marți, 19 februarie 2013

Primarul din Slătioara plăteşte sute de milioane de lei pentru doi pumni de balast


Primarul din Slătioara bagă banii „dăruiţi” de guvern în campania electorală. Şi nu oricum, ci cu lopata şi pe mai nimic. Başca ce va ajunge prin „găuri” colaterale. O halcă de ordinul sutelor de milioane din cele patru miliarde de lei vechi primite de primărie luna aceasta din fondul de rezervă al guvernului a fost deja cheltuită pe doi pumni de balast cu care edilul comunei speră să prostească populaţia cu drept de vot pentru încă un mandat de primar.

Cele 4 miliarde de lei vechi acordate de guvern la începutul lunii aprilie comunei Slătioara vor ajunge în conturile unor firme de casă ale primăriei, SC Padrino SRL, controlată de omul de afaceri Mircea Zăvelcă, fiind una dintre ele. Deşi banii urmau să fie cheltuiţi, conform prevederilor legale, pentru plata unor datorii mai vechi la capitolul cheltuielilor curente şi de capital, precum şi pentru cofinanţarea unor proiecte pe fonduri europene, primarul Savu Ciocârlan a ales să dea o parte din bani pe pietrişul „vânturat” săptămâna trecută de oamenii prietenului său Zăvelcă pe drumurile localităţii. Un fel de a spune pe drumuri, pentru că abia au fost astupate găurile din uliţe. În plus, „balastul” conţine nişte pietroaie pentru care şoferii îl vor înjura multă vreme pe „binefăcătorul” comunei.
Bomboana de pe colivă este însă preţul: în vreme ce în zonă un metru cub de balast folosit la „tapetarea” uliţelor costă în jur de 15 lei (noi), preţul cu care Primăria Slătioara a cumpărat balastul de la SC Padrino SRL a fost umflat de patru ori. Ţinând cont că întreaga afacere a costat primăria peste 140.000 lei şi că toată cantitatea pentru care s-a organizat licitaţia este de 235 metri cubi de balast, un calcul simplu ne arată că autorităţile locului au plătit marfa pusă la dispoziţie de Padrino SRL cu peste 59,5 lei/metrul cub.

Şiretlicul selecţiilor de oferte

Ca să nu fie nevoit să organizeze o licitaţie prin SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), unde ar fi trebuit să fie postată o invitaţie publică pentru toate firmele interesate, edilul a avut grijă ca instituţia pe care o conduce să aplice clasica metodă a divizării sumelor, astfel încât să poată organiza doar licitaţii cu selecţie de oferte - una dintre cele mai lesnicioase căi de a da banii cui trebuie să-i primească, cu dedicaţie specială. Aşa s-a procedat şi cu licitaţia organizată în 6 aprilie 2012, când numai firma amicului Zăvelcă a câştigat. Una dintre firmele care au asigurat „acoperirea” numărului legal de oferte (pe principiul o mână spală pe cealaltă) este SC Panadria SRL, controlată de directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor, Adi Barbu.

Omul din umbră

Din ecuaţie nu lipseşte nici subprefectul Jenel Copilău, care şi-a jucat bine rolul ca Primăria Slătioara să nu lipsească de pe lista întocmită de prefectură cu localităţile cărora executivul avea să le vireze bani în conturi la începutul acestei luni. Copilău formează, alături de primarul Ciocârlan şi de amicul său Mircea Zăvelcă, triada care a controlat mult timp comuna Slătioara şi încă o mai face.
De altfel, SC Padrino SRL este, s-ar putea spune, plăsmuirea sa cu rădăcini în anul 2005, când societatea a luat fiinţă ca „la un semn”, după ce Jenel Copilău ajunsese, cu un an înainte, la conducerea Consiliului Judeţean Olt. Imediat ce a făcut ochi, firma a înghiţit, în 2005 şi 2006, zeci şi zeci de miliarde de lei vechi de la Consiliul Judeţean. Aceeaşi firmă primeşte acum peste 140 de milioane de lei vechi de la primărie pentru „balastare drumuri comunale în satele Salcia şi Slătioara”. Noi am fost la faţa locului şi am urmărit „marea” balastare.
Localnicii erau uimiţi că astfaltul pe care primarul în funcţie al comunei l-a promis s-a materializat doar în câteva moviliţe de balast. „E o bătaie de joc, au zis că asfaltează pe-aici şi acu’ uite că aruncă doar nişte piatră, şi asta puţină”, spunea, printre alţii, Florea Filip, un bătrân de 75 de ani.

Zeci de miliarde pentru senatorul Toma

Comuna Slătioara este şi fieful senatorului Ion Toma, care s-a adunat la UNPR cu Jenel Copilău, căruia partidul i-a pus la picioare postul de subprefect, dar şi cu primarul comunei Slătioara - mutări politice deloc întâmplătoare. Firma controlată de Toma, SC Scadt SA Slatina, şi-a umflat conturile cu aproape 70 miliarde de lei vechi de la Primăria Slătioara după ce a fost singura - ca să vezi! - care a depus ofertă pentru câştigarea licitaţiei privind introducerea reţelei de alimentare cu apă în comună. Surse din cadrul primăriei ne-au informat, sub rezerva anonimatului, că primarul Savu Ciocârlan ar „prepara” o nouă licitaţie din care să se înfrupte senatorul Toma, prin firma sa sau prin interpuşi. Este vorba de aproape 46 miliarde de lei vechi cu care Administraţia Fondului pentru Mediu urmează să finanţeze introducerea canalizării în comună şi amenajarea unei staţii pentru tratarea apei. Cele 46 de miliarde de lei trebuie să ia drumul unor conturi cât mai repede pentru ca Savu Ciocârlan să-şi asigure finanţarea campaniei electorale care stă să înceapă. Pentru asta are la îndemână şi cele patru miliarde picate din rezerva bugetară a guvernului, din care a cheltuit o parte cu aşa-zisa balastare a uliţelor, deşi banii trebuiau cheltuiţi, potrivit HG 255/2012, pentru „plata unor arierate aferente cheltuielilor curente şi de capital, precum şi pentru cofinanţarea unor proiecte pe fonduri externe”.
„A fost totul legal, eu nu fac altcumva. Documentaţii, licitaţii, totul legal”, s-a grăbit edilul să se explice atunci când l-am întrebat de modul în care a fost organizată licitaţia din 6 aprilie. La fel de „legal”, am spune noi, ca atunci când aceeaşi firmă care a câştigat această licitaţie, Padrino SRL, având protecţie înaltă, lua prin 2007 abuziv în stăpânire o suprafaţă de teren pe raza comunei Slătioara în timp ce primarul se lupta cu consilierii locali pentru ca primăria să închirieze terenul firmei lui Zăvelcă la un preţ de nimic. Ştiindu-se protejat, patronul firmei şi-a amplasat jucăriile a ceea ce urma să devină o afacere de mare succes pe terenul cu pricina cu mult înainte ca închirierea suprafeţei să prindă contur legal. De altfel, edilul din Slătioara are o apetenţă aparte pentru tranzacţiile mascate cu terenuri, dar aceasta este o temă aparte de care ne vom ocupa într-un număr viitor al publicaţiei noastre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu