joi, 1 mai 2014

Școlile din Olt, „ușurate” de bani sub conducerea liberalului Nicolae Drăghici



Un document oficial al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Olt care ne-a parvenit de curând arată că pe timpul primului mandat de inspector general al liberalului Nicolae Drăghici, în perioada 2007 – 2008, mai multe unități școlare din județ au constituit surse de bun câștig pe lângă lege pentru câteva firme din Slatina, recomandate șefiilor de instituții școlare de o protejată a inspectoratului.

Costel Mirea

În cei doi ani, sute de unități de învățământ au primit sume impresionante de bani pentru dotări. Majoritatea instituțiilor școlare au achiziționat bunuri doar de la patru firme mari și late, recomandate cu căldură și insistență de directoarea de atunci a Școlii cu clasele I – VIII Găneasa, Gigi Zamfir. Printre firmele norocoase s-au numărat SC Arhimob Prod SRL (patron – Cristian M. Neacșu), SC Giratour SRL Slatina (Preda Ilie) şi SC Luculus SRL (Marin Neacşu). Acestea au fost recomandate de directoarea din Găneasa în cadrul ședințelor organizate de Inspectoratul Școlar Județean cu șefii instituțiilor de învățământ din județ, în prezența și cu larga îngăduință a lui Drăghici. Cel puțin așa se spune într-un document oficial care conține rezultatele unui control intern efectuat în anul 2009.

Să intrăm în amănunte

În anul 2007, Școlii cu clasele I-VIII nr. 1 Scornicești (centru financiar pentru școlile și grădinițele arondate) i-a fost repartizată suma de 40.000 lei pentru achiziționarea de mobilier școlar și preșcolar. Unitatea școlară a încheiat contract de achiziție cu SC Arhimob Prod SRL Slatina în luna decembrie. Suma avea să fie achitată în totalitate în 2008, deși – avea să se descopere în 2009 – firma livrase școlii beneficiare doar 50 de scaune în loc de 120, câte prevedea contractul. De asemenea, la Grădinița cu program normal Constantinești, aceeași firmă livrase 6 măsuțe, deși se plătise pentru 10, și 16 scăunele, deși se plătise pentru 20. La data controlului mai lipseau un dulăpior și 10 scaune. Toate plătite. Lipsa din inventar a acestor bunuri s-a ridicat la 2170 de lei.

O situație similară a fost descoperită și la Școala cu clasele I – VIII din Bircii – Negreni, unde, deși fuseseră contractate pentru livrare și plătite, lipseau 35 de scaune tapițate și 7 dulapuri vitrină în valoare de 7350 de lei. „La data controlului, mobilierul constatat lipsă, era recuperat de la firma SC Mesager SRL Scornicești, care s-a obligat să aducă în numele SC Arhimob Prod SRL mobilierul lipsă. Deoarece aceasta a emis factură la valoarea totală fără a detalia separate cantitățile și valorile pentru școală și separate pentru grădiniță, nu au putut fi întocmite notele de intrare – recepție“, se arată în nota de constatare nr. 1216/16.02.2009.

Să mai spunem că, pentru sumele repartizate în anul 2008 privind dotarea laboratoarelor școlare cu mobilier, școala din Scornicești a selectat aceeași firmă cu bube-n cap pentru livrarea de bunuri la Școala cu clasele I – VIII nr. 1 Mărgineni – Slobozia (Jitaru). Și din nou firma dă gaură la inventar, de data aceasta în valoare de 6150 de lei. Mobilierul lipsă a fost adus și recepționat ulterior, în 2 – 10 februarie 2009, bunurile livrate necorespunzând la capitolul dimensiuni cu cele contractate și fiind incomplete.

Tot în 2007, pentru dotarea Centrului de Documentare și Informare din cadrul Școlii Bobicești unitatea școlară a achiziționat de la SC Giratour SRL și de la Arhimob Prod SRL aparatură de specialitate și mobilier în valoare 40.000 lei. În 2009 inventarul avea o lipsă de 5.059,98 lei.

În același an Liceul Teoretic Balș, care funcționează ca centru financiar pentru 16 unități de învățământ din zonă, achiziționează de la SC Arhimob Prod SRL mobilier în valoare de 23.000 lei. La data controlului s-a descoperit că bunurile au fost efectiv primite la sfârșitul lunii ianuarie 2009 (abia când s-a zvonit că va urma un control pe cheltuielile din 2007 și 2008). Probabil din cauza grabei cu care s-au mișcat factorii de răspundere, actele au fost întocmite cu diferențe financiare față de contravaloarea reală a unor bunuri.

Punct și de la capăt

Deși au tras clapa mai multor școli, în 2007 de la Giratour și Arhimob Prod SRL cumpără mobilier școlar 13 instituții de învățământ din Corabia (Colegiul A.I. Cuza – în valoare de 29.317 lei, Școala nr. 3 – 10.011 lei, Școala nr. 4 – 8218 lei), Gârcov (5140 lei), Giuvărăști (5436 lei), Ianca (5111 lei), Izbiceni (7286 lei), Orlea (4744 lei), Gura Padinii (4631 lei), Ștefan cel Mare (4518 lei), Tia Mare (6947 lei), Grojdibodu (5281 lei) și Potelu (Școala de Arte și Meserii – 4758 lei). La școala din Giuvărăști contravaloarea unor bunuri, respective 1.553 lei, lipsea.

Pentru centrele de documentare și informare din Ianca, Tia Mare și Giuvărăști aceleași firme au livrat mobilier și aparatură de specialitate. Vorbim tot de anul 2007. Și la Școala Giuvărăști a fost achitată suma de 40.000 lei pentru CDI, inventarele efectuate la nivelul unității la 31 decembrie 2007 și 31 decembrie 2008 arătau lipsa mai multor bunuri în valoare de 5.395,99 lei.

Pentru dotarea CDI Ianca deși se achită 40.000 lei în 2008, mobilierul și aparatura de specialitate apar abia în februarie 2009, după demararea controlului, situație întâlnită și la CDI înființat la nivelul Școlii Grojdibodu. La CDI Ianca a fost descoperită și o lipsă financiară de 1.174 lei. Școala cu clasele I – VIII din aceeiași localitate a mai achiziționat bunuri pentru dotarea laboratoarelor și a diverse cabinete în valoare de 6.094 lei și material sportiv de 2.000 lei de la SC Liberta Nova SRL, mobilier preșcolar de 4.000 lei de la Arhimob Prod SRL Slatina și mobilier școlar în valoare de 32.500 lei de la aceeași firmă. La data controlului, auditorii au constatat o lipsă în inventar de 2.870 lei, reprezentând contravaloarea unei multifuncționale din sume repartizate pentru bunuri ce trebuiau achiziționate de la SC Liberta Nova SRL Slatina.

•••

Nimeni n-a păţit nimic după descoperirea acestor matrapazlâcuri pe bani publici.„Până să vin eu la inspectorat, plățile se făceau doar de inspectorat. Am impus măsura ca școlile să decidă ce mobilier vor, ce culoare, ce materiale, să-și aleagă firmele furnizoare și să-și plătească singure bunurile de mobilier. Am auzit că au fost niște probleme, dar nu a fost vina mea”, a declarat Nicolae Drăghici.

Anul trecut, colegii săi liberali îl puseseră din nou în fruntea IȘJ Olt. Şi, nici n-a fost pus bine în funcţie, că Drăghici a şi început să-şi impună în funcţii vechi subordonaţi cu care să poată „colabora” bine, precum în trecut, la buna funcţionare a învăţământului local. Inclusiv pe linie de investiţii şi dotări. Postul a fost pierdut însă la scurt timp de PNL la masa negocierilor cu PSD, astfel că Nicolae Drăghici a rămas pe dinafară.

(Publicat în Gazeta Nouă din 25.06.2013)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu