miercuri, 20 februarie 2013

Fața nevăzută a SC Altur SA Slatina: firme-căpușă, manevre suspecte, discriminare salarială


Măcinată de firme-căpuşă, de lăcomia unor directori şi de furturile masive din societate, SC Altur Sa Slatina, unde controversatul om de afaceri gălăţean Cătălin Chelu deţine, prin alte două firme, aproape 43% din totalul acţiunilor, ajunge, din când în când, la fundul sacului. Cel puţin acesta este mesajul transmis muncitorilor atunci când conducerea mai pregăteşte câte un val de concedieri. Concedieri care se opresc mereu la numărul 29 pentru a nu se atinge ceea ce se cheamă concediere colectivă, caz în care oamenii ar trebui despăgubiţi prin acordarea de compensaţii financiare.


Nenorocirea cade, întotdeauna, pe nefericiţii care n-au „pile“ la nimeni din conducere, dar mai ales la directorul de producţie Veisa Alexe, care controlează mai multe sectoare importante ale unităţii, inclusiv resursele umane. În timp ce salariaţi cu vechime de zeci de ani sunt puşi pe lista concedierilor, fostul electrician Veisa Alexe, azi mare ştab cu spate asigurat, angajează alte persoane în condiţii pentru care şi-a câştigat un prost renume. Nu şi-a uitat rudele şi nici n-a putut refuza solicitări ale unor cunoştinţe. Soţia sa a fost pusă pe postul de asistentă în cadrul cabinetului medical al unităţii, cu un salariu, susţin surse din interior, de câteva mii de lei bune, la care se adaugă încasările de la alte firme ce dau ocol societăţii Altur (că ea se află azi pe făraş este o altă poveste). O nepoată a directorului de producţie a fost angajată pe postul de paznic la Poarta 3 a fabricii. Vorbim de acelaşi Veisa Alexe care în urmă cu câţiva ani ocupa şi postul de lider sindical, şi funcţia de director de personal, aşa că ori de câte ori aveau loc concedieri, sindicatul nu avea nici o reacţie. Ba, din contra. Lucrurile nu s-au schimbat prea mult, în sensul că Veisa nu mai este preşedintele sindicatului de la Altur, dar tot el dă cu parul pe-acolo. Şi tot el dă cu parul şi pe la salarizare. Aşa se explică de ce mulţi dintre angajaţii mai noi bagă la buzunar mai mult decât cei care lucrează de-o viaţă în unitate, deşi atribuţiile sunt aceleaşi. „Unii lucrează de-o viaţă în fabrică şi sunt plătiţi cum sunt. Alţii care au doi, trei ani vechime au salarii de salarii, deşi nu fac nimic în plus în comparaţie cu ceilalţi – şi vorbesc de oameni din aceeaşi categorie profesională. Nu este corect şi domnul Veisa ştie asta. Nu o dată s-au dat afară angajaţi şi apoi, pe mâna domnului Veisa, s-au făcut noi angajări. La sindicat nu se poate plânge nimeni, că liderii sindicali sunt doar nişte marionete. Nu mişcă nimeni în faţa lui Veisa, de exemplu. Domnul Veisa este acum internat în spital, am înţeles că ar fi grav bolnav. Nu-l mai sătura nimeni“, spune unul dintre angajaţii al cărui loc de muncă se clatină după ce s-a anunţat o nouă serie de concedieri.

Aceste practici nesănătoase aduc turbulenţe în grila de salarizare, scoasă din uz la Altur în 2010 şi reintrodusă anul trecut. În luna mai, de pildă, conducerea a fost nevoită să oprească fiecărui salariat 10% din salariu. Reducerea a fost aplicată şi pe luna iunie şi, cel mai probabil, va fi aplicată şi în iulie. În paralel, oamenii sunt forţaţi să-şi ia câte cinci zile concediu fără plată. Paradoxul este că directorul general al fabricii, Gheorghe Niţu Rizea, susţine că societatea merge atât de bine cum n-a mers niciodată. Întrebare de 1000 de puncte: pentru buzunarele cui merge firma atât de bine?

Sătui de nedreptăţile la care sunt supuşi, mai mulţi muncitori s-au hotărât să ne dezvăluie câte ceva din ceea ce se întâmplă ciudat în fabrică.

Furturi cu dus-întors

Una dintre ciudăţenii de la Altur sunt şi furturile care, spun oamenii, n-ar fi nişte furturi obişnuite, ca să zicem aşa. În urmă nu cu multă vreme la Altur SA au avut loc o serie de furturi de fier vechi, circa 400 de tone de fier dispărând din fabrică. În aceeaşi vreme au dispărut şi mai multe cochilii folosite la turnarea pieselor. Lucrul acesta l-a enervat la culme pe Cătălin Chelu, cu atât mai mult, cu cât se vorbeşte că furtul ar fi fost unul dirijat. Totul a fost scos afară din curtea fabricii pe la Poarta 3 (despre care am vorbit deja). Pe acolo au intrat şi ieşit de mai multe ori nişte maşini ale unei firme de construcţii din Potcoava, care a obţinut lucrări în societatea slătineană (lucrări cu mult supraevaluate la preţ, susţin sursele noastre). Cert este că directorul Altur, Gheorghe Niţu-Rizea, a recunoscut furturile în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii sindicatului, către care el ar fi spus că „totul se va rezolva“. Rizea a schimbat placa în faţa noastră. „Nu a fost domnule nici un furt. Uite aici inventarul matriţelor: sunt matriţe care au fost la noi în conservare şi pe care le-am dat înapoi firmelor cu care am lucrat. Nu este adevărat nici că s-ar fi furat fier vechi. Păi, pe unde? “, s-a întrebat – şi ne-a întrebat pe noi – retoric Gheorghe Niţu-Rizea. Cum pe unde? Pe la Poarta 3. Care, între timp, a fost închisă definitiv, iar paznicii (printre care şi nepoata lui Veisa) au fost mutaţi în secţie. Şi la acest capitol am primit o explicaţie de la directorul general, pe care n-o vom da însă publicităţii, pentru că s-ar supăra şi mai rău pe el boss-ul de la Galaţi, Cătălin Chelu.

Firme-căpuşă şi manevre marca Chelu

Dincolo de furturile propriu-zise din Altur, fabrica este slăbită şi de firmele-căpuşă controlate de Chelu, unul din cei mai bogaţi oameni din România nu doar în bani, ci şi în inginerii financiare. Obişnuit să câştige fără să facă alergie la profiturile obţinute pe lângă lege, Cătălin Chelu foloseşte astfel de procedee fie pentru a-şi trage turta financiară pe spuza sa, în detrimentul altor acţionari, fie pentru a păcăli statul, aşa cum a făcut în 2009, când, în urma unor tranzacţii între firme la care tot el era acţionar majoritar, omul şi-a mutat banii dintr-un buzunar în celălalt şi a beneficiat şi de returnare de TVA în valoare de peste 700.000 de lei, în condiţiile în care societatea care trebuia să vireze TVA statului a intrat subit în lichidare. „Practic, Chelu şi-a vândut activitatea de cablu TV de pe firma CCC Blue Telecom către Fricom (ambele companii fiind deţinute de el), prilej cu care a încasat de la Fisc, pe a doua dintre firme, o rambursare de TVA de 704.000 lei. În acelaşi timp, prima dintre firme (vânzătoarea) nu s-a mai achitat de obligaţia de a plăti TVA aferentă către bugetul statului, din simplul motiv că a intrat în faliment. Avantaj Chelu!... Mecanismul folosit de acesta la devalizarea CCC Blue Telecom a mai fost aplicat şi la distrugerea unor societăţi precum Sircovtex Siret (plătită la FPS din banii încasaţi din vânzarea covoarelor aflate în stoc, apoi falimentată), Mecanica Rotes sau Plase Pescăreşti SA (un scenariu halucinat, cu sechestrări de persoane şi ameninţări cu moartea). Alte companii aduse la sapă de lemn de Chelu, prin tot felul de maşinaţiuni, sunt: Comat Galaţi, Transtec Tecuci, Vitimas Tecuci, Lacta Giurgiu sau Lactate Dâmboviţa. Cele mai multe dintre ele au rămas fără activele valoroase, transferate la preţuri modice către alte firme şi apoi valorificate cu preţuri de 5-6 ori mai mari“, scria, în septembrie 2011, Adevărul de Galaţi.

Să revenim la Altur. Firmele-satelit către care câştigă bine pe spatele Altur sunt SC Artexim Mondopal SA Bucureşti, SC Recal Sim SRL Slatina şi SC Management Board SRL Slatina.

Detalii

Artexim Mondopal SA a fost înfiinţată în 2008 de Chelu, împreună cu un anume Mihalcea Petru din Galaţi, cu activitate principală în domeniul intermedierilor în comerţul cu produse diverse. În 2010, firma şi-a deschis un punct de lucru în incinta Altur Slatina. Prin Hotărârea nr. 1/02.06.2011, SC Artexim Mondopal SA şi-a schimbat obiectul principal de activitate, acum acelaşi ca şi cel al SC Altur SA: fabricarea altor piese şi accesorii pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule.

Tot în 2008, doi locotenenţi ai lui Cătălin Chelu, Stan T. Maricel-Ionel şi Iscu T. Ion, ambii din Galaţi, înfiinţează SC Recal Sim SRL, cu sediul tot în interiorul Altur şi având ca domeniu de activitate recuperarea materialelor.

SC Management Board SA, înfiinţată în 2010 de Brânză Mihai, Mitu Ionel, Pandeliu Marian şi Antonel Cristi Bunu, este o altă firmă care face afaceri cu producătorul slătinean de piese auto din chiar interiorul său şi de pe poziţia de consultant în afaceri şi management. Cele mai multe acţiuni în societate le deţine Antonel Bunu, nimeni altul decât preşedintele Consiliului de Administraţie al SC Altur SA.

În 2010, Artexim Mondopal SA a înregistrat un profit net de 390.590 de lei, Recal Sim SRL – 212.852 lei, iar Management Board SA – 348.515 lei.

„Firmele astea au fost înfiinţate cu nişte scopuri care nu au influenţă asupra Altur. Artexim Mondopal a venit cu bani, a cumpărat maşini cu care prelucrează piese. Nu e nimic rău în asta“, explică directorul general Gheorghe Niţu Rizea. Subscriem şi noi la concluzia domnului Rizea: nu este nimic rău – pentru unii! Pentru că, în vreme ce firmele-căpuşă prosperă, numărul angajaţilor de la SC Altur SA scade de la un an la altul. Dacă, de pildă, în 2005 în fabrica din Slatina munceau aproape 1600 de oameni, numărul actual de angajaţi este sub 800, conducerea pregătind anul acesta alte concedieri. Sursele noastre spun că, până la sfârşitul anului în curs, la Altur vor rămâne doar vreo 600, cel mult 650 de angajaţi. „S-a dat afară şi se va mai da, pentru că fabrica merge bine, are profit şi s-au făcut investiţii importante în ultima vreme“, ne-a mai spus domnul Rizea. Dacă Altur merge aşa de bine, de ce se taie din salarii lună de lună? „Toate acestea sunt semne că fabrica va dispărea în câţiva ani. Cine va câştiga din toată povestea asta? Păi, în primul rând, Chelu, ale cărui firme-satelit scot deja bani frumoşi, başca ce va scoate din manevrele cu acţiuni. Apoi, actualii şefi, care, se ştie, şi-au cam făcut plinul la ce salarii au şi care nu stau ei doar pe salariile de pe ştatele de plată“, mai spun sursele noastre.

Mărturia unui fost angajat

Că la Altur se petrec lucruri necurate o spun şi foşti angajaţi care au ocupat posturi importante. Un fost şef care a părăsit unitatea ne-a povestit cum a plecat din firmă de frica lui Cătălin Chelu şi a unor personaje din gaşca acestuia, care îl vizitau din când în când ca să-i propună lucruri ce pe bietul om l-au îngrozit. „Venea mereu la mine în birou Gabriel Constantinescu (unul din apropiaţii lui Chelu, asociat cu acesta în unele firme) ca să îmi propună diverse lucruri. Eu sunt un om fricos din fire, mi-a fost teamă şi din această cauză am şi plecat din firmă. S-au făcut multe lucruri necurate în Altur. Cineva de la Finanţe mi-a zis că Chelu trage statul pe sfoară şi cu TVA-ul, că unele firme sunt falimentate, altele sunt înfiinţate şi tot aşa“, a declarat, sub protecţia anonimatului, fostul angajat la Altur.

Gabriel Constantinescu se numără printre cei care au dat cu subsemnatul la Direcţia Naţională Anticorupţie în 2010, atunci când Cătălin Chelu a fost arestat pentru că l-ar fi mituit pe secretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor Dan Valentin Fătuloiu – poveste care a scos la iveală faptul că afaceristul Chelu fusese cercetat în 48 de dosare, aflate în lucru la unităţi de poliţie şi de parchet, trei dintre acestea fiind instrumentate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), pentru infracţiuni la legea pieţei de capital, evaziune fiscală şi spălare de bani. Cu subsemnatul a dat în faţa procurorilor şi actualul preşedinte al Consiliului de Administraţiei al Altur, Antonel Bunu, care administrează mai multe firme în spatele cărora se află Cătălin Chelu.

Reacţie

Săptămâna trecută, domnul Gheorghe Niţu-Rizea a catadicsit să stea de vorbă cu noi la capătul unui întreg şir de încercări din partea noastră de a intra în posesia unui punct de vedere al său pe marginea informaţiilor din acest material, şi nu numai. Întâlnirea a avut loc, prima grijă a directorului general de la Altur fiind aceea de a afla numele surselor noastre din cadrul fabricii. Solicitarea i-a fost respinsă din start, evident. Şi, cum sursele noastre au fost extrem de generoase, şirul dezvăluirilor despre faţa nevăzută a SC Altur SA va continua.

Citește și
Candidatul PP-DD la Primăria Slatina, Laurenţiu Moisiu, şi-a tras casă de 250.000 de euro
Mafia fierului vechi nu mai fură: ia legal şi ieftin de la Fisc
Gabi Diaconu, ţepar de miliarde
Contabilul Protoieriei Slatina I, cercetat penal
Firmele afaceristului Gheorghe Bădiţă, în faliment cu tinicheaua de coadă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu