miercuri, 20 februarie 2013

Candidatul PP-DD la Primăria Slatina, cercetat pentru înşelăciune şi plasare de valută falsă


Trecutul candidatului PP-DD la funcţia de primar al Slatinei furnizează surpriză după surpriză. Radu Orzaţă (foto), deşi acum un mieluşel manevrat de fostul general KGB Constantin Iavorski, care-l plăteşte din afacerile Unicom-Grup, se spărgea în figuri în primii ani de după 1990. N-avea, pe-atunci, permis de port armă, dar avea pistol pe care îl şi folosea. Avea şi bani cu duiumul de la părinţi, dar avea şi probleme cu legea. Una dintre probleme a fost un dosar penal pentru plasare de valută falsă.

La doar câteva luni după ce a trebuit să dea cu subsemnatul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina pentru că a pus pistolul la tâmpla unui prieten şi şi-a bătut un alt amic, băgându-l în spital, Radu Orzaţă a fost luat la bani mărunţi de poliţişti şi procurori într-o poveste urâtă cu valută falsă. Totul a început în ziua de 25 februarie 1997, când un cetăţean din Slatina i-a sesizat pe oamenii legii de la Crimă Organizată cu privire la faptul că, în zona „Vacanţa”, un tânăr oferea spre vânzare valută falsă, respectiv lire sterline. În timpul cercetărilor, oamenii legii au stabilit că banii falşi fuseseră obţinuţi de Orzaţă Paul Radu, student la Universitatea Politehnica Bucureşti, ajutat să pună în circulaţie lirele sterline false de doi prieteni. Cei trei îşi recunoscuseră cinstit faptele, declarând sub semnătură că reuşiseră să vândă trei bancnote false a câte 50 de lire sterline fiecare, obţinând în schimbul lor 150.000 lei vechi. Potrivit declaraţiei pe care actualul candidat al PP-DD a dat-o poliţiştilor, acesta primise de la un bărbat necunoscut 10 bancnote de câte 50 de lire sterline, ştiind că banii erau falşi. Unul dintre cei doi amici a spus, însă, poliţiştilor că văzuse la Orzaţă nu mai puţin de 19 bancnote a câte 50 de lire sterline fiecare şi că acesta l-a rugat să le plaseze în Slatina.

Noroc cu procuroru’

Ulterior, în faţa procurorului de caz, Radu Orzaţă şi-a schimbat declaraţia, susţinând că tot ce spusese era neadevărat şi că prima declaraţie o dăduse sub presiunea poliţiştilor. Potrivit noii variante, el a intrat în posesia a trei bancnote, fiecare de 50 de lire sterline, la Bucureşti, în Piaţa Vitan, unde le-a primit de la un bărbat căruia îi vânduse mai multe cartuşe de ţigări de import, neştiind că erau bani falşi. În mod cu totul şi cu totul surprinzător, cel care văzuse la Orzaţă cele 19 bancnote a redus, ulterior, numărul hârtiilor la trei, astfel încât declaraţia dată la Parchet să se potrivească perfect cu cea a prietenului său aflat la ananghie.

Încă nu se stinseseră ecourile întâmplării cu pistolul din parcarea restaurantului Valea Oltului, o poveste în care victimele lui Radu Orzaţă au fost, tot ele, scoase vinovate pentru mărturie mincinoasă, deşi una (cea cu pistolul pus la tâmplă) se pricopsise cu atacuri de panică de care nu mai scăpa, iar cea bătută de Orzaţă avusese nevoie de opt zile de îngrijiri medicale. Atunci s-a găsit un magistrat înţelegător cu familia Orzaţă. Un asemenea magistrat s-a găsit şi în cel de-al doilea caz, în persoana fostului procuror Ioan Mihăilescu, azi avocat în cadrul Baroului Olt. Acesta a considerat că ultimele declaraţii le bat pe primele şi, cum între timp, cea de-a treia persoană care figura în dosar îşi găsise de muncă prin Germania, neputând fi, astfel, audiată, l-a scos de sub urmărirea penală pe Radu Orzaţă. Care a răsuflat uşurat din toţi rărunchii. Cu atât mai mult, cu cât faptele pentru care fusese cercetat, înşelăciunea şi punerea în circulaţie a unor valori falsificate, sunt infracţiuni pedepsite de Codul Penal cu ani grei de puşcărie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu