marți, 19 februarie 2013

Tarife de hotel de lux la Spitalul Slatina


Costul unei zile de spitalizare la SJU Slatina poate depăşi 1000 de lei

Tarifele pentru o zi de spitalizare fac să se ridice părul măciucă în capul omului care nu are nici un fel de venit şi, deci, nu contribuie la bugetul asigurărilor de sănătate. Bunăoară, dacă nu eşti asigurat medical şi ajungi să te internezi la un spital de urgenţă, o singură zi de spitalizare poate ajunge şi la peste 10 milioane de lei vechi, adică la aproape dublul salariului de bază minim brut pe ţară. Nu ai banii aceştia - mori cu zile.

Dacă nu eşti asigurat medical şi devii pacientul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, în secţia Anestezie Terapie Intensivă (ATI), trebuie să ştii că o singură zi de spitalizare te costă peste 677 de lei, adică mai mult cu şapte lei decât primeşte un salariat într-o lună, gândind că salariatul nostru virtual primeşte salariul de bază minim pe ţară garantat în plată. Şi asta nu este totul. Cei 677 de lei pe care trebuie să-i dai spitalului este suma minimă pentru pachetul de bază de servicii medicale, la care se adaugă cheltuielile cu tratamentul. „Cu cât tratamentul este mai costisitor, şi vorbim de anumite substanţe medicale mai delicate, ca să spun aşa, cu atât costul pacientului este mai mare. În unele cazuri preţul pachetului minim se poate dubla. Costul zilei de spitalizare care acoperă cazarea, masa şi îngrijirea pacientului (ce se referă strict la asistenţa medicală oferită pacientului de către personalul medical) se numeşte cost hotelier. Acest tarif nu acoperă cheltuielile cu investigaţiile, cu intervenţiile efectuate în spital, nici cu materialele medicale folosite ori cu medicamentele administrate pacientului pe perioada spitalizării. Costul final al unei zile de spitalizare este semnificativ mai mare în realitate“, susţine Valentina Nicolae, directorul financiar contabil al SJU Slatina. Cel mai mic preţ este perceput la Boli Cronice, unde pentru 24 de ore de spitalizare pacientul trebuie să scoată din buzunar puţin peste 86 de lei.

Preţuri de preţuri

După ATI, unde preţul exact al unei zile de spitalizare este de 677,73 lei, urmează ATI Obstretică-Ginecologie, unde pacientului internat şi neasigurat i se cere nu mai puţin de 591,71 lei. Pe locul trei la costuri este secţia Chirurgie Toracică, unde tariful pe ziua de spitalizare atinge 237,16 lei, în vreme ce la Boli Infecţioase se plăteşte 231,55 lei. Dacă la spital te aduce o boală de ochi, secţia Oftalmologie practică tariful de 209,30 lei/zi de spitalizare, Neuropsihiatria Infantilă percepe 207,95 de lei, Orologia – 188,08 lei, secţia Ortopedie şi Traumatologie – 176,38 lei, Dermatologia – 171 de lei, Neurologia – 159,95 lei, Chirurgia Generală – 158,63 lei, ORL – 153,92 lei, Pediatria – 148.12 lei, Oncologia Medicală – 146,91 lei, secţia Chirugie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă – 145,83 lei, Obstretică-Ginecologie I – 143,65 lei, Chirurgie şi Ortopedie Infantilă – 142,15 lei şi secţia Medicină Internă – 141,82 de lei pentru fiecare zi de internare. La Neonatologie tariful este de 140,99 lei, la Cardiologie – 137,50 lei, la Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie – 133,37 lei, Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Zaharate – 131,22 lei, , la Obstretică-Ginecologie II – 130 de lei, la Nefrologie – 105,89 lei, la Psihiatrie – 104,07 lei, la Gastroenterologie – 95,10 lei, iar la Boli Cronice tariful scade la 86,57 lei pentru fiecare zi de internare.
Reamintim că toate acestea sunt tarifele minime, care pot creşte în funcţie de tratamentul pe care pacientul îl urmează.

Condiţii

Nu este Diavolul atât de negru, par să spună reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Olt. Potrivit purtătorului de cuvânt al CAS Olt, Constanţa Coteneanu, dacă un om îşi pierde locul de muncă şi se află şi la sfârşitul perioadei în care primeşte indemnizaţia de şomaj – dacă beneficiază de efectele Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă – el are posibilitatea să plătească din mână la bugetul asigurărilor de sănătate o sumă fixă de 37 de lei, continuând în acest fel să aibă calitatea de asigurat. „Potrivit Ordinului nr. 617/13 august 2007, persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate, pentru a obţine calitatea de asigurat, să achite contribuţia legală pe ultimele 6 luni, dacă nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale. Contribuţia în acest caz se calculează la salariul minim brut pe ţară în vigoare la data plăţii, calculându-se majorări de întârziere. Nivelul majorărilor de întârziere este cel în vigoare la data plăţii. Să dăm şi exemplu de calcul pentru această situaţie. O persoană avea, să spunem, obligaţia să plătească contribuţia de asigurări sociale de sănătate, dar nu a realizat venituri impozabile pe perioada termenului de prescripţie, respectiv pe ultimii 5 ani. La data de 1 octombrie 2011 se adresează Casei de Asigurări de Sănătate pentru a obţine calitatea de asigurat. În urma verificărilor, Casa de Asigurări de Sănătate constată că, în termenul de prescripţie, respectiv 1 octombrie 2005 - 1 octombrie 2011, această persoană nu a realizat venituri impozabile. Pentru a beneficia de pachetul de servicii de bază are obligaţia să plătească contribuţia pe 6 luni (1 mai 2011 - 31 octombrie 2011), calculată la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare la data plăţii, precum şi majorări de întârziere la nivelul în vigoare la data plăţii. După efectuarea acestei plăţi persoana în cauză are obligaţia plăţii lunare a contribuţiei la fond, calculată la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, dacă nu realizează venituri impozabile.
Pentru persoanele care nu au nici un venit condiţia pe care trebuie s-o îndeplinească pentru a obţine calitatea de asigurat este să plătească lunar contribuţia la sănătate în valoare de 37 de lei, adică 5,5% din salariul minim pe economie, dacă nu au fost înregistrate la primărie ca beneficiare ale unor ajutoare sociale“, declară Constanţa Coteneanu. Pare simplu. Dar dacă nu ai banii necesari?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu