marți, 19 februarie 2013

Clientela neştiută a lui Anghel de Caracal. Contracte penale (II)


Primarului în funcţie al municipiului Caracal, Gheorghe Anghel, îi place să pozeze într-un soi de personaj providenţial pentru istoria urbei pe care o păstoreşte de peste 20 de ani. Perceput de apropiaţi drept „vulpe bătrână”, Anghel s-a priceput, într-adevăr, să jongleze cu politica locală după 1989 aşa cum a făcut-o, într-un alt context şi într-o altă manieră, în anii comunismului. Astăzi el are aerul unui primar care, dincolo de scandalurile cu miză politică, a rămas cinstit cu cetăţenii şi cu el însuşi. Cât de cinstit a rămas Gheorghe Anghel o spun diversele contracte pe care primăria le-a încheiat cu anumite firme alese pe sprânceană, fără licitaţie şi cu miros penal.

După ce săptămâna trecută am dezvăluit modul dubios în care Primăria Caracal a atribuit mai multe contracte de lucrări finanţate din bugetul local firmei preşedintelui PNL Slatina, Dănuţ Codan, SC Bacomet Construct SRL, completăm acum tabloul fărădelegilor peste care tronează primarul Gheorghe Anghel.
Precum a procedat în relaţiile cu firma liberalului Codan, care s-a văzut cu lucrări de miliarde şi miliarde de lei printr-o jonglerie ce nu a putut masca în totalitate încălcarea legii, Primăria Caracal a atribuit în cascadă, din 2008 încoace, contracte de lucrări prin procedura negocierii fără publicarea prelabilă a unui anunţ de participare, procedură care dă posibilitatea ca o autoritate contractantă să negocieze cu un singur ofertant.
În anumite condiţii, însă, importante cu precădere atunci când în joc sunt fonduri europene.

Pe lângă lege

La data de 23 iunie 2009, Primăria Caracal atribuia societăţii comerciale Diamant Grup SRL Slatina un contract de furnizare de echipamente cu montaj pentru reabilitarea şi modernizarea staţiei de epurare a oraşului, în valoare de 463.859,96 euro (aproape 20 de miliarde de lei vechi), fără TVA, bani provenind din fonduri europene. Firma câştigătoare aparţine omului de afaceri Marian I. Dinu. Licitaţia, la care au participat patru ofertanţi, a fost una deschisă şi a impus condiţii pentru atribuirea contractului care s-au potrivit ca o mănuşă firmei care a câştigat. Pe cât de deschisă a fost licitaţia, pe atât de închisă s-a dovedit a fi ulterior autoritatea contractantă, care a hotărât în secret că furnizarea de materiale şi lucrările trebuie prelungite în două rânduri prin acte adiţionale. Potrivit contractului nr. 6823/23.06.2009, SC Diamant Grup SRL trebuia să furnizeze şi să monteze 5 electropompe, 6 turbosuflante, 2 grătare, greblă, sistem de aerare, 4 ventilatoare, tablou de control şi automatizare, cazan şi arzător.

La data de 15 martie 2010, Primăria Caracal îşi arată generozitatea faţă de SC Diamant Grup SRL şi, în baza unui act adiţional la contractul-mamă, virează încă 120.718,80 euro în conturile firmei. Actul adiţional a fost atribuit, evident, prin negociere cu un singur ofertant. Ce fel de negociere o fi fost aceea, când valoarea estimată s-a regăsit în suma finală, aruncând la coş ideea de negociere, noi nu ştim. Ştim însă că, luată de valul generozităţii, Primăria Caracal a încălcat prevederile Ordonanţei de Guvern nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, care, în consonanţă cu Directiva 2004/18/CE a Parlamentului European şi a Consiliului Europei privind coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţii publice de lucrări, de bunuri şi de servicii, spune, la art. 122, lit. I, că „valoarea cumulată a contractelor care vor fi atribuite şi a actelor adiţionale care vor fi încheiate pentru lucrări şi/sau servicii suplimentare ori adiţionale nu trebuie să depăşească 20% din valoarea contractului iniţial”. Or, suma de 120.718,80 euro trece cu mult de pragul legal de 20% din valoare contractului iniţial.
Ca să nu mai vorbim de contractul-fantomă 6029/2009, pe care noi nu l-am găsit în baza de date a SEAP, dar în temeiul căruia Primăria Caracal şi SC Diamant Grup SRL parafează, la 5 octombrie 2009, un alt act adiţional pe aceeaşi investiţie. Actul adiţional prevede executarea de „lucrări suplimentare pentru proiectul «Reabilitare şi modernizare staţie de epurare a apelor uzate» şi dirijează spre conturile firmei slătinene încă 16.405, 63 euro (aproape 700 milioane de lei vechi), fără TVA.

Culmea tupeului

Aceeaşi firmă mai încasează în 2009 peste 554 de milioane de lei vechi pentru „Lucrări suplimentare la obiectivul «Execuţie reţele canalizare şi reabilitare sistem rutier şi pietonal pe străzile Aleea Teilor, Colonel Pop, Reconstrucţiei, Petru Maior din municipiul Caracal“, lucrări atribuite, se înţelege, tot prin negociere fără anunţ de participare cu un singur ofertant şi tot printr-un act adiţional la un anumit contract.
Atribuite la data 24 august 2009, lucrările sunt reluate de aceeaşi firmă la scurtă vreme, anul următor, pentru suma de 303.720.000 lei vechi. Încheieturile acestei situaţii au atâta aţă albă, încât organele abilitate ale statului ar trebui să verifice dacă respectivele lucrări au fost, într-adevăr, executate.

Contracte-cadou fără număr

Deşi are la îndemână proceduri legale de atribuire a contractelor de lucrări care oferă o transparenţă totală asupra cheltuirii banului public, Primăria Caracal preferă, după cum se vede, nu lumina zilei, ci întunericul nopţii. Cazurile de atribuire de lucrări în temeiul negocierii fără publicarea unui anunţ de participare şi cu un singur ofertant vorbesc de la sine despre corectitudinea administraţiei Anghel. Doar în 2009 Primăria Caracal a alimentat anumite conturi cu peste 22 miliarde de lei vechi utilizând această procedură. Printre cei care au fost serviţi astfel se numără nume cunoscute, politicieni cunoscuţi pentru care un partid înseamnă doar calea bunăstării personale şi afacerişti controversaţi precum Octavian Bălţoi sau Alexandru Manea. Lista completă a firmelor care şi-au îngrăşat conturile pe lucrări obţinute fie suspicios de uşor, fie ilegal de la Primăria Caracal o vom publica într-un episod viitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu