joi, 1 mai 2014

Dorin Teodorescu, afaceri pe cârca statului



Deşi cu un salariu de nedispreţuit, rotunjit cu venituri de pe urma activităţii de profesor la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina sau cu cele din activitatea de expert în evidenţa şi clasarea cărţilor vechi româneşti, fostul şef al Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Olt, Dorin Teodorescu, aflat acum la conducerea Direcţiei pentru Cultură Neamţ, a încasat de la stat, de-a lungul anilor, şi sume necuvenite de bani, folosindu-se de oportunitatea delegaţiilor în interes de serviciu plătite de Ministerul Culturii. Cel puţin aşa susţin surse din domeniul culturii. Printre multele deplasări ca reprezentant al instituţiei pe care o conducea în Olt, Teodorescu îşi lua delegaţie pentru a încasa diurna şi când avea de făcut călătorii în interesul propriului buzunar.

Costel MIREA

Din 2008 până în prezent, şeful DCPN Olt s-a aflat în 376 de deplasări, atât în localităţi din judeţ, cât şi din afara acestuia. În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2008, Dorin Teodorescu a fost delegat de instituţie să participe la diverse evenimente culturale, la întâlniri oficiale sau la acţiuni privind activitatea direcţiei în 102 cazuri.

Printre acestea se numără deplasările la anumite lăcaşuri de cult vestite, unde şeful DCPN rămânea de regulă mai multe zile. În 2009 şeful de la Cultură s-a aflat de trei ori la Mănăstirea Bistriţa din judeţul Vâlcea, în 1 iulie, în perioada 19 – 23 august şi în intervalul 14 – 16 octombrie.

O zi mai târziu ajungea în Suceava unde avea să rămână o săptămână încheiată. În zilele de 6 şi 7 noiembrie, acelaşi an, s-a aflat la Târgovişte. Multe dintre aceste deplasări, mai ales cele reluate la anumite intervale de timp către aceeaşi destinaţie, nu au avut nimic de-a face cu instituţia condusă de Teodorescu, susţin sursele citate.

Despre fostul director al DCPN se ştie că este expert cu patalama în carte veche românească şi că se ocupă cu clasarea şi evidenţa cărţilor vechi aflate în fondurile lăcaşelor de cult şi ale anumitor instituţii, contracost, evident. La o astfel de deplasare în interes propriu, Dorin Teodorescu nu ar fi trebuit să figureze prezent la serviciu.

La mijlocul anului 2009 aceste deplasări cu miză multiplă au încetat brusc, după ce Teodorescu a pierdut funcţia în urma epurărilor operate de puterea politică de atunci prin modificarea Legii 188/1999 privind statutul public al funcţionarilor publici.

Punct şi de la capăt

Odată cu revenirea sa pe post, în urma unui proces intentat Ministerului Culturii şi câştigat de fostul director, Dorin Teodorescu şi-a reluat, în rând cu atribuţiile de serviciu, şi vechiul obicei al deplasărilor care atrag semnul întrebării. În perioada 21 – 25 august 2011 îl găsim pe directorul DCPN Olt lucrând de zor la fondul de carte al Mănăstirii Polovragi, judeţul Gorj, unde va reveni în intervalul 28 – 30 septembrie pentru a lucra cu aceeaşi râvnă.

Trecem în anul 2012, unde în situaţia deplasărilor directorului Teodorescu găsim 113 ieşiri, multe dintre acestea în judeţ, dar şi câteva curioase, precum cea din perioada 2 – 4 noiembrie, când şeful direcţiei s-a aflat la Vălenii de Munte, sau cea din zilele de 7, 8 şi 9 martie, când el s-a aflat la Cluj, ori cea din intervalul 22 – 24 iulie, când Dorin Teodorescu s-a reîntors pentru ceva treabă la Mănăstirea Bistriţa.

Dacă mai luăm în considerare că, pentru tehnoredactarea şi editarea propriilor cărţi şi a numeroase alte volume scoase la editura propriei fundaţii, respectiv Fundaţia „Universitatea pentru toţi”, Dorin Teodorescu a utilizat de-a lungul anilor materialele consumabile şi computerele instituţiei, folosindu-se şi de personalul din subordine, găsim motivul perfect care l-a făcut să se lupte vreme îndelungată ca un urs pentru a-şi păstra funcţia, apărând-o de toate năvalele abătute asupra sa în contexte politice.

Explicaţii

Despre toate acestea, Dorin Teodorescu susţine că ar fi simple născociri ale unora. Contactat telefonic, el a declarat că a executat astfel de lucrări, însă în cadrul unor proiecte şi cu ştiinţa superiorilor din Ministerul Culturii, neîncasând vreun ban. Declaraţiile sale se contrazic, însă, pe alocuri.

„Dacă vrei să munceşti, îţi primeşti şuturi în fund. Aşa este. La Mănăstirea Turnu am avut şi şedinţă de comisie de monumente istorice, a fost toată lumea cu mine. La Polovragi a fost însărcinarea fostului mitropolit Teofan, ai auzit de el? Marele avantaj e că noi am putut raporta clasarea de bunuri de patrimoniu naţional pe care alte judeţe nu au putut-o raporta. La Vălenii de Munte existau Zilele Nicolae Iorga, iar o dată am fost la un concurs de muzică populară unde candidatul dus de mine a luat locul trei. La Mănăstirea Bistriţa, depinde la ce perioade te referi. Acolo am avut şi un simpozion naţional despre Matei Basarab, dar şi alte activităţi importante. Dar la Bistriţa pot merge şi singur, pentru că acolo a fost mutat depozitul de la Horezu. Este de lucru pentru cine vrea să muncească. Eu nu mai vreau. Da, am fost şi acolo, am avut astfel de lucrări. Cei care au spus despre mine astfel de lucruri să aducă şi dovezi că am fost plătit. Dar în timpul său liber omul face ce vrea şi ce poate. Şi nu uita, dragul meu, că între anii 2009 – 2011 am fost persoană privată”, a declarat Dorin Teodorescu.

Noi nu ne referim, însă, la timpul liber al fostului director al DCPN Olt şi nici la perioada în care nu a fost director.

•••

Mutat prin detaşare pentru şase luni pe o funcţie similară la DCPN Cluj, Dorin Teodorescu a declarat unui cotidian local că detaşarea înseamnă, pentru el, o ascensiune profesională, ţinând cont că „Clujul are caracteristici pe care alte judeţe din sud nu le au”.

A uitat însă să amintească faptul că detaşarea sa a avut loc după un control comun al Ministerului Culturii, Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici şi Prefecturii Olt la instituţia pe care o conducea. De la Cluj a fost mutat, nu demult, la Direcţia pentru Cultură Neamţ. Rai pentru el, la câte lăcaşuri de cult există în zonă. Mănăstiri, carte veche românească, oportunităţi, deplasări.

(Publicat în Gazeta Nouă din 5.11.2013)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu