marți, 19 februarie 2013

Peste 40 de medici veterinari din Olt, infectaţi cu Salmonella din neglijenţă


Peste 40 de medici veterinari din Olt au fost loviţi, în ajunul Revelionului 2012, de o toxiinfecţie alimentară periculoasă după ce au consumat, printre altele, carne de porc în cadrul unei întâlniri festive de sfârşit de an. Medicii veterinari au devenit purtători de Salmonella, printre cei infectaţi numărându-se fostul deputat Ion Bozgă, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Olt, Antoanel Maricuţoiu, directorul adjunct economic al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt, Ionuţ Petrişoaia, directorul executiv adjunct al instituţiei, precum şi fostul prefect de Olt Ştefan Nicolae. Se pare că totul s-a întâmplat din cauza neglijenţei la controlul de calitate a hranei.

Masa festivă de sfârşit de an a fost organizată de către Colegiul Medicilor Veterinari Olt, în colaborare cu DSVSA şi cu Asociaţia Medicilor Veterinari Olt în sala restaurant de la SC Hidroconstrucţia SA Slatina (cunoscută drept cantina TCH) în data de 27 decembrie. Oamenii au servit mai multe feluri de mâncare, însă se pare că cei care au consumat preparatele din aperitiv au avut cel mai mult de suferit. La o zi sau două de la petrecere, medicii s-au pomenit cu diaree, febră şi crampe abdominale. Din cei circa 150 de medici veterinari din tot judeţul şi de la DSVSA, doar doctorul Antoanel Maricuţiou a ajuns la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean Slatina, iar un alt medic a ajuns la un spital din Bucureşti. Ceilalţi, fiind afectaţi mai puţin, şi-au luat tratament acasă.

Carne de la mama soacră

Carnea de porc preparată în bucătăria societăţii Hidroconstrucţia a fost procurată de la o societate de profil din Balş, unde patroană este soacra directorului adjunct al DSVSA, Ionuţ Petrişoaia. Sursa bacteriei nu este una sigură, deoarece alimentele pot fi contaminate în timpul procesului de pregătire a mâncării, prin manipularea lor cu mâini nespălate sau infectate. O sursă frecventă de infecţie este reprezentată de o persoană infectată, care nu se spală pe mâini cu săpun după folosirea toaletei, se arată în lucrările de specialitate.
Întreaga poveste a rămas secretă, pentru că „ce ar fi fost să se afle că cei care trebuie să vegheze asupra sănătăţii populaţiei se îmbolnăvesc ei înşişi din cauza unor neglijenţe?“ - explicaţie dată de una dintre sursele noastre care a vorbit cu condiţia să nu-i fie divulgat numele. Sub protecţia anonimatului au vorbit despre această întâmplare mai mulţi oameni, cu toţii medici veterinari. „De unde aţi aflat domnule? Aşa este, masa a fost organizată exact de Sfântul Ştefan, pe 27 decembrie. Toţi cei care au mâncat aperitivul s-au îmbolnăvit. Şi eu am fost bolnav. Unii au ajuns şi la Urgenţe, dar majoritatea şi-au luat tratament acasă şi s-au făcut bine. Printre cei cu probleme au fost şi Bozgă, şi Maricuţoiu, şi Ştefan Nicolae, şeful de la Audit, şi directorul adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare, şi mulţi alţii. Am fost peste 40 de medici. Carnea a fost luată de la o societate comercială din Balş, mai exact de la soacra directorului adjunct al DSVSA. Nu se ştie dacă chiar carnea a fost infectată sau dacă sursa bolii a fost alta, pentru că boala poate fi contractată pe mai multe căi. Carnea a fost luată de la Balş, dar a fost pregătită în bucătăria TCH-ului. Cert este că cei care au servit aperitivul s-au îmbolnăvit mai grav, iar din aperitiv se pare că toba ne-a purtat sâmbetele. La probele prelevate ulterior s-a constatat că bacteria a fost în mai multe feluri de mâncare, dar toba a avut cele mai mari probleme din acest punct de vedere. În fine, acum suntem toţi bine“, ne-a declarat un alt medic veterinar.

Control în dorul lelii

Două dintre sursele citate ne-au spus că controlul asupra alimentelor din care urmau să fie preparate bunătăţile culinare ce aveau să fie servite la masa festivă de la Hidroconstrucţia a fost efectuat de cineva fără experienţă în domeniu, cineva desemnat de conducerea DSVSA. Este vorba de soţia regretatului medic veterinar Gheorghe Zăinescu, angajată relativ recent în cadrul instituţiei şi pe un post care nu prea avea de-a face cu controlul alimentelor.

Tăcerea e de aur

Contactat telefonic, şeful Colegiului Medicilor Olt nu a recunoscut nimic. „Nu ştiu nimic, acum aud despre asta, de la dumneavoastră. Sigur, ca la fiecare sfârşit de an, noi, medicii veterinari, am organizat o masă şi la sfârşitul anului 2011, la cantina TCH, dar nu ştiu să se fi îmolnăvit nimeni. Totul a fost pregătit la bucătăria TCH. Altceva nu ştiu. Dar de ce nu mergeţi la Urgenţe?“, ne-a întrebat fostul deputat Ion Bozgă. Ei bine, ne-am interesat la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Olt, unde sunt raportate astfel de cazuri. Cazul doctorului Maricuţoiu nu a fost, însă, raportat. „A, păi a rămas aşa, lăsaţi-o aşa, ce să mai“, ne-a mărturisit un alt medic veterinar.
Pe acest subiect am încercat să discutăm şi cu directorul DSVSA Olt, Veronel Bolborea. După ce a fixat cu noi o întâlnire, omul n-a mai fost de găsit, nici la birou, nici la telefon. Bolborea nu s-a numărat printre cei infectaţi: şeful DSVSA Olt a „sărit“ peste aperitiv, ne-au mai spus sursele citate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu