joi, 1 mai 2014
Afaceri toxice de milioane de euro la Scorniceşti
După 1989, mulţi băieţi deştepţi iviţi în diverse domenii economice au scos şi continuă să scoată bani şi din piatră seacă. SC Vivani Salubritate SA, o firmă cu sediul social în Slobozia, Ialomiţa şi care derulează afaceri şi în judeţul Olt, a scos şi continuă să scoată bani cu ghiotura nu chiar din piatră seacă, ci din deşeuri. Mai exact, din decontaminarea solurilor şi refacerea ecologică a terenurilor poluate cu substanţe petroliere sau toxice. În ciuda milioanelor de euro încasate pentru această treabă, deşeurile provenite din exploatările petroliere şi depozitate pe platforma deţinută de Vivani Salubritate la Scorniceşti nu prea se bucură de o decontaminare care să respecte condiţiile impuse de legislaţia de mediu, lucru care pune în pericol mediul înconjurător şi sănătatea oamenilor.
Costel MIREA
În setul condiţiilor de mediu pe care OMV Petrom este obligată să le respecte se regăseşte, printre altele, şi ecologizarea terenurilor contaminate cu produse petroliere provenite din procesul de foraj, iar una dintre firmele abonate la contractele oferite de compania de petrol şi gaze în acest domeniu este SC Vivani Salubritate SA Slobozia. Pentru lucrările de tratare şi eliminare a deşeurilor provenite din activităţile de foraj ale OMV Petrom în Oltenia, firma din Slobozia şi-a deschis, în 4 noiembrie 2011, un sediu secundar la Scorniceşti, într-un spaţiu deţinut de SC Girexim SRL în satul Piscani, pe locul fostului CAP.
Conform contractului, deşeurile solide rezultate în urma exploatării sondelor de petrol ar trebui supuse unui proces de neutralizare denumit în termeni ştiinţifici desorbţie. Acest procedeu ar avea ca scop reducerea nivelului substanţelor periculoase din deşeurile respective la un nivel care să asigure depozitarea acestora în condiţii sigure pentru mediul înconjurător, potrivit www.promptmedia.ro, informaţii confirmate pentru Gazeta Nouă de surse din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu.
În realitate, de acest procedeu s-a uzat la Scorniceşti doar o scurtă perioadă de trei luni, instalaţia mobilă de desorbţie adusă în Olt fiind, în 2012, demontată şi transportată în alt loc.
Ulterior, substanţele periculoase din deşeuri ar fi fost neutralizate prin folosirea de Inercem, un liant care absoarbe substanţele petroliere şi le stabilizează în aşa fel încât să nu mai migreze la contactul cu apa. Acest procedeu este departe, însă, de a avea eficienţa primului. Mai mult: în realitate, şlamul petrolier ar fi fost „decontaminat” doar pe hârtie, prin întocmirea de buletine de analize false, în urma cărora deşeurilor respective li s-ar fi atribuit, în mod ilegal, coduri de deşeuri nepericuloase, lucru ce ar fi permis reducerea costurilor de transport şi obţinerea de venituri ilegale prin decontarea, de la bugetul de stat, a lucrărilor de ecologizare realizate necorespunzător. Cert este că, potrivit informaţiilor noastre, întocmirea buletinelor de analize pentru acest tip de deşeuri se efectuează într-un laborator propriu al firmei din Slobozia, ceea ce spune multe.
Nereguli depistate de Garda de Mediu
O dată scăpate, pe hârtie, de adjectivul „periculoase”, deşeurile aduse şi „decontaminate” la Scorniceşti au luat drumul unui depozit ecologic amenajat la Albota (Argeş) şi la halda de deşeuri de la Braneţ, acolo unde SMR Balş îşi depozita, odată, zgura provenită din procesul de producţie, azi administrată de o firmă din Argeş, SC Vespa Investmens & Consulting SRL.
Anul trecut, Garda de Mediu Olt a făcut trei controale la sediul secundar al SC Vivani Salubritate SA de la Scorniceşti, toate trei soldate cu amenzi usturătoare în valoare totală de 90.000 de lei pentru mai multe nereguli. În plus, comisarii Gărzii de Mediu au cerut Agenţiei pentru Protecţia Mediului să nu mai autorizeze nici un transport pentru firma din Slobozia până la intrarea acesteia în legalitate. Şi totuşi, imediat după sărbătorile de iarnă, camioane aparţinând SC Farkas Ro Trans SRL Bucureşti, specializată în transport rutier de mărfuri, inclusiv periculoase, şi care are contract de transport cu SC Vivani Salubritate SRL, străbat judeţul de la Scorniceşti la halda Braneţ. Surse apropiate acestei afaceri susţin că, la începutul anului în curs, reprezentanţii firmei din Slobozia au cerut Agenţiei pentru Protecţia Mediului să le dea din nou dezlegare la transportul deşeurilor către halde.
Cine este Vivani Salubritate SA
SC Vivani Salubritate SA a fost înfiinţată în anul 2001 şi în ultimii şapte ani face jocurile în afacerile cu deşeuri, inclusiv petroliere, din postura de locomotivă a Asociaţiei pentru managementul deşeurilor industriale şi a siturilor contaminate (AMDISC). Pachetul majoritar de acţiuni, 80%, îl deţine Chinox AG, persoană juridică înregistrată în Elveţia şi reprezentată de un anume Janos Jozsef Kalman, cetăţean ungur, restul de 20% revenind persoanelor fizice Vasile Iancu (19,12%), Jeno Imreh (0,1%) şi Marian Popa (0,78%). Fie pe calea subcontractării, fie pe cea a contractării directe ca membră a unor asocieri, Vivani Salubritate a pus mâna pe multe zeci de milioane de euro de la OMV Petrom în ultimii şapte ani. Unul dintre contractele prin care Vivani Salubritate şi-a extins afacerile în Olt este contractul 8460015164/17.07.2012, în valoare de 5.098.439,12 euro, fără TVA, parte dintr-un contract-mamă în valoare de peste 93 de milioane de lei. Graţie acestor afaceri, firma a înregistrat în 2012 un profit net de peste 1,7 milioane de lei, iar în 2011 – peste 10 milioane de lei.
În urma neregulilor constatate în 2013 de Garda de Mediu, autorităţile din Olt stau cu ochii pe activitatea economică de la Scorniceşti. Şi totuşi, în ciuda sancţiunilor aplicate şi a atenţionărilor făcute pentru ca SC Vivani Salubritate SA să intre în legalitate, aceasta continuă să scoată bani grei dintr-o afacere care ar putea afecta sănătatea multor generaţii de oameni. Şi asta pentru că şlamurile petroliere tratate necorespunzător conţin poluanţi care pot persista în sol şi în pânza freatică zeci sau chiar sute de ani.
(Publicat în Gazeta Nouă din 18 februarie 2014)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu