miercuri, 20 februarie 2013

Bugetarii de lux ai Oltului

Şefii IPJ Olt se numără printre cei mai bine plătiţi bugetari

Criza din ultimii ani nu a afectat foarte mult veniturile anumitor bugetari care, şi pe vreme de restrişte economică, au rămas tot bugetari de lux. Este vorba în majoritate de şefi ai unor instituţii, extrem de bine plătiţi, dar vorbim şi de bugetari care, fără să poarte pe umeri responsabilităţi de conducere, sunt plătiţi de stat cu mult peste veniturile altor categorii de salariaţi.

Printre cele mai bine plătite instituţii, cel puţin la nivel de conducere, se numără, evident, instituţiile militarizate. Astfel, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt, comisarul Ion Voicu, a încasat anul trecut, potrivit declaraţiei sale de avere, peste 83.000 de lei, ceea ce înseamnă un venit lunar de aproape 7.000 de lei. Luând în calcul şi venitul soţiei, şi ea ofiţer de poliţie, venitul total al familiei a fost, în 2011, de aproape 130.000 lei, adică peste o sută milioane de lei vechi lunar. Familia Voicu deţine un apartament în Slatina şi un altul în Bucureşti, precum şi un autoturism Nubira achiziţionat în leasing.
Cei doi adjuncţi ai şefului IPJ încasează, şi ei, salarii foarte mari. Venitul comisarului şef Valerian Iliescu a totalizat, anul trecut, 76.767 lei, la care s-au adăugat 4.800 lei din activitatea didactică.
Celălalt adjunct al şefului IPJ, comisarul şef Emilian Mladin, a încasat, şi el, anul trecut, peste 57.000 lei, aproape 5.000 de lei lunar.

Ajungem la jandarmi, unde se câştigă ceva mai jos decât la poliţie, dar nu foarte jos. Şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Olt, colonelul Dorel Drejoi, câştigă puţin sub 5.000 de lei lunar. Astfel, venitul net pe 2011 a fost de peste 56.000 de lei, la care s-au adăugat cei peste 22.400 de lei ai soţiei, angajată la Imobiliare Consloc Slatina.
Locotenent-colonelul Tudorel Stoica, adjunct al şefului de la Jandarmi, a primit şi el un net total de peste 40.000 lei.

Actualul inspector şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt, colonelul Marian Pică, a încasat anul trecut peste 65.700 lei. De altfel, la pompieri salariile şefilor sunt, în general, substanţiale. De pildă, prim-adjunctul al inspectorului şef a încasat, în luna iulie 2012, peste 5.000 de lei, iar adjunctul şefului unităţii a primit peste 41.000 lei. Salariul unui ofiţer fără funcţie de conducere variază, la ISU Olt, de la 2.186 lei la 3.379 lei, în vreme ce venitul lunar al unui subofiţer coboară până sub 1.000 lei.

Punct şi de la capăt

Nici la Vamă salariile nu sunt de ignorat, cel puţin ale şefilor. Bunăoară, şeful Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Olt, Ion Dinu, are un venit anual de peste 77.000 lei. Anul trecut a încasat peste 6.400 lei lunar. El deţine 50.000 de lei în bancă, peste 13.000 într-un fond de investiţii, dar şi două apartamente la Slatina.

Peste 61.000 de lei a câştigat anul trecut şi şefa Casei Judeţene de Pensii (CJP) Olt, Silvia Drăghici, care deţine un apartament în Slatina, un altul în Capitală, o garsonieră la Piteşti, dar şi un depozit bancar în valoare de 62.000 de lei.

Şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, Dumitru Onică, a încasat peste 45.000 lei, la care s-a adăugat, pe mâna soţiei, suma de 1.800 de euro provenită din chirii.

Şefii Finanţelor Publice din Olt se numără şi ei printre cei mai bine plătiţi bugetari. O raită prin declaraţiile de avere ne arată că directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Olt, Elena Gherghină, încasează lunar un net de peste 5.700 lei. Anul trecut venitul său total a fost de aproape 70.000 lei, la care s-au adăugat 28.000 de euro, sumă provenită din vânzarea unui apartament în Slatina şi din care 26.000 euro se regăsesc într-un cont bancar.
Florin Bîlteanu, unul dintre adjuncţii instituţiei, şeful inspectorilor fiscali, a băgat în buzunar anul trecut peste 62.000 de lei, cu mult mai puţin decât soţia sa, care lucrează în sectorul privat, dar suma îl plasează totuşi printre cei mai de seamă bugetari ai judeţului.
Funcţia de şef al Administraţiei de Metodologie şi Administrarea Veniturilor Statului (AMAVS) i-a adus lui Aurelian Zestran anul trecut un venit salarial de peste 65.400 lei.
În fine, Ion Encescu, şeful AFP – Contribuabili Mijlocii, a acumulat şi el venituri salariale de peste 62.000 de lei, sumă căreia i s-au adăugat veniturile soţiei, medic în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, de peste 28.000 de lei.

Directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt are şi el noroc de venituri frumoase din salariu. Anul trecut Cristinel Marian Cîrloganu a adunat peste 48.000 de lei. El şi-a rotunjit veniturile din salariu cu peste 17.500 lei din pensia militară care i se cuvine. Dacă adăugăm şi veniturile soţiei, şi ea bugetară, familia Cîrloganu a câştigat în 2011 aproape 70.000 de lei lunar.
La AJOFM nu doar cei cu funcţii de conducere câştigă bine. Un referent poate ajunge la peste 2.000 lei lunar, iar un consilier cu vechime în muncă bagă în buzunar peste 2.500 lei lunar. Şi nu este doar cazul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Un şef de serviciu la Finanţe ajunge să ia şi peste 4.000 lei lunar, după cum un referent sau un consilier poate depăşi binişor 2.500 lei.

Justiţia oferă poate cele mai mari salarii, dar pentru declaraţiile de avere ale magistraţilor olteni nu apar actualizate pe site-ul CSM, nu ne-am aventurat să folosim informaţii valabile la nivelul anului 2009. Să spunem, totuşi, că salariul unui judecător sau procuror se apropie binişor de 10.000 de lei.

Bugetari de lux – campioni la credite bancare

Unul dintre aspectele favorabile de care se bucură cei cu salarii mari şi sigure este şi trecerea de care se bucură la capitolul credibilitate în sistemul bancar. Aşa se explică sumele ameţitor de mari pe care băncile le acordă, cu titlu de credit, bugetarilor de lux. Şeful Poliţiei Olt, Ion Voicu, s-a înhămat la un asemenea credit, în valoare de 70.000 de euro, pe care trebuie să-l returneze într-o perioadă de 23 de ani. El este depăşit la acest capitol de adjunctul său Valerian Iliescu, care în 2008 s-a împrumutat la bancă, pentru 21 de ani, cu 97.000 de euro. Acesta mai are un credit de 27.500 lei, care curge din 2009.

Şi şeful de la Protecţia Consumatorului Olt este titularul a două credite pe termen lung, unul de 191.000 de lei şi altul de 15.000 franci elveţieni.

Inspectorul şef al jandarmilor olteni, Dorel Drejoi, se numără şi el printre campionii la astfel de datorii cu două credite în valoare totală de 63.000 de euro. Anul trecut şi adjunctul acestuia, Tudorel Stoica, s-a îndatorat cu 75.000 de euro pe care trebuie să-i restituie în 25 de ani.

Credite curajoase la bănci mai are şi şeful Inspecţiilor Fiscale din cadrul Finanţelor Publice Olt, Florin Bîlteanu, care are de înapoiat 127.000 de lei şi 57.909 euro. La aşa salarii, aşa datorii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu