joi, 1 mai 2014

Clica de la FC Caracal, cu averile sub sechestru pentru delapidare



Fostul preşedinte al defunctei echipe de fotbal FC Caracal, Stelian Veselin, şi alte şase persoane care s-au aflat în conducerea clubului în ultima perioadă au averile puse sub sechestru de procurori în cazul în care se fac cercetări pentru abuz în serviciu, delapidare şi infracţiuni de fals. Printre cei care sunt cercetaţi se numără şi consilierul local PP-DD Octavian Florea. Gazeta Nouă se află în posesia unor informaţii care arată cum erau pompaţi banii dinspre Întreprinderea de Gospodărire Orăşenească (IGO) SA către Asociaţia Fotbal Club Caracal, entităţi conduse, până în aprilie anul acesta, de aceeaşi persoană: Stelian Veselin.

Costel MIREA

Procurorii au pus sub sechestru bunurile mobile şi imobile ale celor care s-au aflat implicaţi în destinele echipei FC Caracal în ultimii ei ani de viaţă. Este vorba de fostul preşedinte al comitetului executiv al echipei şi ex-director general al SC IGO SA Caracal, Stelian Veselin, Cristian Georgescu, fost vicepreşedinte al echipei, Victor Botezatu (trezorier), Petre Neacşu (secretar), Cosmin Stănescu (membru în biroul executiv), fostul primar al Caracalului Gheorghe Anghel (preşedinte al Consiliului Director) şi consilierul local din partea PP-DD Octavian Florea (membru). Cu toţii sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu, delapidare şi fals, după ce ani la rând echipa a fost sponsorizată cu sume uriaşe de bani care ajungeau în cu totul şi cu totul altă parte.

IGO SA – săracă, dar bogată

Deşi vlăguită de datorii şi aflată de mai mulţi ani în reorganizare judiciară, SC IGO SA găsea posibilităţi financiare pentru a face sponsorizări uriaşe sub conducerea lui Stelian Veselin, cel căruia îi revenea în acest soi de afaceri rolul celui care el centrează, el dă cu capul. Iată cum Veselin se sponsoriza pe el însuşi cu banii proveniţi din sumele încasate de la populaţie pentru utilităţi. La data de 22 septembrie 2011, în calitate de director general al IGO SA, Stelian Veselin semnează un contract de sponsorizare în valoare de 500.000 de lei (cinci miliarde lei vechi) care ajung la Asociaţia Fotbal Club Caracal, condusă de acelaşi Veselin din poziţia de preşedinte. La data de 19 decembrie 2011 istoria se repetă cu o singură diferenţă: de data aceasta era vorba de 800.000 de lei. Valoarea unui alt contract, semnat la data de 20 decembrie 2012, este una în alb, nemaifiind trecută o sumă anume: un sac fără fund din care cei care manevrau banii echipei de fotbal se puteau servi când vroiau.
De altfel, încă de la înfiinţarea clubului de fotbal (2004), acesta a fost gândit ca o afacere pentru buzunarele unora dintre cei implicaţi în fenomenul fotbalistic caracalean şi care, în momentul în care puneau piatra de temelie a clubului, îşi făcuseră deja încălzirea în materie de mişmaşuri cu Asociaţia sportivă „Progresul”, înfiinţată în 1997. Surse apropiate cazului susţin că un rol important în derularea faptelor penale l-a avut şi o firmă controlată de tandemul Stelian Veselin – Victor Botezatu, SC Progres Club SRL, căreia fostul primar al municipiului, Gheorghe Anghel, i-a dat, în 2010, mai multe spaţii comerciale, dar şi Hotelul „Sport 48”, cu tot cu restaurant şi terasă, în administrare gratuită. Toate acestea au fost luate înapoi, de curând, de Consiliul Local.

Omul cu banii

SC Progres Club SRL a fost înfiinţată în 1999 de fosta asociaţie „Progresul” (în care Veselin deţinea cea mai mare participaţie) şi de o persoană fizică, Ionescu Dan Valentin, având drept obiect principal de activitate comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate. La scurtă vreme de la înfiinţarea firmei, acţionarul persoană fizică Ionescu a fost înlocuit cu Victor Botezatu, şeful biroului administrativ de la SC IGO SA şi mâna dreaptă a directorului/preşedintelui Veselin. Potrivit surselor citate, una dintre însărcinările lui Botezatu era să ridice de la casieria SC IGO SA banii cu care societatea sponsoriza, sub semnătura directorului general, echipa de fotbal. În perioada 1 noiembrie – 31 decembrie 2011 omul a luat de la casiere 130.000 de lei. Pe parcursul anului 2012, Botezatu ridică de la IGO ridică mai multe sume de bani în valoare totală de 1.049.505 lei, deşi nu avea semnătura şi viza de control financiar preventive a directorului economic. În plus, omul ridica de la casieria IGO şi alte sume de bani pentru SC Progres Club SRL în baza a tot felul de servicii închipuite. Să dăm exemple. În 2011, Victor Botezatu a încasat de la societatea unde îşi avea locul de muncă aproape 18.000 de lei în beneficiul firmei unde era administrator. Suma ar fi reprezentat contravaloarea unor aşa-zise lucrări de prestări servicii executate de SC Progres Club SRL, însă plata nu a avut la bază nici o situaţie de lucrări, nici un deviz care să înşire lucrările efectuate şi costurile acestora.

Alte manevre

Cei care manevrau fondurile IGO via FC Caracal au devenit nesăţioşi la un moment dat, aşa că au început să folosească şi alte căi de a scoate bani din societate. O altă persoană care ridica bani de la casieria societăţii este fostul secretar al FC Caracal, Petre Neacşu, şi el angajat al IGO în funcţia de şef serviciu la Resurse Umane. În 2012, acesta a ridicat de la casierie drept avansuri de trezorerie 93.408 lei pentru procurare de materiale. Un control derulat anul acesta a scos la iveală că documentele în baza cărora au fost efectuate plăţile nu erau însoţite de referate de necesitate întocmite de şefii de secţie şi aprobate de conducătorul unităţii, aşa cum cere procedura. Semn că nu s-a procurat nimic din ceea ce avea nevoie societatea. În schimb, au fost achiziţionate tot soiul de materiale care nu aveau nici o legătură cu obiectul de activitate al SC IGO SA.
La toate aceste aspecte o reacţie ar trebui să vină şi din partea administratorului judiciar care se ocupă de reorganizarea unităţii, Phoenix SPRL, controlată de Gheorghe Rîciu, care, în toţi aceşti ani, n-a văzut, n-a auzit şi n-a simţit nimic suspect la SC IGO SA.

(Publicat în Gazeta Nouă din 22.10.2-13)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu