marți, 19 februarie 2013

Primăria Cîrlogani, încălecată de clientela politică a primarului


La capătul a patru ani în care localitatea nu s-a îmbogăţit cu nici o investiţie importantă, primarul din Cîrlogani, Ovidiu Cepăreanu, mai vrea un mandat. Asta în ciuda faptului că în perioada 2008 - 2012, fostul poliţist nu s-a remarcat decât prin cheltuirea banului public în favoarea clientelei de partid şi a apropiaţilor săi.

Pentru primarul comunei Cîrlogani, fost şef al Poliţiei Rutiere Olt, câţiva metri de gard din plasă metalică costă 300 de milioane de lei vechi. Atât i-a dat primăria firmei SC Savio Design SRL din localitate pentru îngrădirea câtorva palme de teren în jurul monumentului public al comunei. Asta se petrecea prin 2009, când firma în discuţie a executat mai multe lucrări (unele rămase neterminate) pentru care primăria, cu îngăduinţa primarului, evident, a plătit sume importante de bani, cu mult prea mari faţă de costurile reale, ca o boieroaică opulentă care îşi mulţumeşte slugile credincioase cu bacşişuri grase.

Firma „norocoasă“ aparţine lui Ionel Daniel Săvulescu, unul dintre oamenii care l-au susţinut în campania electorală din 2008 pe Ovidiu Cepăreanu. Ajuns primar, acesta le-a mulţumit cu fapte celor care l-au ajutat să ajungă în fruntea administraţiei locale. Pe patronul firmei Savio Design SRL l-a introdus în consiliul local al comunei ca membru deplin, după ce a tras sfori politice ca Săvulescu să-l poată înlocui în funcţia de consilier pe Nicolae Diaconescu, ales în 2008 pe listele PDL. Apoi, primăria a început să dea firmei lui Săvulescu lucrări plătite cu bani grei, precum împrejmuirea monumentului de for public sau renovarea căminului cultural.

Deşi renovarea lăcaşului cultural nu a fost dusă la bun sfârşit (una dintre laturile imobilului care aduce mai mult a grajd a rămas netencuită, arătându-şi cărămizile în toată splendoarea lor), conturile firmei lui Săvulescu au înghiţit şi din această afacere circa 800 milioane de lei vechi.
Aceeaşi firmă a încasat alţi 600 milioane de lei vechi pentru un strat de vopsea dat sediului primăriei şi pentru o separare interioară a unor spaţii.
Să spunem că toate aceste lucrări au fost atribuite prin încredinţare directă amicului Săvulescu, ignorându-se variantele de atribuire de lucrări care asigură transparenţă totală în cheltuirea fondurilor publice.

În dispreţul legii

Deşi om care ştie cu mult mai mult decât alţii ce înseamnă respectarea legii, primarul Ovidiu Cepăreanu s-a luptat pentru atribuirea acestor lucrări în dispreţul şi cu încălcarea legii. N-o spunem noi. O spune Legea 161/ 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, care, l-a articolul 90, aliniatul 1, arată limpede că Săvulescu nu putea încheia contracte de lucrări cu autoritatea publică pe care tot el o reprezintă.

„Consilierii locali şi consilierii judeţeni care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective“, se stipulează în lege.

Mumă pentru colegii de partid, ciumă pentru cei care l-au ales


Deşi comuna Cîrlogani are reţea de canalizare modernă, apa uzată ajunge în pârâul Beica tot netratată, pentru că staţia de epurare nu funcţionează. Proiectul era transpus în operă în proporţie de 75% în 2008, când fostul şef al Poliţiei Rutiere Olt a preluat conducerea localităţii. Investiţia a fost finalizată şi, totuşi, localitatea continuă să intoxice apa pârâului pentru că primăria, aşa cum a motivat în şedinţele consiliului local Ovidiu Cepăreanu, nu are bani pentru plăţile pe care funcţionarea staţiei de epurare a apelor uzate le presupune. Primăria are însă bani pentru colegii de partid. A avut bani pentru firma amicului Săvulescu. A avut bani şi pentru firma controlată de pedelistul Adi Barbu, şeful Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Olt, SC Panadria SRL, care pentru modernizarea pieţei comunale (piaţă care nu depăşeşte 20 de metri pătraţi) a încasat circa 600 de milioane de lei vechi. A avut şi pentru SC Aceti SRL, firmă controlată de apropiaţi ai PDL care în urmă cu vreo doi ani a deznisipat un amărât de puţ (puţul nr. 2) al comunei pentru 200 de milioane de lei vechi. Toate aceste lucrări şi sume au fost discutate în consiliul local, unde majoritatea o deţine PDL, iar dacă au existat şi voci ce s-au ridicat împotriva unor cheltuieli umflate, ele au fost stinse, aşa cum a fost închisă gura consilierului local Valerian Cazacu, după ce între terenul aferent monumentului public împrejmuit de firma lui Săvulescu la suprapreţ şi proprietatea pe care o deţine alesul local a dispărut o uliţă.

Primăria, doldora de interese personale

Sub conducerea celui care mai vrea un mandat de primar, administraţia publică din Cîrlogani ba lucrează, ba nu lucrează. Viceprimarul Constantin Scorbureanu, care se vrea şi el primar în mandatul 2012 – 2016, este ocupat în general până peste cap cu treburile societăţii comerciale Agro Beculeşti SRL, administrată de Elena Gheorghe, fiica omului de afaceri Ion Gheorghe, unul dintre acţionarii Companiei Industriale Griviţa SA Bucureşti, pentru un câştig suplimentar. La un asemenea câştig s-a întins şi secretarul comunei, care anul trecut, prin toamnă, s-a autosuspendat pentru a putea lucra netulburat la aceeaşi Agro Beculeşti. Tot pe-acolo se învârte şi inginera agricolă Jeni Aflagea, şi tot pentru o pâine în plus. Aşa că de la o oră încolo (şi nu ne referim la timpul de dincolo de programul de lucru) nu prea mai are cine să dea o adeverinţă, o explicaţie, un sfat localnicilor prin primărie. Cu toată această dezordine sub el şi în ciuda tuturor matrapazlâcurilor care-i poartă amprenta, Ovidiu Cepăreanu încearcă să-i prostească din nou pe localnicii cu drept de vot că el este cel mai bun. La administraţie - spune el. La muls primăria - spunem noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu