miercuri, 20 februarie 2013

Marconf şi Romstrade fac afaceri cu balast furat

Camioanele Romstrade pleacă zilnic pline de la balastiera lui Bădiță

Firma regelui asfaltului Nelu Iordache, aflat anul trecut în Top 300 Capital cu o avere estimată la 115 milioane de euro, Romstrade SRL, a ajuns să folosească pentru afacerile din judeţul Olt agregate minerale furate. Marfa îi este livrată de controversatul om de afaceri local Gheorghe Bădiţă, cel care controlează firma SC Marconf SRL şi care exploatează ilegal de mai multă vreme un perimetru aflat pe raza oraşului Piatra Olt. În ultimele zile, băieţii au descoperit un filon important de piatră pe un teren care aparţine unei alte persoane şi din care s-au servit copios, distrugând, cu această ocazie, şi un drum agricol.

Cercetat penal în mai multe dosare, Gheorghe Bădiţă, înglodat în datorii, îşi câştigă existenţa de mai bine de un an de zile în afara cadrului legal, exploatând resurse minerale fără să deţină documente pentru o astfel de activitate. Chiar dacă terenul îi aparţine, perimetrele pe care se desfăşoară activităţi miniere sunt reglementate prin prevederi legale speciale. Potrivit Legii minelor, activităţile miniere se efectuează de către persoane juridice care sunt înregistrate, conform legii, şi sunt specializate şi atestate în desfăşurarea unor astfel de activităţi sau se organizează în acest scop. În conformitate cu articolul 4, alin. 3 din lege, „activităţile miniere se realizează numai în cadrul unor perimetre autorizate în acest scop de autoritatea competentă”. Explorarea se realizează pe baza unei licenţe exclusive acordate pentru oricare dintre resursele minerale descoperite în perimetru, la cerere, persoanelor juridice române sau străine interesate, mai stipulează actul normativ citat, la art. 15.

Marconf SRL nu îndeplineşte nici una dintre condiţiile mai sus înşirate şi, totuşi, scoate din pământ mii şi mii de tone de piatră, vânzând marfa clienţilor pe care îi găseşte uşor pentru că practică preţuri mai mici decât cele utilizate pe piaţă.

Ei bine, o parte din agregatele de balastieră pe care Romstrade le utilizează la construirea şoselei de centură a municipiului Caracal (lucrări demarate anul trecut) provin din zona Piatra Olt, acolo unde reprezentanţii firmei şi-au dat mâna cu omul de afaceri la negru Gheorghe Bădiţă. Potrivit unor surse, perimetrul cu pricina ar fi exploatat direct de utilaje aparţinând sau închiriate de Romstrade. „Bădiţă primeşte şi el, acolo, ceva şi se mulţumeşte cu asta“, susţine una dintre sursele citate. Mai mult, de vreo două zile, băieţii decopertează stratul de pământ de pe o suprafaţă ce aparţine unui alt proprietar, acolo unde au descoperit un important filon de agregate minerale aflat aproape de suprafaţă. Decopertează, încarcă balastul în camioane care dispar cât pot de repede, după care totul se acoperă la loc. Această ultimă manevră a fost iniţiată ieri, când proprietarul a descoperit că, brusc, terenul său extravilan, altminteri folosit pentru activităţi agricole, s-a transformat peste noapte în sursă de câştig pentru alţii. Un câştig pentru care buldoexcavatoarele au distrus, pe o porţiune de peste 100 de metri, şi un drum agricol care trasa graniţa dintre proprietatea tulburată şi terenul lui Bădiţă.

Poliţia nu poate. Sau nu vrea?


În urma unei sesizări telefonice, o echipă Gazeta Nouă a surprins ieri dimineaţă un utilaj care lucra de zor să înlăture urmele lăsate de buldoexcavatoare pe terenul de dincolo de proprietatea patronului de la Marconf. „Uita-ţi-vă ce crater au făcut aici, au distrus şi drumul şi acum încearcă să-l asupe, să-şi ascundă urmele. Au găsit aici un strat bogat în resurse minerale mai aproape de suprafaţă decât la ei şi au stricat terenul. Noi am venit aici să ne apucăm de lucru, să lucrăm şi această suprafaţă mărginaşă şi iată ce am găsit – un dezastru. Am anunţat poliţia oraşului de o oră şi n-a venit nimeni, deşi poliţiştii cunosc foarte bine năravurile domnului Bădiţă“, s-a plâns, ieri, proprietarul.

L-am căutat şi noi pe comandantul Poliţiei Piatra Olt, subcomisarul Emilian Avram, care a ridicat din umeri, declinându-şi competenţele în parte către Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt, în parte către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi purtându-ne, ca să ne convingă de faptul că are dreptate, prin prevederile Legii minelor şi prin stufosul Cod Penal. Omul legii susţine, pe de o parte, că infracţiunile comise de Gheorghe Bădiţă pot fi stopate şi sancţionate în special de ANRM, iar, pe de altă parte, că de asemenea fapte se ocupă un serviciu specializat al Poliţiei, respectiv cel de investigare a fraudelor. Ieri, când un lucrător la acest serviciu i-a cerut subcomisarului Avram să meargă la faţa locului, acesta s-a enervat subit, susţinând, totuşi, că se va deplasa până acolo, „deşi mă duc degeaba, că nu se rezolvă nimic aşa“.

Dosarul penal întocmit pe numele lui Gheorghe Bădiţă pentru activitatea minieră ilegală desfăşurată la Piatra Olt are deja filele îngălbenite. „În acest caz, Poliţia Piatra Olt a întocmit dosar penal pentru activitate minieră fără permis sau licenţă. Dosarul se află în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, iar organele de cercetare aşteaptă şi un răspuns oficial de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, autoritate competentă în acest domeniu căruia i s-a cerut un punct de vedere oficial faţă de aspectele constatate“, susţine purtătorul de cuvânt al IPJ Olt, comisarul Claudia Radu. Care mai spune că, dacă proprietarul terenului de la Piatra Olt frământat de buldoexcavatoare va depune plângere, va fi întocmit, cel mai probabil, un alt dosar. „Dacă lucrurile aşa s-au petrecut acolo, colegii mei de la Serviciul de Investigare a Fraudelor susţin că, în general, o asemenea faptă poate fi încadrată şi la furt“, declară Claudia Radu.

Proprietarul în discuţie a depus plângere la Poliţie. Cercetat în mai multe cauze, rămâne totuşi o necunoscută faptul că nici unul dintre dosarele penale întocmite pe numele lui Gheorghe Bădiţă nu s-a finalizat. Acesta a încercat să obţină retunarea TVA, bazându-şi solicitarea pe facturi fictive în valoare de peste 35 miliarde de lei vechi. În 2009, Bădiţă a fost urmărit penal pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals şi pentru complicitate la înşelăciune, după ce firma acestuia a încasat sute de mii de lei prin decontarea unor lucrări fictive. În prezent, Gheorghe Bădiţă este cercetat pentru fraudă, abuz în serviciu, înşelăciune şi pentru infracţiuni la Legea cecului.

•••

Dorind să obţinem un punct de vedere oficial din partea reprezentanţilor SC Romstrade SRL pe tema aici dezvoltată, succesul nu ne-a surâs, ieri, deoarece „noi nu vă putem furniza astfel de informaţii“, aşa cum s-a exprimat, la telefon, una dintre secretarele firmei. Secretara nu ne-a putut furniza nici numărul de telefon al şefului punctului de lucru de la Caracal şi nici un alt număr de telefon, susţinând că firma, care şi-a făcut un obicei de a lucra pe bani publici (spunem noi), nu are o persoană însărcinată cu relaţiile publice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu