joi, 1 mai 2014

Fostul senator Zlăvog, în afaceri cu iz de mânărie la Găneasa



Fost senator PRM de Olt în perioada 2000 – 2004 şi consilier judeţean în mandatul 2008 – 2012, omul de afaceri Gheorghe Zlăvog şi-a pus lumea-n cap la Găneasa, unde deţine o căsoaie cât toate zilele, terenuri cumpărate din domeniul public, dar şi o afacere închegată, prin larga bunăvoinţă a autorităţilor locale, cu fonduri europene de peste 1,7 milioane de euro. Comportamentul său de moşier cu pretenţii dincolo de limita bunului simţ şi de lege supără mai mulţi localnici care îşi văd încălcate drepturile şi interesele legitime. Răspunzând sesizărilor acestora, am descins la faţa locului în documentare şi, interesându-ne de modul în care a dobândit fostul parlamentar PRM ceea ce are acum în comună, am găsit lucruri foarte interesante.

Costel MIREA

După 1990, Gheorghe Zlăvog a intrat în afaceri în domeniul construcţiilor. Cele două firme pe care le controlează, SC Romcristal SA şi SC Megalit SRL, i-au adus o bunăstare care se reflectă în casele şi terenurile pe care le deţine la Slatina, Predeal şi Tunari – Ilfov. În urmă cu mai mulţi ani, el şi-a extins averea şi în spaţiul rural, cumpărând imobile în comuna Găneasa, unde acum deţine o căsoaie cu etaj şi o afacere în domeniul piscicol durată cu fonduri europene de peste 1,7 milioane de euro, după ce a concesionat lacul de acumulare din localitate pe bucăţi. Afacerea, lăcomia şi aroganţa fostului senator aduc însă daune localnicilor.

După ce a concesionat lacul prevăzut cu baraj şi a creat un altul mai mic în vecinătate, pe un teren cumpărat de la o persoană fizică, a dispărut un pod construit din tuburi de beton pe canalul de scurgere al lacului principal. Podul servea la trecerea localnicilor din mai multe sate, printre cele două lacuri de acumulare, către proprietăţi agricole şi către o poiană unde oamenii îşi lăsau animalele la păscut. Dispărând podul cu pricina, a apărut un altul în aval, la nici 100 de metri distanţă, dar nu din tuburi (care au dispărut din zonă), ci din beton brut, opturând curgerea apei care, la fiecare ploaie serioasă, inundă terenurile agricole din zonă, creând pagubă localnicilor.

Plângeri şi termene nerespectate

„La ultimele inundaţii a fost prăpăd pe terenul meu şi pe alte terenuri din cauza acelui beton turnat de-a dreptul în canal. Nu cu mult timp înainte dădusem cu îngrăşăminte la grâu, o investiţie pierdută. Şi sunt mai multe probleme cu domnul Zlăvog. Când a săpat să toarne podul acela de beton, mi-au dispărut şi grămezile de bălegar pe care le aveam în vecinătate, la capul locului”, se plânge unul dintre localnici, Marin Bădicescu, care deţine teren în tarlaua cu pricina (T109) şi care a făcut mai multe sesizări ba la primărie, ba la prefectură.

Într-un final, prin 2012, a reuşit să urnească din loc o comisie constituită la nivelul primăriei, care a constatat la faţa locului abuzurile lui Zlăvog, punându-i acestuia în vedere, printre altele, să spargă podul-stăvilar şi să construiască un altul din tuburi de beton, pentru ca apa să aibă curgere liberă. Comisia a stabilit şi un termen – 15 martie 2012. Au trecut doi ani, iar grămada de beton e tot acolo.

Locul vechiului pod se află acum în stăpânirea fostului parlamentar, care a obţinut de la primărie încă o suprafaţă de teren de-a lungul canalului de scurgere, chipurile pentru întreţinerea barajului. Ceea ce nu ştiu localnicii este că, în înţelegere cu autorităţile locale, ex-senatorul Gheorghe Zlăvog a cumpărat cam toată zona împrejmuitoare a lacului. Aşa a dispărut „planul”, adică o cale de acces între Drumul Naţional 64 şi terenurile agricole ale oamenilor din satul Oltişor, care, de unde până mai ieri parcurgeau doar câteva sute de metri până la proprietăţile agricole, acum trebuie să ocolească peste trei kilometri, prin Enoşeşti (Piatra Olt) pentru a ajunge la terenuri.

Întrebat dacă cele relatate de cetăţeni sunt adevăruri, Gheorghe Zlăvog ne-a înşirat povestea în varianta sa, sărind cu grijă detaliile pe care le deţinem noi. A spus, printre altele, că vechiul pod nu el l-a dărâmat, ci primăria. Şi tot primăria a luat tuburile. Noul pod-stăvilar nu provoacă niciun fel de inundaţie, ci de vină este canalul colmatat şi plin de buruieni. Vorbim de canalul care preia apa din cele două lacuri ale sale şi care ar trebui să-i dea griji şi lui, nu doar autorităţilor. În rest, tot ce a concesionat şi a cumpărat în zonă a fost concesionat şi cumpărat cinstit şi legal. Cât de cinstit s-a făcut totul, vom arăta mai jos.

Coincidenţe suspecte

Căutând să parcurgem drumul lui Gheorghe Zlăvog către averea şi afacerile pe care le deţine azi în Găneasa, am găsit lucruri mai mult decât interesante. Deşi casa, neterminată atunci, a fost cumpărată cu mulţi ani înainte, Zlăvog nu a demarat nici o afacere în localitate decât după ce a ajuns senator. Concesionarea unei părţi a lacului de acumulare pe o perioadă de 49 de ani, prin intermediul firmei Megalit SRL, reprezentată legal la acea dată de soţia fostului senator, s-a făcut pentru o redevenţă de numai 1.470 de euro, plătită în două tranşe anuale (2004 şi 2005). Trebuie precizat că, tot atunci, una dintre firmele controlate de parlamentar a renovat şi sediul primăriei pentru o sumă frumoasă. Toate acestea se petreceau pe timpul primarului Ilie Tâlvănoiu.

Relaţiile excelente între Zlăvog şi autorităţi au continuat şi sub mandatul fostului primar Nicolae Preda (2008 – 2012). În acest interval, patronul de la Romcristal a reuşit, prin licitaţii ale căror anunţuri de participare erau publicate în publicaţii cu tiraj extrem de mic şi apariţii rare, să cumpere de la primărie suprafeţele de teren din jurul afacerii sale. Aşa a dispărut „planul” pe care localnicii îl foloseau din moşi-strămoşi, aşa a dispărut şi poiana din coasta proprietăţii lui Zlăvog, acolo unde oamenii îşi păşteau vitele.

Afaceri cu iz de mânărie

După ce, prin contractul 2290/30.09.2004, SC Megalit SRL a concesionat 1,75 ha din lac, restul luciului de apă a fost concesionat prin acte adiţionale, Primăria i-a concesionat apoi diverse suprafeţe de teren, printre care şi păşuni. În urmă cu trei ani, Consiliul Local Găneasa aproba, prin Hotărârea nr. 12 din 22.02.2011, vânzarea prin licitaţie publică a 13.524 mp de teren exact în zona de interes a fostului senator. Evident că, la licitaţia organizată în data de 17 iunie 2011, câştigătoare a ieşit SC Megalit SRL, care a avut doi concurenţi: o firmă de construcţii cu sediul în Slatina, care a oferit suma de 4.600 de lei pentru suprafaţă scoasă la mezat, şi o persoană fizică, tot din Slatina, care a oferit 4.200 de lei. Firma câştigătoare a oferit, cu totul şi cu totul „întâmplător”, cel mai bun preţ – 5.000 de lei.

Este momentul să spunem că, în dialogul nostru cu fostul senator, acesta spunea că s-a retras din afacerile cu construcţii pentru că azi lucrările se dau pe şpagă, iar el este o persoană cinstită. Cât de cinstit a fost Gheorghe Zlăvog la licitaţia din 17 iunie 2011 o spune identitatea celor care l-au concurat: firma de construcţii are sediul social la aceeaşi adresă cu firmele fostului senator, iar persoana fizică participantă este o rudă apropiată a sa, fost acţionar în SC Megalit SRL.

•••

Să mai spunem că bunele relaţii dintre ex-primarul Nicolae Preda şi ex-senatorul Gheorghe Zlăvog care s-au manifestat, odată, la nivel oficial, s-au transformat, ulterior, în relaţii de bună vecinătate. Pentru că, înainte de a i se sfârşi mandatul de primar, fostului edil i-a răsărit o gospodărie, cu acoperiş şi lac, chiar lângă gospodăria lui Zlăvog, unde îşi adăposteşte animalele şi utilajele agricole pe care le deţine.

(Publicat în Gazeta Nouă din 25 martie 2014)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu