marți, 19 februarie 2013

Şeful medicilor veterinari din Olt, urmărit penal


Şeful Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt, Veronel Bolborea, este urmărit penal, alături de mai mulţi angajaţi ai instituţiei, într-un dosar în care se fac cercetări pentru mai multe infracţiuni, precum abuz în serviciu, delapidare, fals şi uz de fals.

Urmărirea penală a fost pornită nu cu mult timp în urmă. Oamenii legii fac cercetări pe marginea fondurilor Sapard alocate DSVSA Olt pentru modernizarea şi extinderea laboratorului de analize, respectiv pentru dotarea acestuia cu aparatură de specialitate. Cererea de finanţare pentru „modernizarea şi extinderea laboratoarelor DSVSA Olt, în vederea realizãrii controlului de calitate veterinar pentru calitatea produselor alimentare şi pentru protecţia consumatorilor din judeţul Olt“ a fost depusă la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) în 2006. Proiectul a fost declarat eligibil, APDRP aprobând o finanţare de 73 miliarde de lei vechi. Execuţia lucrărilor a revenit, prin licitaţie publică, firmei omului de afaceri Octavian Bălţoi, SC Grup Primacons SRL Slatina, care a încasat peste 28 de miliarde de lei. Probleme majore sunt, se pare, la capitolul achiziţionării de aparatură, mai multe echipamente destinate analizelor fiind incomplete. Potrivit proiectului, laboratorul urma să efectueze peste 80 de analize, însă doar 14 au fost acreditate de RENAR, o asociaţie recunoscută ca organism unic de acreditare în domeniu, deşi actuala conducere susţine că la sfârşitul anului 2011 laboratul DSVSA avea acreditate 72 de metode. Surse din cadrul instituţiei susţin că, într-adevăr, în luna decembrie a anului trecut au mai fost propuse câteva metode pentru acreditare, dar că RENAR a găsit neconformităţi majore.

Firme furnizoare pe bani grei

Potrivit unui material realizat de Corpul de Control al primului ministru anul trecut, la DSVSA Olt s-ar fi achiziţionat aparatură nefuncţională în valoare de peste trei milioane de lei. Achiziţionarea de aparatură s-a efectuat pe patru loturi de la tot atâtea firme, respectiv Tehsys Grup Company SRL Bucureşti (754.395,20 lei), SC Euritmic Grup SRL Bucureşti (193.531,38 lei), SC Mecro System SRL Bucureşti (1.944.573,31 lei) şi Redox Lab SRL Cluj-Napoca (41.009,43 lei). Sursele citate susţin însă că la DSVSA au mai venit sume de bani suplimentare pentru înlocuirea acoperişului şi această suplimentară ar fi creat unele oportunităţi pentru un personaj din cadrul instituţiei.

Nu ştie că este urmărit penal

Directorul executiv al DSVSA susţine că nu i s-a comunicat nimic în legătură cu începerea urmăririi penale. „Nu ştiu nimic, nu mi s-a comunicat nimic în legătură cu acest lucru. Dacă voi fi găsit vinovat, să fiu pedepsit potrivit legii. Eu ştiu însă care sunt adevăraţii vinovaţi. La sfârşitul anului trecut, laboratorul DSVSA Olt avea acreditate de RENAR 72 de metode. Nu laboratorul este problema, ci banii mâncaţi de unii“, a spus Veronel Bolborea. El a acuzat fosta conducere, asigurată înaintea sa de Radu Constantin, că ar fi delapidat bugetul unităţii cu circa trei miliarde de lei vechi. Constantin susţine însă că în mandatul său s-au făcut nişte plăţi către salariaţi pentru zile suplimentare de muncă din fonduri extrabugetare, la recomandarea Agenţiei Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Citeşte şi
Membrii Consiliului de Administraţie al Spitalului Judeţean Slatina, cercetaţi penal

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu