miercuri, 20 februarie 2013

Rambursările ilegale de TVA, scandal cu prelungiri în Olt

Direcția de Finanțe Olt, zguduită de un nou episod al rambursărilor ilegale de TVA
Scandalul izbucnit în 2011 la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Olt pe tema returnărilor ilegale de TVA către firmele omului de afaceri Gabriel Brătucu este departe de a se stinge. Ba, apariţia unor noi elemente arată că, de fapt, instituţia este la un pas de a fi aruncată în aer de un nou episod. Pentru că, deşi auditorii Camerei de Conturi Olt care au descoperit mari nereguli asupra returnărilor de TVA derulate în 2010 au stabilit o serie de măsuri pentru recuperarea prejudiciului adus bugetului public, nu doar că respectivele măsuri nu au fost puse în aplicare, dar şirul returnărilor a continuat mai dihai în timpul controlului şi după plecarea auditorilor.

Aşadar, suma rambursată firmelor liberalului Brătucu în 2010 reprezintă doar 10% din suma rambursată în 2011, după auditul efectuat de Camera de Conturi.
Să reamintim, pe scurt, că auditorii Curţii de Conturi au descoperit în urmă cu doi ani una dintre cele mai bine organizate reţele specializate în fraudarea statului prin returnări masive de TVA în baza unor tranzacţii fictive. Controlorii au găsit atunci mai multe dovezi că firmele controlate de liberalul Brătucu, SC Prodal SRL, SC Gabiplast SRL şi SC Methalux Olt SRL, făceau să circule mai mult hârtii fiscale decât bunuri la care acestea făceau referire, respectiv lingouri de aluminiu care, în mod dubios, proveneau ba de la furnizori din Dolj despre care s-a dovedit ulterior că nu puteau livra astfel de marfă în lipsa unor autorizaţii speciale, ba din procese tehnologice proprii pentru care s-ar fi utilizat deşeuri cu provenienţă, de asemenea, neclară. Cert este că cei de la Curtea de Conturi au stabilit, la finalul controlului, că firmele în discuţie au beneficiat de sume imense de bani provenite din rambursări ilegale de TVA şi că inspectorii fiscali ai DGFP Olt nu şi-au adâncit investigaţiile fiscale prin controale încrucişate, în condiţiile în care existau informaţii că tranzacţiile în baza cărora se solicitau rambursările de bani erau fictive. Auditorii au decis „stabilirea prejudiciului şi dispunerea măsurilor legale pentru recuperarea acestuia în cazul rambursărilor de TVA către agenţii economici care au înregistrat operaţiuni nereale cu lingouri de aluminiu”. Controlorii au descoperit că veniturile la bugetul statului au fost diminuate cu peste 14 milioane de lei, sumă reprezentând TVA dedusă nelegal, din care peste 8,6 milioane de lei au fost rambursate.
Actul de control, respectiv Decizia nr. 26/2011 a Camerei de Conturi Olt, a fost atacată de Fisc la Tribunalul Olt şi anulată parţial, în 20 noiembrie 2012, de magistraţii acestei instanţe.

Distanţe şi tensiuni

Chiar dacă, înainte de a se adresa instanţei de judecată, DGFP Olt a contestat la Curtea de Conturi a României Decizia 26/2011, instituţia era obligată să aplice măsurile dispuse în actul de control al Camerei de Conturi Olt. N-a făcut-o. Şi nu doar că nu a pus în executare, potrivit legii, actul de control, dar a continuat să gireze rambursări de TVA de felul celor asupra cărora auditorii externi au stabilit că au probleme de legalitate. Surse apropiate cazului susţin că, deşi atenţionat asupra gravităţii lucrurilor, în timpul controlului din 2011 şi după control Fiscul a acordat, pentru acelaşi tip de operaţiuni, rambursări de zece ori mai mari decât cele descoperite de audit. Beleaua cade în mare parte pe Inspecţia Fiscală care, trasă de urechi de auditorii externi pentru superficialitatea inspecţiilor fiscale generale efectuate la agenţii economici selectaţi pentru verificări, nu şi-a schimbat, ulterior, atitudinea profesională. Într-o astfel de împrejurare, tensiunile în interiorul instituţiei au crescut, ca şi distanţele între conducătorii acesteia, semn că, în ciuda semnalelor date în conferinţele de presă pe marginea subiectului că toată povestea e doar un scandal mediatic alimentat dinspre latura politică, lucrurile sunt grave. Astfel, în procesul deschis anul trecut de Finanţele Publice la Tribunalul Olt pentru anularea Deciziei 26/2011, conducerea instituţiei a refuzat în două rânduri solicitarea şefului Inspecţiei Fiscale, Florin Bîlteanu, de a cere instanţei de judecată suspendarea executării deciziei pe timpul procesului. De ce? Pentru că lucrurile puţeau rău de tot şi frica se instaurase prin birourile din care plecau decizii. Cererea a fost formulată, până la urmă de sindicatul instituţiei, dar magistraţii Tribunalului Olt au respins-o, ca şi cei ai Curţii de Apel Craiova, unde reclamantul s-a adresat cu recurs. Ce s-a mai întâmplat între timp? Tribunalul Olt s-a pronunţat pentru anularea Deciziei 26/2011, soluţie atacată cu recurs de Curtea de Conturi la Curtea de Apel Craiova, împotriva lui Bîlteanu şi a şefului Administraţiei Finanţelor Publice pentru Contribuabilii Mijlocii, Ion Encescu, a pornit urmărirea penală tot pe marginea unui caz de rambursare ilegală de TVA (într-o speţă cuprinsă în aceeaşi Decizie 26/2011), iar Camera de Conturi a emis, la capătul unui alt audit, o nouă decizie în care lucrurile stau cu mult mai rău decât în prima.

Din nou la instanţă


Noua decizie poartă numărul 29/27 iunie 2012 şi conţine, aşadar, un prejudiciu mult mai mare adus statului de firmele lui Brătucu decât cel din decizia precedentă. Printre firmele care (re)apar în hora economică întinsă în jurul societăţilor acestuia se numără Exim Prod Colect SRL, Prodnef SRL şi Sort Nef SRL.
Problema de fond este, ca şi în precedentul act de control, că nu se cunosc furnizorii de materie primă folosită în producţia lingourilor de aluminiu. Ei figurează doar pe hârtii.

Nemulţumită de rezultatul noului val de controale, DGFP a contestat şi Decizia 29/2012 şi, pentru că contestaţia a fost respinsă, s-a adresat din nou instanţei de judecată pentru anularea documentului.
Pe de altă parte, şi de această dată s-a solicitat instanţei suspendarea executării actului de control, în care auditorii Camerei de Conturi Olt au dispus, din nou, recuperarea prejudiciului adus statului. Ultima rambursare pe anul 2011 către firmele liberalului Brătucu s-a făcut în luna noiembrie. Dacă paguba a crescut întinzându-se şi pe durata anului 2012, nu ştim. O vor afla reprezentanţii Curţii de conturi, care de vreo lună au luat din nou la bani mărunţi Direcţia de Finanţe. Care, la rândul ei, a luat la bani mărunţi firma Delta Aluminiu SRL din Slatina. Ce caută inspectorii fiscali acolo şi de ce acţionarii turci ai societăţii caută protecţie la un nivel foarte înalt, vom dezvălui într-un articol viitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu