joi, 1 mai 2014

Primăria Caracal pierde milioane de lei în baza unor bilete la ordin semnate ilegal de fostul primar Gheorghe Anghel. Dosar la DNA



Lungul şir al explicaţiilor pe care fostul primar al municipiului Caracal, Gheorghe Anghel, le are de dat organelor de cercetare penală este departe de a lua sfârşit. În afară de dosarul în care este judecat alături de alte 13 persoane pentru devalizarea primăriei şi de cel în care este cercetat pentru fraude la fosta echipă de fotbal FC Caracal, Anghel trebuie să dea explicaţii şi în faţa procurorilor DNA cu privire la nişte bilete la ordin din cauza cărora bugetul Caracalului a pierde milioane de lei în favoarea GDF Suez.

Costel MIREA

Biletele la ordin au fost semnate în 2009 şi 2010 de fostul primar Gheorghe Anghel, care a garantat astfel cu bugetul local pentru mai multe debite pe care Întreprinderea de Gospodărire Comunală (IGO) SA le înregistra către furnizorul de gaze, SC GDF Suez Energy România SA. Biletele la ordin cumulau 5,9 milioane de lei şi aveau scadenţa în 2010 şi 2011, însă, din motive deocamdată neclare, nimeni nu a cerut executarea lor atâta timp cât Gheorghe Anghel s-a aflat în funcţie. Imediat ce acesta a pierdut alegerile locale în 2012, GDF Suez Energy România SA a făcut demersuri pentru executarea silită a primăriei, noua administraţie fiind nevoită să plătească banii.

De curând, primăria a fost silită să plătească GDF Suez nu mai puţin de 2,1 milioane de lei din suma totală garantată de fostul primar, după ce furnizorul de gaze naturale s-a mai văzut cu o sumă consistentă în conturi tot din această poveste.

„Eu nu ştiu de ce nu au fost plătite înainte de alegerile din 2012. Cert este că un bilet la ordin când se emite are dată fixă scadentă; atunci trebuia pus în aplicare. Asta o spun specialiştii în contabilitate, nu eu, că nu mă pricep. De ce nu s-a procedat aşa – nu pot interpreta eu”, a declarat actualul primar al municipiului, Eduard Ciocăzanu.

Pe de altă parte, biletele la ordin au fost avalizate (garantate) de fostul edil fără să aibă girul consiliului local. Semnătura sa a fost valabilă însă pentru că primarul este ordonator de credite. „Biletele la ordin au fost avalizate de fostul primar fără să respecte legea administraţiei publice locale, fără o hotărâre a consiliului local. Cu toate acestea, ne-au executat şi ne-au luat 21 de miliarde de lei (vechi)”, a mai spus Eduard Ciocăzanu.

Lupta administraţiei caracalene cu GDF Suez Energy România SA în instanţă nu a favorizat-o până acum. Primăria încearcă în prezent să dovedească în faţa magistraţilor că respectivele la ordin au fost avalizate ilegal. Un câştig de cauză în acest dosar ar pune primăria în situaţia de a cere înapoi banii plătiţi GDF Suez.

Dosar la DNA

Potrivit surselor noastre, acest caz face obiectul unui dosar la Direcţia Naţională Anticorupţie, informaţie confirmată în parte şi de actualul primar al Caracalului. „Aşa am înţeles, că este un dosar pe cazul ăsta la DNA, dar nu ştiu sigur”, a afirmat edilul.

Gheorghe Anghel a fost şi este bun prieten cu fostul director general al SC IGO SA, Stelian Veselin, pe care, în ciuda datoriilor imense acumulate de IGO, a continuat să îl susţină în fruntea societăţii. Ambii au fost săltaţi nu demult de procurorii DIICOT în dosarul „FC Caracal”, după ce ei şi alţi învinuiţi ar fi creat un prejudiciu de peste 6 milioane de lei. Banii au fost sustraşi de la primărie şi din conturile IGO SA pentru susţinerea echipei de fotbal FC Caracal, însă sume mari de bani ar fi ajuns în buzunarele suspecţilor.

Gheorghe Anghel este judecat într-un alt dosar, alături de alte 13 persoane, pentru devalizarea bugetului local.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu