marți, 19 februarie 2013

Candidatul PP-DD la Primăria Slatina, Laurenţiu Moisiu, şi-a tras casă de 250.000 de euro


În urmă cu vreo şase luni, una dintre cochetele vile de pe strada Arcului din Slatina (vizavi de Direcţia Agricolă – zonă rezidenţială) şi-a schimbat proprietarul. Noul deţinător cu acte-n regulă este nimeni altul decât fratele prefectului Leonid Moisiu, Laurenţiu Moisiu, şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt şi candidat al Partidului Poporului - Dan Diaconescu la Primăria Slatina. Nimic mai firesc la un om care-şi cumpără o casă. Datele problemei se schimbă radical pentru cine cunoaşte biografia „la vedere” a lui Moisiu atunci când află valoarea achiziţiei: aproape 250.000 de euro. Başca banii băgaţi în modernizarea imobilului. De unde bani?

O achiziţie de sute de mii de euro uimeşte dacă suprapunem subiectul peste veniturile cunoscute ale noului proprietar. Salariul de circa 6.000 de lei pe care Laurenţiu Moisiu îl are nu i-ar permite acestuia luxul de a-şi cumpăra o asemenea vilă, nici dacă n-ar fi consumat nimic vreme de doi ani de când conduce Ambulanţa Olt, punând ban pe ban la ciorap. Înainte de a fi instalat politic pe această funcţie de PDL, al cărui membru a fost până în urmă cu câteva luni, el a ocupat postul de consilier juridic al primarului Slatinei, unde venitul a fost cu mult mai mic decât salariul de la Ambulanţă. Deci, de unde bani? Întrebarea i-am pus-o chiar lui Laurenţiu Moisiu.
Iată răspunsul: „Păi, n-am dat 10 miliarde de lei (vechi - n. r.) pe casă. Astea sunt intoxicări. Am dat 2 miliarde de lei”.
Adică omul a dat pe o vilă amplasată într-o zonă rezidenţială de municipiu-reşedinţă de judeţ (cu peste 10 camere) cât ar fi dat pe un apartament cu trei camere, la etaj. Proastă afacere pentru cumpărător! Informaţiile noastre sunt că fostul proprietar a cerut 15 miliarde de lei vechi, că nu i-a ieşit preţul, că a lăsat-o la 10 miliarde lei vechi şi că vânzarea-cumpărarea s-a făcut cu banu’ jos. Așa că am repetat întrebarea: de unde bani?
Iată un alt răspuns: „Păi eu sunt în afaceri din 1991. Am avut acţiuni în SC Pan-Alesander SRL şi în alte firme. Am pus pe picioare şi o firmă în Târgu Mureş. Când am venit la conducerea Ambulanţei am cesionat acţiunile. De curând am din nou acţiuni”.
Ca să ne dumirim cam ce afaceri de succes a făcut candidatul PP-DD la Primăria Slatina, să-i urmărim parcursul de businessman; poate găsim sursa sutelor de mii de euro.

Afaceri în pierdere

În 2006, Laurenţiu Moisiu înfiinţează, alături de alte două persoane (Bucura Eugen şi Pană Alexandru-Dante, ambii din Slatina) firma SC Standard Prod SRL, cu sediul social în Slatina, str. Nicolae Bălcescu nr. 27C şi cu activitate principală intermedieri în comerţul cu produse diverse. Societatea a fost departe de a asigura celor trei asociaţi un oarecare confort financiar, înregistrând an de an pierderi, aşa că acţionarii cesionează, în 2010, toate părţile sociale deţinute în firmă altor două persoane, Liţă Ion-Nicolae din Mioveni - Argeş şi Gabor Claudia din Piteşti. Nici SC Europrod SRL, pe care actualul manager al SJA Olt o înfiinţează în 2007 cu acelaşi Pană Alexandru-Dante şi cu Pană Lucica-Luminiţa, nu aduce spor în afacerile grupului (în 2007 - profit net de 13.695 lei, în 2008 - pierderi de 2.402 lei, în 2009 - pierderi de 25.798 lei, în 2010 - pierderi de 65.025 lei).

La 10 iunie 2011 în societate sunt atraşi alţi doi asociaţi, Ghiţă Ion şi Ghiţă Mihaela-Mădălina din Slatina. Printre punctele adunării generale a acţionarilor convocată la această dată figurează şi schimbarea datelor de identificare ale asociatului Moisiu Laurenţiu-Liviu ca urmare a preschimbării actului de identitate. Probabil că este momentul în care omul şi-a schimbat adresa, mutându-se în casă nouă.
În ceea ce priveşte SC Pan-Alesander SRL invocată de Moisiu, este bine de ştiut că, cel puţin în ultimii 13 ani, a avut un profit bunicel doar în vreo doi ani, şi nu cei mai recenţi. În rest a mers pe pierderi – o spun evidenţele contabile depuse la Fisc. Nu de drag şi de bine asociaţii Pană Alexandru Dante şi Bucura Eugen (vechii parteneri de afaceri ai lui Moisiu) s-au retras din societate în 23 mai 2011, cesionându-şi drepturile altei persoane. Şi revenim:

De unde bani?

Căutând sursele care ar fi putut genera actuala potenţă financiară a candidatului PP-DD la Primăria Slatina, am vrut să aruncăm o privire şi pe declaraţia sa de avere. Am vrut, dar n-am găsit-o pe site-ul Serviciului Judeţean de Ambulanţă. „Declaraţia de avere a domnului manager s-ar putea să fie în arhivele Direcţiei de Sănătate Publică, aşa cum foarte bine ar putea să fie în sertarul domniei-sale de la serviciu - nu ne-ar mira asta”, susţin surse din cadrul SJA.

Unde, deci, să mai căutăm? Poate trebuie să scrutăm puţin perioada 2001-2006, perioadă în care Laurenţiu Moisiu a lipsit din Slatina (gurile rele spun că absenţa sa din judeţul Olt ar avea legături directe cu domeniul gri al cămătăriei). Poate ar trebui, de asemenea, să ne punem nişte întrebări despre prezenţa domniei-sale în apropierea anumitor afaceri derulate în Slatina în domeniul anvelopării blocurilor. Apropiaţi ai candidatului PP-DD spun că munca nu ne va fi zadarnică. Vom reveni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu