joi, 1 mai 2014

Cârdăşie politică la Agenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială Olt

Ileana Ghiță și Nicolae Drăghici sunt nu doar colegi de partid, ci și de mișmașuri pe lângă lege


Una dintre instituţiile publice din judeţul Olt aflate sub controlul liberalilor, Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială, a fost transformată în fabrică de funcţionari publici. Şi nu vorbim de funcţionari publici care, odată intraţi în sistem, asigură bunul mers al lucrurilor în domeniul lor profesional, ci de indivizi care folosesc corpul funcţionarilor publici drept trambulină pentru a ajunge în posturi de conducere plătite gras din buzunarele contribuabililor, păcălind legea. Liberalul Nicolae Drăghici, unul dintre protejaţii fostului ministru al Culturii Gigel Ştirbu, liderul PNL Olt, a fost ajutat să urce pe o astfel de trambulină. Iată povestea.

Costel MIREA

Pentru a putea ocupa postul pe care a fost numit, pentru a doua oară, temporar, cel de director al Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DCPN) Olt, omul plimbat de organizaţia judeţeană a PNL prin mai multe locuri călduţe (financiar vorbind), Nicolae Drăghici, nu putea fi aburcat în fruntea culturii judeţene fără a fi „uns” funcţionar public, potrivit legii. Şi s-a găsit soluţia: repede şi, evident, tot pe filieră liberală. Profesor de carieră, spre sfârşitul anului trecut domnia-sa a fost angajat şi în funcţia de consilier la Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Olt cu largul concurs al şefei acestei instituţii, colega sa de partid Ileana Ghiţă.

Se petrecea în luna noiembrie, după ce postul fusese declarat vacant temporar, oportunitatea oportunităţilor pentru Nicolae Drăghici. Şefa instituţiei a cerut acordul şefilor de la Bucureşti pentru organizarea concursului, ca şi cum instituţia avea nevoie urgentă de un specialist, colegul său a promovat din prima concursul şi iacătă-l angajat pe postul de inspector social, grad profesional superior. Numai că, imediat după ce i s-au întocmit actele de angajare, omul a intrat subit în concediu fără plată, aşteptând să i se întocmească şi hârtiile pentru detaşare. La doar câteva zile de la promovarea concursului – trambulină, omul a primit şi hârtie oficială de detaşare pe postul pe care l-a tot urmărit vreme de mai bine de un an.

Întrebată dacă povestea este adevărată, directoarea instituţiei, surprinsă, nu a putut nega.

„Nu neg faptul că domnul Drăghici a fost angajat la noi, nu am cum să neg acest lucru, pentru că asta este o realitate, dar ocuparea postului s-a făcut cu toate avizele, a fost legală. A fost angajat, prin concurs, că a susţinut concurs, pe un post de inspector la inspecţia socială, funcţie pentru care se cer doar studii superioare, indiferent în ce domeniu. Cam o săptămână a stat la noi domnia-sa, dar să ştiţi că nu a beneficiat de nici un avantaj, pentru că imediat după ce a fost angajat a intrat în concediu fără plată. Postul pe care a fost dânsul angajat era declarat vacant temporar”, a recunoscut Ileana Ghiţă, şefa AJPIS.

La o singură întrebare doamna Ileana Ghiţă nu a putut răspunde: dacă legalitatea a mers mână în mână cu moralitatea în acest caz.

Cârdăşie politică

Legea 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici nu a fost încălcată în nici un articol sau aliniat al său în cazul de faţă, dar au fost siluite cu asupra de măsură buna-credinţă a legiuitorului şi spiritul legii, în condiţiile în care actul normativ nu a fost creat pentru artificii cu extract politic de genul celui utilizat de liberalul Nicolae Drăghici, în cârdăşie cu şefa de la AJPIS.

Potrivit articolului 57 din lege, aliniatul 1, „recrutarea în vederea intrării în corpul funcţionarilor publici se face prin concurs, în limita funcţiilor publice vacante rezervate în acest scop prin planul de ocupare a funcţiilor publice”. În acelaşi articol de lege, la aliniatul 3, se mai arată că „concursul are la bază principiile competiţiei deschise, transparenţei, meritelor profesionale şi competenţei, precum şi cel al egalităţii accesului la funcţiile publice pentru fiecare cetăţean care îndeplineşte condiţiile legale”.

De merite profesionale şi competenţă nu poate fi vorba în toată această poveste la nivelul postului pentru care a fost susţinut un concurs. De competiţie, nici atât, pentru că, să vezi noroc pe capul lui, Drăghici nu a avut concurenţă pe post. În plus, postul a fost ocupat de cineva care urmărea un cu totul alt scop, iar aici doamna Ghiţă, care a solicitat expres acordul Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) pentru organizarea concursului şi a pus pe drum un reprezentant al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP), care a făcut parte din comisia de examinare, ar trebui să răspundă într-un fel sau altul.

Cu fundul în vreo patru bărci

Nu ştim cât de cinstită a fost comisia de concurs şi cât de bine s-a pregătit actualul director al DCPN Olt pentru a fi declarat admis pentru postul de inspector social la Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială. Ştim însă că însuşi candidatul promovat nu ştie bine pe ce fel de post a fost promovat.

„Păi eu nu sunt pe post definitiv de funcţionar public, este ceva temporar sau cam aşa ceva, nu ştiu sigur cum i se spune, dar dacă vrei să ştii exact o poţi contacta pe doamna Ghiţă de la AJPIS, ea ştie bine lucrurile astea. Eu doar am respectat legea pentru postul de la Direcţia pentru Cultură. Ştii şi tu că a fost un algoritm politic, iar postul ăsta ne-a revenit nouă, liberalilor, iar pentru acest post am fost desemnat eu”, a spus Nicolae Drăghici, ajutat nu să încalce legea, ci s-o păcălească.

Graţie susţinerii politice şi bunăvoinţei colegei sale de partid, el deţine acum, în afară de catedra de profesor de limba şi literatura română la Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu” din Slatina şi de orele pe care le predă în cadrul Filialei Slatina a Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) Bucureşti, pe lângă funcţia de director la Cultură, şi calitatea de angajat al Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Olt. Şi asta într-un judeţ în care foamea (pardon, rata şomajului) este foarte ridicată.

(Publicat în Gazeta Nouă din 12 martie 2014)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu