marți, 19 februarie 2013

Direcţia Finanţelor Publice Olt a intrat în vizorul procurorilor DNA


Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Olt a intrat în atenţia procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Documentele celor două controale efectuate de Camera de Conturi Olt anul acesta la Fiscul local au fost transmise, în 3 octombrie, ServiciuluiTeritorial Craiova al DNA.

Informaţia provine de la Serviciul de comunicare, imagine şi relaţii publice a Curţii de Conturi a României, răspunzând unei solicitări în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. „În conformitate cu prevederile Programului de activitate pe anul 2011, Camera de Conturi Olt a efectuat la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Olt două acţiuni, astfel: «Controlul respectării prevederilor legale privind formarea, evidenţierea, urmărirea şi încasarea veniturilor bugetului de stat, bugetelor asigurărilor sociale şi bugetelor fondurilor speciale» şi «Auditul performanţei privind colectarea impozitelor şi taxelor cuvenite bugetului public». Menţionăm că, în prezent, informaţiile cu privire la rezultatele acestor controale nu au caracter public, deoarece actele de control au fost transmise, prin adresa nr. 807/03.10.2011, la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova“, se arată în răspuns.

Retrospectivă

În timp ce auditorii Camerei de Conturi Olt derulau controlul la DGFP, la începutul lunii aprilie o scrisoare anonimă expediată la mai multe instituţii publice făcea dezvăluiri şocante în legătură cu o fraudă a bugetului public de 21 milioane de lei prin returnări ilegale a taxei pe valoarea adăugată (TVA), prin diminuări nejustificate a TVA de plată la bugetul statului şi prin deducerea ilegală a TVA. Potrivit scrisorii, domeniul în care s-ar fi produs frauda ar fi cel al tranzacţiilor cu deşeuri industriale reciclabile, iar implicaţi în toată această poveste ar fi fost mai mulţi şefi din direcţie, în frunte cu fosta directoare a instituţiei, Elena Gherghină, detaşată între timp pe o funcţie inferioară. În scrisoarea anonimă erau indicate mai multe firme controlate de consilierul judeţean din partea PNL Gabriel Brătucu, dar şi firma soţului Elenei Gherghină, liberalul Ştefan Gherghină, SC El Press Import-Export SRL, ca fiind implicate în fraudarea bugetului public. Toţi reprezentanţii DGFP incriminaţi s-au declarat nevinovaţi în cadrul unei conferinţe de presă organizată în 7 aprilie, ca ;I omul de afaceri Gabriel Brătucu. Scrisoarea anonimă era adresată cu precădere ministrului Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu şi preşedintelui Administraţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar.

În luna mai o a doua scrisoare anonimă a luat calea ziarelor şi a instituţiilor publice abilitate cu controlul. Aceasta cuprindea acuzaţii la adresa Elenei Gherghină, despre care se spunea că ar fi săvârşit fapte grave de corupţie prin intermediul firmei soţului său. Materialul cuprindea informaţii despre tranzacţiile dintre SC El Press Import-Export SRL şi două dintre firmele liberalului Gabriel Brătucu, SC Prodal SRL şi SC Gabi Plast SRL, incluzând sume de bani, numere de facturi plătite şi de alte documente fiscale. Sesizarea dezvolta şi o schemă de lucru prin care firmele SC Prodal SRL, SC Gabi Plast SRL, Methalux SRL şi SC El Press Import-Export SRL ar fi valorificat în mod ilegal deşeuri şi lingouri de aluminiu, fraudând TVA, în 2010, prin folosirea mai multor societăţi comerciale-fantomă din judeţele Dolj şi Ilfov. Scrisoarea anonimă era adresată premierului Emil Boc, ministrului Finanţelor, şefului ANAF, dar şi procurorilor DNA.
ANAF şi-a trimis reprezentanţi în control la DGFP Olt, dar rezultatele verificărilor nu au fost date publicităţii.

Fals în documente publice

După ce auditorii Camerei de Conturi şi-au finalizat auditul, Elena Gherghină a încercat la un moment dat să facă o înţelegere cu ei asupra proiectului raportului de control, săvârşind şi un fals în documente publice. Raportul final al auditorilor, nefavorabil Fiscului, a fost întâmpinat cu obiecţiuni, iar decizia ce a urmat acestuia a fost şi ea contestată de reprezentanţii DGFP Olt la Curtea de Conturi. Dacă contestaţia va fi respinsă, urmează ca cei controlaţi să se adreseze instanţei de judecată.

Reprezentanţii Fiscului nu ştiu nimic

Întrebat dacă ştie ceva despre faptul că DGFP a atras atenţia procurorilor DNA, actualul director executiv al instituţiei, Ştefan Gheorghe, a spus că nu a auzit nimic. „Acum aud asta de la dumneavoastră, nu ştiam nimic. Nimeni din instituţie nu a fost chemat la audieri până acum“, a declarat marţi Ştefan Gheorghe.
Informaţia nu ajunsese nici la şeful Inspecţiilor din cadrul direcţiei, Florin Bîlteanu. „Nu ştiu nimic, dar ştiu că decizia celor de la Camera de Conturi a fost contestată şi contestaţia este în curs de soluţionare la Curtea de Conturi Bucureşti. Trebuie să primim răspuns şi dacă răspunsul nu ne mulţumeşte urmează să ne adresăm instanţei de judecată. Este drum lung, mă voi judeca cu ei“, a afirmat ieri Florin Bîlteanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu