marți, 19 februarie 2013

De ce-i plătim?


I-am ales în 2008 să ne reprezinte în Consiliul Judeţean, acolo unde se iau decizii care ne privesc. Le plătim lună de lună indemnizaţia de şedinţă. Le plătim, după caz, plecările în străinătate şi cursurile de perfecţionare profesională (şi ştim cum se organizează şi mai ales pe unde se organizează asemenea cursuri). În anumite cazuri le decontăm şi carburanţii consumaţi cu autoturismele proprietate personală. Cât de bine îşi fac ei treaba în schimbul tuturor acestor beneficii? Şi, mai ales, cât de pregătiţi sunt pentru a răspunde rigorilor pe care calitatea de ales le presupune? Am vrut să aflăm răspunsuri testând cunoştinţele câtorva consilieri judeţeni pe marginea celui mai elementar act normativ care le reglementează activitatea: Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea (ROF) Consiliului Judeţean. Şi ne-am dumirit: unii ştiu câte ceva, alţii bâjbâie ca să dea un răspuns, iar alţii – tămâie. Printre aceştia din urmă se numără şi aleşi care nu sunt la primul mandat.

Trei Întrebări elementare

Pentru consilierii aleşi de noi în a fi chestionaţi am formulat trei dintre cele mai simple întrebări care se puteau formula: Există relaţii de subordonare între Consiliul Judeţean şi primării? În ce condiţii poate fi dizolvat Consiliul Judeţean? În ce condiţii se poate prelungi mandatul Consiliului Judeţean?

Liberalul Hristea şi dizolvarea CJ

Liberalul Marin Hristea are state vechi ca ales în Consiliul Judeţean (CJ) Olt, nefiind la primul mandat. Care sunt raţiunile pentru care PNL Olt îl menţine pe liste o dată la patru ani n-am putea spune (sau am putea, dar n-avem dovezi). Cert este că omul n-are habar de multe lucruri pentru care este, totuşi, plătit. Potrivit acestuia, primăriile sunt subordonate Consiliului Judeţean pentru că ele primesc bani de la această instituţie. În conformitate cu propria-i declaraţie, mandatul Consiliului Judeţean nu poate fi niciodată prelungit niciodată. La întrebarea: în ce condiţii Consiliul Judeţean poate fi dizolvat, fostul şi actualul consilier judeţean şi-a înghiţit limba. Nu l-am mai chinuit pe bietul om cu alte întrebări. A fost destul pentru o zi.
Să-i dăm însă posibilitatea să afle răspunsurile corecte la întrebări aici. Potrivit articolului 2, alin. 1 din Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Judeţean se arată că între Consiliul Judeţean şi autorităţile administraţiei publice locale din comune, oraşe şi municipii nu există raporturi de subordonare. Simplu şi fără putinţă de interpretare.
La cea de-a doua întrebare, la care alesul a rămas mut, răspunsul îl dă articolul 30 din Regulament: Consiliul Judeţean se dizolvă de drept:
a) în cazul în care acesta nu se întruneşte timp de două luni consecutiv;
b) în cazul în care nu a adoptat în trei şedinţe ordinare consecutive nici o hotărâre;
c) în situaţia în care numărul consilierilor judeţeni se reduce sub jumătate plus unu şi nu se poate completa cu supleanţi.
La întrebarea cu numărul trei, potrivit aceluiaşi Regulament, "Consiliul Judeţean se alege pentru un mandat de patru ani, care poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau catastrofă".

Dacă nu ştii, cea mai potrivită este fuga

Consilierul judeţean din partea PSD Petre Idoraş a fost şi el supus chestionării. Ce-i drept, nu pe de-a-ntregul, pentru că, atunci când a auzit că vrem să-l întrebăm câte ceva din Regulamentul de organizare şi funcţionare a CJ, l-a apucat subit o grabă care l-a făcut să dispară în timp record din faţa camerei de luat vederi. „Ce? Din regulament? Tocmai acum v-aţi găsit să mă întrebaţi? Ce facem? Avem o şedinţă de terminat“, a aruncat peste umăr în timp ce dispărea pe uşa sălii de şedinţe, deşi şedinţa se terminase.

Cât pe-aci s-o bunghească

La întrebarea privind dizolvarea Consiliului Judeţean, consilierul PD-L Gheorghe Alin Sorin Ciucu a avut nevoie de timp de gândire pentru a formula un răspuns. Şi s-a gândit, mai mestecând un pic guma din gură, mai uitându-se într-o parte, precum un elev care, întrebat de profesor, caută răspunsul în şoapta salvatoare a colegilor. Într-un târziu, a răspuns: acest for se dizolvă „dacă nu se întruneşte trei luni consecutiv şedinţa ordinară“. Noi am spune două luni. A fost cât pe-aci s-o bunghească. Dar n-a nimerit-o. Asta e. Poate data viitoare.  

Din greşeală-n greşeală

Aceeaşi întrebare pe tema dizolvării şi pentru alesul liberal Florea Niculae. Care mai întâi tastează câteva numere de telefon (îl înţelegem, îi trebuie timp). Apoi răspunde; vizibil încurcat, greoi, dar răspunde. Consiliul Judeţean se dizolvă „când majoritatea nu se mai constituie la nivelul Consiliului Judeţean sau când jumătate din consilieri îşi dau demisia“. Ca să vezi. Şi încă: „Mandatul Consiliului Judeţean se prelungeşte atunci când nu se pot realiza alegerile locale“. Oau! De unde i-or veni atâtea idei acestui omului, nu ştim. La atâţia cai verzi pe pereţi, ne oprim şi ne retragem. Şi uite aşa ajungem la Rudelf Onică, om cu ceva belele la activ, dar care a frunzărit ROF-ul. Ce-i drept, cam în grabă. „Consiliul Judeţean se dizolvă când membrii CJ nu se prezintă la mai mult de două sesiuni, şi în condiţiile în care jumătate plus unu din membri demisionează…“. Corect, dar mai trebuia un punct. După domnia-sa, „mandatul Consiliului Judeţean se prelungeşte în caz de calamităţi naturale sau în caz de alte urgenţe“. Foarte aproape.
Liberalul Viorel Dumitrescu crede că „mandatul Consiliului se poate prelungi, conform legii, în situaţii de calamitate, război, de maximă urgenţă“. Punct ochit, punct lovit. Apoi, dacă ar fi să-l credem pe cuvânt, Consiliul Judeţean ar trebui dizolvat „în momentul în care nu se ţin trei şedinţe consecutiv…“ (una greşeală la mână, pentru că ROF specifică altceva), „… afară de criteriul… condiţii de calamitate sau… (ce-o căuta criteriul calamităţii pe-aici?!) „… aşa, sau când îşi dau demisia jumate plus unu din consilieri“ (aici a nimerit-o, bravo lui).
 

Mai mult decolteu decât…

Şi, în sfârşit, o femeie consilier judeţean, singura prezentă ieri la şedinţa ordinară a CJ din cele două cu mandat de ales. Este vorba de frumoasa Milena Mandreş (PD-L), care la una dintre întrebări ne-a oferit posibilitatea de a găsi singuri răspunsul prin hotărârile Consiliului Judeţean pe care „vi le dau eu“. Potrivit acesteia, „mandatul Consiliul Judeţean poate fi prelungit în condiţiile stabilite de Consiliul Judeţean“. Un dialog scurt, dar cu mult zâmbet şi cu multă generozitate la… decolteu.


••• 
 Un consilier judeţean adună, doar din indemnizaţia de ales, aproape 100 de milioane de lei vechi pe an. Este mult? Este puţin? Vine la şedinţă, ridică sau nu mâna la vot, tace mâlc sau citeşte cu voce tare câte un proiect de hotărâre, se termină şedinţa, se dă la glume colegiale, îşi salută colegii şi pleacă. Cam asta este activitatea la şedinţele ordinare sau, mai rar, extraordinare ale Consiliului Judeţean. Şi mai sunt şedinţele pe comisii. Mai sunt ieşirile, mai sunt oportunităţile, precum cursurile de perfecţionare cine ştie pe unde, mai este şi puterea pe care ţi-o conferă statutul oficial de ales şi care deschide uşi despre care juri că sunt închise. Mai este şi ziua de plată, când nu-i întreabă nimeni pe aleşi dacă şi-au însuşit sau nu măcar părţile generale ale Regulamentului de organizare şi funcţionare după care dăinuie în timp şi pentru sporul lor financiar Consiliul Judeţean.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu