miercuri, 20 februarie 2013

Ex-deputatul Bulă se dă artist amator ca să-şi umfle pensia cu 50%

Singura artă pe care a practicat-o Nicolae Stan - Bulă a fost politica. Fără prea mare strălucire, însă

Fostul deputat de Olt Nicolae Stan, zis Bulă, care, imediat după ce a pierdut alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012, s-a pensionat medical, vrea să-şi suplimenteze veniturile cu o indemnizaţie de fost artist amator, susţinând că, în tinereţe, a fost dansator de Căluş. Şi totuşi, Bulă nu a dansat niciodată frumosul şi complexul joc tradiţional. O spun vechi specialişti recunoscuţi în domeniul coregrafiei.

Primar al comunei Coloneşti vreme de peste 18 ani şi deputat de Olt în legislatura 2008-2012, Nicolae Stan a optat, imediat după alegerile parlamentare din decembrie, pe care le-a pierdut, pentru varianta pensionării pe caz de boală, lucru pe care nu şi l-ar fi imaginat în condiţiile în care ar fi câştigat un nou mandat de parlamentar. Ceea ce nu înseamnă că omul nu este bolnav. Venitul care îi revine însă ca pensionar pe cale medicală este unul infim faţă de indemnizaţia de parlamentar de care a beneficiat timp de patru ani, aşa că Bulă s-a gândit la suplimentarea pensiei cu o indemnizaţie de artist amator ca fost dansator popular în comuna natală. În acest sens a făcut apel la Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DCPN) Olt, unde a solicitat o adeverinţă care să ateste că a evoluat pe post de căluşar. O asemenea adeverinţă se eliberează în baza Legii 8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică. Potrivit acestui act normativ, cei care au activat în formaţii corale, formaţii de dansatori sau instrumentiştii, o dată intraţi în sistemul public de pensii, pot beneficia, în condiţiile legii, de o indemnizaţie de 50% din valoarea pensiei.
Iar fostul primar şi deputat ar fi evoluat, în urmă cu aproape trei decenii, ca dansator într-o formaţie de căluşari din comuna natală, Coloneşti. Cel puţin aşa spune şeful Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional (DCPN) Olt, Dorin Teodorescu, care, foarte ataşat de persoana fostului deputat, trădând o veche relaţie de prietenie, s-a grăbit să îi elibereze mult dorita adeverinţă. „Lăsaţi-l, domnule, pe Stan. A venit anul acesta aici, la direcţie, distrus, a şi plâns. I-am dat adeverinţă că a jucat Căluşul, nu puteam să nu îi dau, pentru că am colaborat foarte bine cu el, nu a făcut nimeni ce a făcut el. Şi chiar a jucat Căluşul demult, când era preşedinte de CAP, prin ’85, ’86. Lăsaţi-l, că este distrus”, a declarat directorul DCPN Olt. Ar fi, totuşi, o mică problemă: specialiştii în domeniu care cunosc bine istoria formaţiilor de dansatori în Olt nu-şi amintesc să-l fi văzut vreodată pe Bulă executând acest frumos şi complex joc.

Uite artistul, nu e artistul


Iată ce spune cunoscutul coregraf Nichita Dragomira, fost director al Centrului Judeţean de Conservare si Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare şi al Ansamblului profesionist „Plaiurile Oltului”. „Bulă n-a jucat niciodată Căluşul. O spun cu o rezervă de numai 1%, că poate s-o fi îmbrăcat vreodată în costum de căluşar. Personal, nu ştiu ca el să fi jucat vreodată căluşul din 1979 încoace. Eu am lucrat la catedră, la Scorniceşti, iar din 1979 am fost adus la Slatina pe postul de coregraf, pentru că nu erau coregrafi în tot judeţul Olt. Ei bine, nu ştiu ca Bulă să fi jucat Căluşul. Şi îi cunosc bine pe cei care se ocupau cu Căluşul la Coloneşti, pe Stelică Martin, pe Neacşa. Pe de altă parte, la vremea aceea cei de la Coloneşti nu erau solicitaţi la niciun fel de manifestare artistică”, susţine Dragomira.

O spune şi Nicolae Alexandru, fost dansator şi coregraf profesionist. „El aşa spune, că ar fi jucat. Vine omul cu documente, îi dai adeverinţă. Eu, unul, nu îmi amintesc, de când am revenit în Olt, în 1986, să-l fi văzut vreodată în postura de dansator”, declară Alexandru. De altminteri, Nichita Dragomira şi Nicolae Alexandru erau, până în 1989, singurii dansatori-coregrafi cu atestat din judeţul Olt.

Tunuri

Deşi un bun neaşteptat pentru artiştii amatori care au prestat, cu adevărat, activitate artistică, Legea 8/2006 a creat şi condiţii favorabile unor adevărate tunuri financiare, după modelul bolnavilor închipuiţi care au beneficiat de pensie pe caz de boală sau după cel al revoluţionarilor înmulţiţi ca iepurii, deşi unii dintre ei au privit în direct la televizor, din pat, Revoluţia din 1989. Cel puţin în judeţul Olt numărul celor care au cerut adeverinţă care să ateste că au prestat activitate artistică este foarte mare, cei mai mulţi obţinând acest drept ca foşti interpreţi în formaţii corale. Potrivit CJP Olt, la 31 decembrie 2012, instituţia avea în evidenţă 624 de beneficiari pe Legea 8/2006. Prin 2009, directoarea Casei Judeţene de Pensii Olt, Silvia Drăghici, se arăta îngrozită de numărul mare de cereri care curgeau, pur şi simplu, către instituţie. De asemenea, Casa Naţională de Pensii atrăgea atenţia, prin adresa 795/27.03.2009, Uniunii de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România că numărul foarte mare de cereri (7.768 de dosare în 2009) „se datorează în mare măsură acordării cu mare uşurinţă a calităţii de membru al unei uniuni de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică”. Mulţi dintre solicitanţi au devenit membri ai UCIMR cu puţin înainte de a depune dosarele la casele de pensii. De altfel, chiar şeful Direcţiei de Cultură Olt, Dorin Teodorescu, recunoaşte că legislaţia a fost extrem de permisivă şi că adeverinţe de artist amator au dat cu duiumul şi primăriile. „Eu aşa ştiu, că astfel de adeverinţe dădeau şi primăriile. Acum legea a fost modificată, în sensul că cei care solicită indemnizaţie trebuie să facă dovada că au atestat, că sunt membrii ai uniunilor de creatori”, afirmă Dorin Teodorescu.

•••

Deci şi Nicolae Stan trebuie să facă dovada că este membru al unei uniuni de creatori. Demersurile au fost, deja, demarate. Altminteri, ce căuta, nu mai departe de săptămâna trecută, căluşarul Stelică Martin din Coloneşti, prin Capitală, unde, potrivit apropiaţilor, urma să aibă o întrevedere cu deputatul PSD Mădălin Voicu? Trebuie spus că, cum, necum, artistul din Coloneşti a mai obţinut, în trecut, astfel de drepturi pentru diverse alte persoane, e drept, şi cu implicarea lui Bulă, pe atunci parlamentar cu influenţă. Acum influenţă nu prea mai are, dar Nicolae Stan este un om ambiţios. De ce, adică, fostul viceprimar al Slatinei şi actual consilier local Ana Anghel, de pildă, să primească o astfel de indemnizaţie (pentru că o primeşte) şi el, fost primar şi deputat, nu?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu