marți, 19 februarie 2013

Marconf Piatra Olt revine: tun de zeci de miliarde la Finanţe


Firma SC Marconf SRL Piatra Olt, controlată de omul de afaceri Gheorghe Bădiţă, a păcălit din nou statul cu zeci de miliarde de lei vechi. Povestea a stat sub obroc mai mult timp şi are culoarea rambursărilor suspecte de TVA. Cică Finanţele Publice habar n-au avut. Curtea de Conturi ridică însă din sprânceană. Să lăsăm cele două instituţii să-şi susţină fiecare punctul de vedere şi să spunem că, la bază, solicitarea de rambursare a TVA a avut doar documente fictive. Este pentru a treia oară când firma familiei Bădiţă încearcă să înşele statul. S-o luăm, însă, pedestru.

Ajuns la strâmtoare, adică în imposibilitatea de a-şi mai plăti datoriile către bănci şi stat, Gheorghe Bădiţă şi-o fi şoptit în barba-i că n-o fi bai dacă-ncearcă şi el o dată (pardon, a doua, ba chiar a treia oară!) vigilenţa statului. Zis şi făcut. În urmă cu circa doi ani, din partea Marconf apare la Finanţe o solicitare privind rambursarea unor sume din taxa pe valoare adăugată (TVA) - vreo 18 miliarde de lei vechi. Prin scripte a mai scos capul încă una de circa 17 miliarde de lei. Cum firma nu făcea parte din rândul societăţilor cu risc mare (fiind de încredere vasăzică), societatea are câştig de cauză. Banii nu ajung însă în conturile societăţii, pentru simplul fapt că firma avea datorii mari la stat şi, în atari situaţii, se produce fenomenul de compensare, fie că-i place debitorului, fie că nu. Adică eu, stat, nu-ţi fac hatârul de a te pricopsi cu banii ceruţi, ci folosesc „mălaiul” la stingerea datoriilor tale către mine de care tu pari să fi uitat.
Totul părea să meargă strună, dar cineva s-a prins că la mijloc este ceva necurat şi a dat semnalul controalelor care au scos la iveală o inginerie financiară construită cu facturi fictive. Potrivit acestor facturi care reflectă plata TVA, Marconf ar fi achiziţionat nişte utilaje de la o firmă din Bucureşti. Utilaje de negăsit de către inspectorii fiscali care au „călcat” firma din Piatra Olt. Utilajele sunt, de fapt, în custodie la o firmă din Craiova, le-ar fi spus Gheorghe Bădiţă inspectorilor fiscali. Pentru că de fapt firma din Bănie ar fi vrut pentru ea utilajele, după care Marconf le-ar fi plătit furnizorului din Capitală în contul firmei din Craiova la care maşinile ar fi rămas în custodie pentru un timp - treabă încurcată rău şi rămasă încurcată şi pentru inspectorii fiscali, care n-au găsit nici măcar un şurub, o piuliţă, o şaibă acolo din utilajele invocate de afaceristul Bădiţă şi care n-au găsit - asta a pus capac - nici urmă din firma de la Bucureşti. În plus, firma din Craiova se afla, la data controlului, în lichidare judiciară. Marconf nu va înapoia statului nimic, pentru că n-a primit nimic. Dar firmei i s-au „reactivat” vechile creanţe către stat, găuri astupate pentru o vreme cu o minciună de 35 miliarde de lei vechi.
Cum a ajuns bogata familia Bădiţă să apeleze la astfel de tertipuri ilegale?

Cine-a fost şi ce-a ajuns

Înfiinţată în anul 1991, SC Marconf SRL avea să fie una dintre cele mai profitabile firme din judeţul Olt, extrăgându-şi câştigurile colosale din lucrări de proiectare, execuţie şi reparaţii în domeniul reţelelor electrice. Pentru că cel care s-a ocupat şi se ocupă cu adevărat de firmă, deşi nu mai figurează demult în societate ca acţionar, ci doar ca director executiv, Gheorghe Bădiţă, a avut cândva o legătură strânsă cu Electrica, contractele cu statul au curs gârlă. Ca să avem idee de cât câştiga societatea din Piatra Olt cu ani în urmă, să dăm câteva detalii. De pildă, în anul 2000 profitul net al societăţii a fost de peste 60 de miliarde de lei vechi. În 2001 găsim un profit de peste 56 de miliarde lei vechi, în 2002 firma câştiga un net de peste 31 miliarde lei, în 2003 profitul s-a ridicat la aproape 100 miliarde de lei vechi, iar în 2004 - la peste 110 miliarde lei vechi. Simţind că Electrica va fi cumpărată de investitori străini (cum de altfel s-a şi întâmplat), familia Bădiţă îşi extinde afacerile în domeniul construcţiilor de clădiri şi al lucrărilor de geniu. După ce, în 2005, pachetul majoritar de acţiuni al Electrica Oltenia este cumpărat de grupul ceh CEZ, contractele Marconf pentru lucrări la reţelele electrice se împuţinează. În toţi aceşti ani Gheorghe Bădiţă investeşte puternic în utilaje şi încearcă mai multe soiuri de afaceri, împrumutând sume importante de bani pe care ulterior îi vine din ce în ce mai greu să le înapoieze. Începând de prin 2007 - 2008, când zecile de miliarde de lei profit se diminuează de la un an la altul, firma cade în dizgraţia destinului. Din 2009, societatea intră într-un declin financiar din care cei care o conduc au încercat să o scoată, după cum reiese de mai sus, pe căi mai puţin onorabile. Iar tertipul cu Finanţele Publice nu este singurul.

Nărav la mierea statului

Potrivit unor informaţii mai vechi, faza cu Finanţele Publice nu este un caz izolat în relaţia SC Marconf SRL cu statul român, pe care familia Bădiţă a încercat în alte două rânduri să-l păcălească făcând bucle pe lângă lege. În 2009, Gheorghe Bădiţă a fost urmărit penal pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals, precum şi complicitate la înşelăciune, după ce, la sfârşitul anului 2008, SC Marconf SRL a încasat necuvenit o mare sumă de bani pentru lucrări care în realitate nu au fost efectuate. Este vorba de 266.527 de lei încasaţi în contul unor aşa-zise lucrări de decolmatare a unor canale de irigaţie de pe Valea Dunării, în zona oraşului Bechet.
„Din verificătile efectuate de conducerea sucursalei teritoriale Dunărea - Olt (Îmbunătăţiri Funciare - n.r.), în prezenţa organelor de control ale Camerei de Conturi Dolj, asupra lucrărilor de întreţinere şi reparaţii, reprezentând «împrăştieri deponii» rezultate după decolmatarea canalelor de desecare din cadrul UA Dolj, s-a constatat că nu au fost executate lucrări în valoare totală de 266.527,20 lei, inclusiv TVA, de către SC Marconf SRL Piatra Olt. În timpul controlului, prin nota contabilă nr. 1/31.03.2009 au fost diminuate obligaţiile de plată faţă de SC Marconf SRL Piatra Olt cu suma de 266.527,20 lei inclusiv TVA, înregistrându-se, totodată, această sumă şi ca obligaţie faţă de bugetul de stat”, se arată într-un răspuns oficial al Ministerului Agriculturii.
O altă afacere derulată tot în 2008 cu statul viza lucrări de consolidare a digurilor de protecţie împotriva inundaţiilor, de-a lungul Dunării, în zona Rast - Nedeia, puternic afectată de revărsarea fluviului în anul 2006.
„Angajaţii prestatorului au introdus articole suplimentare în deviz fără a fi cuprinse în contractul de execuţie a lucrării, fără justificare legală, în valoare de 477.289 lei”, se arăta într-un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Ambele pagube făcute statului au fost descoperite de Curtea de Conturi, ai cărei reprezentanţi au solicitat anul trecut Finanţelor Publice Olt să efectueze inspecţii serioase la această firmă şi pe marginea solicitărilor de rambursare a TVA.

Presiuni la uşile şefilor de la Finanţe

De când a fost descoperită şmecheria cu TVA, Gheorghe Bădiţă nu mai este el însuşi. Se aude că ar fi intentat proces Finanţelor Publice Olt şi că bate când la uşa directorului DGFP Olt, Ştefan Gheorghe, când la cea a directorului adjunct Florin Bîlteanu, şeful Inspecţiilor Fiscale. Cum se va sfârşi acest nou episod din viaţa familiei Bădiţă nu ştim, mai ales că oameni importanţi din cadrul Finanţelor Publice Olt ne-au sfătuit să nu facem public acest caz pentru că „este treabă încâlcită rău şi poate scrieţi prostii”. Ştim însă că folosirea de facturi fictive şi solicitarea în baza acestora a rambursărilor de TVA sunt considerate fapte pedepsite de Codul Penal.

Citeşte şi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu