miercuri, 20 februarie 2013

Candidatul în călduri Marian Căpăţînă, în afaceri dubioase cu statul

Marian Căpăţână ţinteşte, printre amante şi bani, un loc în Senatul României

Ce-ar putea face ca parlamentar un individ căruia îi place să-şi înşele nevasta, căruia îi plac banii câştigaţi din afaceri dubioase şi care are legături cu interlopii? Cum ar reprezenta un asemenea om comunitatea care l-ar propulsa în Parlament? Ce năzuinţe ar avea el ca portdrapel al unor oameni care l-au creditat cu încredere? Întrebările noastre se potrivesc omului de afaceri Marian Căpăţînă, preşedintele PDL Drăgăneşti-Olt, care candidează pe listele Alianţei România Dreaptă în Colegiul 3 pentru Senat. Iată de ce!

Ce îl recomandă pe Marian Căpăţînă pentru a ocupa un loc în Parlamentul României? Să vedem. Anul trecut, paparazzi de la Cancan au dat publicităţii fotografii şi imagini video cu un Marian Căpăţînă în călduri, departe însă de patul conjugal. Omul s-a afişat prin Capitală cu amanta, o tânără de prin Năvodari cu care liderul politic din Drăgăneşti-Olt a tocat bani prin locuri râvnite de femei excentrice şi cu care se săruta cu foc în plină stradă, fără complexe. „Soţia mea mă ştie de zece ani, ştie că nu sunt uşă de biserică. Bine că nu mă sărut cu bărbaţi, că aş avea o mare problemă (…). Soţia mea este o femeie înţelegătoare şi extraordinară. Tocmai de-asta mă întâlnesc cu alte femei, ca să compar calităţile lor cu ale ei”, a fost răspunsul halucinant dat de Căpăţînă jurnaliştilor care l-au întrebat despre aventura surprinsă de paparazzi.

Ce îl mai recomandă pe „eroul” aventurilor extraconjugale pentru a deveni demnitar în Senatul României? Afacerile dubioase cu statul, pentru că liderul politic local are şi de-astea. De altminteri, aşa se şi explică brusca lui atracţie pentru Traian Băsescu, omul pentru care el spune că a intrat în politică. Să dăm amănunte.

Băiat deştept

În 2009, anul în care Marian Căpăţînă intra în politică, „pentru că am fost şi sunt fan convins al lui Traian Băsescu”, SC Exprotur Trading SRL din oraşul Ovidiu, judeţul Constanţa, se lipeşte de SC Aversa SA Bucureşti, companie a statului, cu ajutorul şefului de-atunci al Agenţiei Naţionale pentru Administraţie Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar. Firma fusese înfiinţată în 2006 de o anume Alina Toma, care în 2007 iese din societate, cesionând, cu titlu gratuit, toate părţile sociale pe care le deţinea lui Marian Căpăţînă. Deşi SC Aversa SA se ocupa cu fabricatul pompelor, iar SC Exprotur Trading SRL avea ca obiect de activitate hoteluri şi alte facilităţi de cazare, firma lui Căpăţînă devine intermediar între Aversa şi unii dintre clienţii săi. În 2009 Căpăţână a vândut pompe către Oil Terminal SA, cel mai mare operator pe mare specializat în vehicularea ţiţeiului, produselor petroliere şi petrochimice lichide la care statul este acţionar majoritar prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

Calitatea de „băiat deştept” nu l-a mai mulţumit însă pe liderul PD-L Drăgăneşti, aşa că din intermediar el încearcă să ajungă stăpânul SC Aversa SA. Împotriva acesteia un creditor a solicitat declanşarea procedurii de insolvenţă, după ce întreprinderea a fost slăbită financiar de unul dintre apropiaţii lui Traian Băsescu, Stelică Constantin Barna, fost consilier local şi viceprimar al Capitalei sub mandatul de primar al actualului preşedinte al României şi care ajunge ulterior director al acestei fabrici. Înainte de a fi demis pentru ineficienţă managerială, Stelică Constantin Barna trage de timp şi introduce cererea pentru deschiderea procedurii de insolvenţă cu câteva zile mai târziu faţă de termenul prevăzut de Legea insolvenţei, lucru de care profită ulterior Sorin Blejnar, ANAF şi DGFP Bucureşti contestând la Curtea de Apel Bucureşti soluţia Tribunalului Bucureşti, unde debitoarea Aversa îşi câştigase dreptul de a propune un plan de reorganizare sub o nouă conducere. Recursul instituţiilor „blejnariene” este admis şi Curtea de Apel Bucureşti modifică în tot soluţia tribunalului, înlăturând dispoziţia de confirmare a planului de reorganizare propus de debitoare. Astfel, fabrica este obligată la declararea falimentului, deschizându-se astfel, pentru anumite personaje pedeliste, perspectiva unei afaceri de zile mari. În urmă cu circa trei luni, lichidatorul judiciar a scos la licitaţie bunurile societăţii falite. Cine s-a numărat printre licitanţi? Aţi ghicit: băiatul deştept Marian Căpăţînă, printr-o firmă înfiinţată special pentru această ţintă, SC Aversa Production & Co SRL. N-a apucat nimic însă, pentru că sprijinitorii săi, printre care Sorin Blejnar, au acum alte griji pe cap; de pildă, să dea cu subsemnatul la DNA.

Afaceri cu statul

Deşi mulţi dintre sprijinitorii afaceristului care se vrea senator nu mai au putere după ce ultimul guvern pedelist a fost îndepărtat de la caşcaval, anul acesta, în virtutea unei inerţii specifice afacerilor derulate de „băieţii deştepţi”, firma lui Căpăţână a încheiat mai multe contracte cu companii ale statului de la care a încasat bani frumoşi livrând, de data aceasta, nu doar pompe şi electropompe, ci şi piese de schimb pentru acestea, asigurând totodată servicii de mentenanţă, deşi, potrivit informaţiilor aflate pe situl Ministerului Finanţelor, firma nu are nici un angajat. Unul dintre clienţii firmei cu zero angajaţi este Complexul Energetic Turceni SA, cu care SC Exprotur Trading SRL încheie în 31 mai un contract privind livrarea unor piese de schimb pentru pompele centrifuge folosite de companie.

Un alt client este Complexul Energetic Rovinari, care în 25 iunie încheie cu firma controlată de Căpăţână un contract, sub numărul 10/ER, privind livrarea de piese de schimb pentru pompe şi electropompe, precum şi mentenanţa acestora, totul în valoare de 683.000 de lei. La nici două săptămâni, în 4 iulie 2012, Exprotur Trading mai „prinde” la Rovinari un contract în valoare de 64.478 lei pentru livrarea altor electropompe şi piese de schimb.

O altă uşă deschisă preşedintele PD-L Drăgăneşti a găsit-o la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin, care în 11 iulie 2012 încheie cu Exprotur Trading, în urma negocierii fără anunţ de participare, un contract pentru furnizarea de piese de schimb pentru pompele MV utilizate de Uzina de Apă Grea de la Halânga (Romag Prod). Preţul contractului: 285.460 lei, cu 22.367 lei mai mult decât estimarea iniţială a contractului. Tot cu Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare firma „băiatului deştept” Căpăţână încheie la 8 august contractul nr. 303 pentru repararea unor pompe CVM 200, în valoare de aproape 150.000 de lei, iar după abia o zi părţile mai trântesc un contract în valoare de 81.558 lei, în schimbul căreia Exprotur Trading livrează piese de schimb pentru alte tipuri de pompe.

În afară de SC Exprotur Trading SRL şi SC Aversa Production&Co SRL, Marian Căpăţînă mai administrează şi SC Eurogrup Almar SRL Bucureşti, implicată în afaceri de tâmplărie şi dulgherie. Totodată, el deţine şi funcţia de administrator al SC Uzina Termoelectrică Midia SA Năvodari, companie la care statul este acţionar majoritar..

•••

În asemenea condiţii de business, nu este de mirare că Marian Căpăţînă, un apropiat al clanului Bercea, în cadrul căruia l-a cunoscut îndeaproape şi pe Mircea Băsescu, se lăuda mai deunăzi că intenţionează să pună la bătaie un milion de euro pentru campania electorală. Un milion de euro este mult! Dar şi aşteptările lui Căpăţînă sunt pe măsură. Din poziţia de senator, fruntaşului PD-L i-ar veni mai uşor să scape de povara unor explicaţii către organele de cercetare pe anumite teme sensibile. De pildă, pe tema contractelor cu statul, multe dintre ele încheiate în baza negocierii cu un singur ofertant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu