaţii ADS Olt, Dumitru Roată, a făcut chiar plângere penală la parchet împotriva lui Barbu Văduva pentru comportamentul lui violent.





Procesul verbal de delimitare a celor 50 de hectare poartă doar semnătura unui funcționar de la Cadastru și pe cea a primarului comunei Slătioara. De ce nu or fi semnat șefii de la OCPI și ADS Olt? 

Funcţionari „înmuiaţi“  

Bănuitori s-au arătat şi cei de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Olt, care se afla pe atunci sub conducerea lui Radu Diţă. În primă fază, pentru că mai apoi s-au înmuiat. Aşa cum s-a înmuiat şi prefectul de-atunci Ştefan Nicolae. Printre documentele care lipseau din dosar se număra unul care ar fi putut să consfinţească amplasamentul celor 50 de hectare acolo unde doreau cei interesaţi. Şi acest document a apărut din senin la un moment dat: o suspectă adeverinţă a Primăriei Slătioara care arăta că da, acolo, exact în acel spaţiu care aparţinea domeniului public al statului, familia Băloiu deţinuse pe vremuri 50 de hectare de teren arabil. În baza acestei adeverinţe persoanele „înmuiate“ de la Oficiul de Cadastru au întocmit o schiţă cadastrală. Şi aşa a fost semnat procesul verbal de delimitare a suprafeţei solicitate, solicitarea putând astfel beneficia de Anexa 29 la Legea 247/2005, care prevede condiţiile de reconstituire a dreptului de proprietatea asupra terenurilor care fac parte din domeniul public al statului.

Să spunem că procesul verbal de delimitare n-a fost     semnat de şeful Oficiului de Cadastru, nici de şeful ADS  Olt. Pentru Cadastru a semnat un funcţionar, Nicolae Ion. A semnat cu amândouă mâinile şi primarul din Slătioara. Deşi numele său a fost pus pe document, reprezentanta ADS Olt, Andreea Badea, n-a semnat. Să mai spunem că dosarul a cuprins şi documente cu semnături false.

La scurt timp după „rezolvarea“ problemei, primarul comunei Slătioara şi-a luat un autoturism Dacia Sandero nou-nouţ, deşi avea alte două maşini. Apoi au apărut două TIR-uri cu care face afaceri fiul primarului. Apoi curtea locuinţei edilului din Slătioara a fost pavată cu marmură. Apoi edilul a cumpărat o mare suprafaţă de teren intravilan în comună, la intrare în satul Salcia, tot pe numele fiului, care îşi construieşte acolo un depozit de anvelope şi o vulcanizare auto.

Este foarte important să mai spunem că la Primăria Slătioara au depus documentaţii pentru retrocedarea terenurilor din domeniul public al statului mai mulţi oameni din Strejeşti, făcând dovada vechilor amplasamente pe raza comunei. Documentaţiile respective sunt de negăsit astăzi. Cine se ocupa în acel timp de arhiva primăriei? Soţia primarului.






Semnătura din dreapta ar fi trebuit să aparţină secretarului Primăriei Slătioara 

Moştenitoarea soţilor Băloiu, judecată pentru fals în declaraţii şi conflict de interese

Procurorii ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe langă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, la începutul acestei luni, trimiterea în judecată a inculpatei Cameliei Alexandrina Acrâşmariţei sub acuzaţiile de fals în declaraţii şi conflict de interese.

Potrivit rechizitoriului, magistrata a pronunţat o sentinţă civilă prin care l-a avantajat în mod special pe Ioan Zapodeanu într-un dosar cu 3.800 de hectare de pădure. „În schimbul serviciului oferit, judecătoarea ar fi primit de la Ioan Zapodeanu 210.000 euro, drept preţ al vânzării dreptului succesoral al acesteia asupra unui teren agricol neretrocedat, în suprafaţă de 50 de ha, situat pe raza unei comune din judeţul Olt, inculpata aflându-se, astfel, în situaţia unui conflict de interese.

Ulterior, în martie 2008, inculpata Acrîşmăriţei Camelia-Alexandrina a completat olograf formularul de declaraţie de avere, consemnând, în mod nereal, că suma de 210.000 euro a provenit dintr-o „înţelegere“ încheiata în anul 2006 între ea şi o altă persoană, B.A.M., prin care i-a înstrăinat acestuia din urmă cota succesorală“, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Final cu întrebări

Dacă judecătoarea implicată în retrocedarea celor 50 de hectare de teren a băgat-o un pic pe mânecă, nu acelaşi lucru se poate spune de celelalte părţi implicate.
Mandatarul miliardarului Zapodeanu a pus în vânzare cele 50 de hectare de teren la preţuri ameţitoare pentru omul de rând.
Primarul din Slătioara este bine mersi şi a intrat în cursă pentru un nou mandat de primar, după ce mandatele anterioare s-au dovedit extrem de mieroase. Şi nu ne referim doar la afacerea „Pepiniera“. Edilul ar putea fi luat la întrebări, de pildă, de ce omul de afaceri Ion Buliteanu, care a cumpărat pe raza comunei Slătioara mai multe zeci de hectare de teren arabil de la localnici, dar şi teren forestier, şi-a extins în mod abuziv proprietăţile dincolo de ce îi aparţine: cu îngăduinţa cui? De altfel, în materie de terenuri lui Savu Ciocârlan i s-ar putea pune multe întrebări. Aşa cum ar putea fi întrebat de investiţiile din comună, precum ultimele pietruiri de uliţe la preţuri cu mult peste cele practicate în domeniu sau precum stadionul cu care s-au cheltuit peste 5 miliarde de lei vechi şi pentru recepţia căruia funcţionarii din primărie se codesc să dea cu subsemnatul. La fel de bine ar mai putea fi întrebat primarul din Slătioara câte ceva despre unele adeverinţe eliberate de primărie sub semnătura sa, cu precădere de cea de care a beneficiat soţia edilului la ieşirea la pensie. Astfel de dezvăluiri vor face, însă, obiectul unui alt material jurnalistic.

Citește și
O gefieră de la Tribunalul Olt, pe Youtube în imagini lascive
Primarul din Slătioara plăteşte sute de milioane de lei pentru doi pumni de balast 
2012, anul marilor falimente cu cântec în Olt 
Primarul din Slătioara, cercetat penal pentru fals intelectual şi uz de fals 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu