miercuri, 20 februarie 2013

Deputatul Nicolae Stan, cercetat penal în celebrul dosar „Grâul”


Deputatul Bulă, aşa cum s-a autointitulat parlamentarul de Olt Nicolae Stan, candidat pentru un nou mandat în Camera Deputaţilor din poziţia de independent, s-a făcut foc şi pară, ameninţând cu plângeri penale după ce Gazeta Nouă şi blogul lui costel mirea au publicat un articol din care reieşea, printre altele, că demnitarul a fost cercetat în celebrul dosar „Grâul”, dosar în care, iniţial, demnitarul, pe atunci primar al comunei Coloneşti, a avut doar calitatea de martor. Ceea ce opinia publică nu ştie însă este că, ulterior, verificările au fost extinse, iar Bulă a devenit, din martor, făptuitor, cazul său fiind preluat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit unui document al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, dosarul în care mai multe persoane au fost condamnate la închisoare cu executare pentru înşelăciune şi fals intelectual nu s-a sfârşit doar cu pedepsele pronunţate de Tribunalul Olt în 2003. După ce procurorii au trimis în judecată patru inculpaţi acuzaţi că în 2001 au încasat necuvenit, în baza unor documente fictive şi în numele unor beneficiari închipuiţi, prime la grâu în valoare de peste 1,6 miliarde de lei vechi, Direcţia de Control Financiar Olt a extins verificările şi a întocmit un nou raport de control în baza căruia s-a stabilit că nu doar cele patru persoane se fac vinovate de înşelăciune şi fals şi că, de fapt, suma cu care a fost păgubit statul era cu mult mai mare.

Iniţial, povestea, descoperită de Curtea de Conturi a României la un control tematic, s-a lăsat cu condamnarea, la câte 10 ani de închisoare, a inculpaţilor Cioroianu Ion din Bucureşti şi Marinescu Mariana din Slatina (angajată a Direcţiei Agricole Olt) şi la câte trei ani de închisoare a numiţilor Ilie Dumitru din Slatina şi Turnel Marioara din Potcoava. Degeaba aceasta din urmă a strigat ca din gură de şarpe, în timpul cercetărilor, că ea a făcut un tabel cu persoane fictive la solicitarea primarului Nicolae Stan şi tot degeaba ea a arătat că cel care a beneficiat de purcoiul de bani în baza documentului fals depus la Direcţia Agricolă a fost tot Bulă. Nicolae Stan a beneficiat la acea vreme de protecţie din partea unor anchetatori atât cât să fie introdus în dosar şi să compară în faţa instanţei de judecată doar ca martor. Ulterior, în lumina noilor verificări, şi Stan, ajuns între timp deputat de Olt, a intrat în vizorul organelor de cercetare penale ca făptuitor.

Din martor, făptuitor


La data de 3 decembrie 2001, Direcţia de Control Financiar a judeţului Olt a încheiat procesul verbal de constatare nr. 752, stabilind că în perioada februarie – martie 2001, prin casieria Direcţiei Generale pentru Agricultură şi Industrie Alimentară Olt a fost achitată necuvenit suma de 1.688.122.500 lei, fiind sesizat Biroul de Combatere a Corupţiei Organizate din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.

Prin rechizitoriul nr 20/PA/2002, această unitate de parchet a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Cioroianu Ion, Marinescu Mariana, Ilie Dumitru şi Turnel Marioara, pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune şi fals intelectual.

Ulterior trimiterii în judecată a celor patru inculpaţi, Direcţia de Control Financiar a extins verificările şi a întocmit raportul de control intermediar nr. 457/2002, prin care s-a stabilit că, în perioada februarie – martie 2001, mai multe persoane de pe raza judeţului Olt au beneficiat de compensaţii pentru producţiile de grâu.

„În acest sens, s-a stabilit că, prin întocmirea de documente false, au ridicat fără drept diferite sume de bani numiţii Păvăloiu Iulian Cătălin, Stan Nicolae (pe atunci primar al comunei Coloneşti – n.r.), Burducel Constanţa Luminiţa (secretara Primăriei Coloneşti – n.r.), sume ridicate cu complicitatea învinuiţilor Marinescu Mariana (economist Direcţia Agricolă – n.r.), Rădoi Marcela şi Turnel Marioara, aducându-se bugetului de stat un prejudiciu de 7.909.324.500 lei“, se arată în Ordonanţa 287/P/2009.

La Parchetul General

Pentru că au fost reclamate inclusiv fapte de corupţie, la data de 7.03.2003, prin Ordonanţa nr. 258/P/2003, Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt şi-a declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Parchetului Naţional Anticorupţie. Prin Rezoluţia 92/P/2003, PNA a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de învinuiţi din perspectiva Legii 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, şi şi-a declinat competenţa, în cauza privind plăţile ilegale de bani ca primă la grâu, în favoarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

În 2005, Serviciul de Investigarea Fraudelor Olt întocmeşte un alt dosar penal sub numărul 1106/P/2005. Datorită conexităţii lor, cele două cauze se reunesc în mai vechiul dosar 755/P/2003, care se plimbă, apoi, pe la mai multe parchete: DIICOT Craiova, Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina şi, din nou, la Parchetul General, „motivat de faptul că unul dintre cei cercetaţi în dosar are calitatea de deputat“. Este vorba, evident, de actualul deputat Nicolae Stan. „Verificând actele de la dosar, s-a constatat că în cauză calitatea de făptuitor are şi numitul Stan Nicolae, care la data comiterii faptelor era primar al comunei Coloneşti, judeţul Olt, iar în prezent, urmare a alegerilor parlamentare din noiembrie 2008, acesta este deputat în Parlamentul României, astfel că se impunea declinarea competenţei de soluţionare în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie“, se mai arată în documentul citat. Prin Ordonanţa nr. 436/P/2009, Parchetul General a dispus disjungerea în ceea ce priveşte faptele pentru care erau cercetaţi Stan Nicolae, Burducel Luminiţa, Zamfirescu Floarea şi Păvăloiu Iulian Cătălin, care au rămas în competenţa de soluţionare a acestui parchet, iar faptele săvârşite de alte persoane s-au întors la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt.

•••

Potrivit rechizitoriului, reprezentanţii Primăriei Coloneşti aflaţi în cercetare au păgubit bugetul public cu peste un miliard de lei vechi. Cercetările în cadrul noului dosar au vizat 15 persoane, printre care mai mulţi angajaţi ai Direcţiei Agricole. Pentru majoritatea s-a dispus neînceperea urmării penale. Cea care l-a arătat cu degetul pe Bulă ca fiind vinovat în dosar, Marioara Turnel, şi-a ispăşit pedeapsa de trei ani de închisoare, ca şi ceilalţi vinovaţi, cu excepţia Marianei Marinescu, care s-a sinucis în timpul urmăririi penale. Nicolae Stan a rămas în libertate, lăudându-se că el nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase. Dosarul de la Parchetul General a cam fost cocoloşit. În asemenea condiţii, Bulă mai vrea un mandat de deputat. Pentru că este bine să ai putere. Scapi de belele atunci când calci în străchini, într-un fel în care omul obişnuit n-o poate face.


Fragment din ordonanţa care dovedeşte calitatea de făptuitor a lui Nicolae Stan 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu