joi, 1 mai 2014

Primarul din Studina, afaceri de familie cu bunurile altora



Primarul comunei Studina, Marian Vasile, un personaj obişnuit să facă valuri politice luând poziţii de om onest şi bine intenţionat, s-a arătat extrem de deranjat de faptul că Gazeta Nouă a îndrăznit să dea publicităţii, săptămâna trecută, dovezi potrivit cărora edilul nu este chiar uşă de biserică. Omul ne-a ţinut o lungă tiradă la telefon, încercând să ne convingă de contrariul celor publicate. Noi ne-am continuat, însă, netulburaţi documentarea, descoperind noi etape din trecutul său pe care le-ar fi dorit, evident, îngropate în uitare. Iată-le!

Costel MIREA

Om de afaceri înainte de a deveni primar al localităţii, Marian Vasile are un trecut pe alocuri pătat. Cel puţin în cazul unora dintre afacerile pe care le-a derulat prin intermediul firmei sale, SC Danstud SRL, precum afacerea „Brutăria”. Este vorba de brutăria comunală care hrănea cu pâine toată populaţia din Studina înainte de 1989, ca bun al Cooperativei Agricole de Producţie (CAP). Preluată, după Revoluţie, odată cu o parte din patrimoniul fostului CAP, de către nou-înfiinţata Societate agricolă „Libertatea”, brutăria avea să intre în posesia familiei Vasile pe căi nu tocmai curate. Înainte de toate, trebuie să spunem că, în 2003, preşedinte al Societăţii agricole „Libertatea” devine Octavian Vasile, nimeni altul decât tatăl actualului primar al comunei. Este anul în care, aparent întâmplător, Marian Vasile înfiinţează Danstud SRL. Doi ani mai târziu, firma închiriază brutăria de la societatea agricolă condusă de tatăl celui care avea să devină primar. Potrivit contractului de închiriere nr. 142 din 15 septembrie 2005, preţul chiriei era de patru milioane lei vechi pe lună. Peste doar câteva luni, în condiţii dubioase, brutăria este cumpărată de societatea care o închiriase, contractul tranzacţiei fiind semnat de tată, ca reprezentant al societăţii vânzătoare, şi de fiu, ca reprezentant al firmei cumpărătoare.

La juma’ de preţ

În primul rând, vânzarea brutăriei, cu tot cu utilajele specifice fabricării produselor de panificaţie, a fost decisă nu în cadrul unei adunări generale a Societăţii „Libertatea”, ci în baza unui tabel semnat de aproape 200 de aşa-zişi membri plini ai societăţii. Spunem aşa-zişi, pentru că mulţi dintre semnatari nu sunt membri cu creanţe în „Libertatea”.

„Nu a fost o adunare generală a societăţii în care să se ia decizia vânzării unor bunuri. A fost el, preşedintele, prin comună, pe la mai multe persoane cărora le-a cerut semnătura pe un tabel în nu ştiu ce scop. Oamenii, membri ai societăţii «Libertatea», au semnat, au semnat şi alţii, care nu sunt membri cu creanţe în societate. Ei, şi în baza acestui tabel, în care cred că sunt şi semnături care nu aparţin celor ale căror nume au fost trecute acolo, preşedintele societăţii, Octavian Vasile, a vândut brutăria firmei fiului său, Marian Vasile”, ne-a declarat, sub protecţia anonimatului, un localnic.

În cel de-al doilea rând, evaluarea imobilului în vederea vânzării lui lasă loc de multe interpretări. Potrivit contractului de prestări servicii din 20 septembrie 2006, evaluarea construcţiei a căzut în sarcina SC Evalrom-Serv SRL Caracal, reprezentată atunci de asociaţii Tudor Dănacu (director), Florea Liciu şi Mariana Mazilu (director economic). Evaluarea a fost realizată cu dublă măsură, cel puţin la nivelul stabilirii gradului de uzură. Deşi iniţial gradul de uzură real estimat (GUre) a fost stabilit la 59,6%, în raportul de evaluare înregistrat sub numărul 25/09.2006 apare o „corecţie” prin care, ulterior, gradul de uzură creşte la 64%. Efectul? În prima variantă calculele dădeau ca valoare evaluată 1.251.862.000 lei vechi, în cea de-a doua variantă, prin creşterea gradului de uzură cu peste patru procente, valoarea clădirii scade cu peste 152 de milioane lei vechi, astfel că valoarea finală ajunge la 1.099.195.000 lei, spre bucuria cumpărătorului. Şi bucuria acestuia creşte în momentul plăţii, când ajunge să se pricopsească cu un gogeamite imobil, un malaxor de pâine, două frigidere şi trei cazane mari la doar jumătate din suma evaluată. Cum? Simplu: între timp, omul a depus un deviz de lucrări prin care a dovedit că, în timpul cât a avut brutăria închiriată, a executat diverse lucrări de reparaţii. Şi, cum reprezentantul societăţii vânzătoare era tatăl cumpărătorului, l-a crezut pe acesta, „uitând” că, potrivit contractului de închiriere, fiul său îşi luase sarcina de a suporta cheltuielile cu întreţinerea brutăriei (reparaţii interioare şi exterioare), astfel că scăderea costurilor prevăzute în deviz din suma totală a tranzacţiei a fost cât se poate de ilegală.

Oportunităţi suspecte

Este ciudat cum, după ce tatăl lui Marian Vasile a fost pus preşedinte, SA „Libertatea” a început să se prăbuşească. Este ciudat şi că, tată şi fiu (deşi fiul nu avea nicio calitate în structura societăţii) au decis, la un moment dat, constituirea unei comisii de lichidare a SA „Libertatea”. Pentru că nu au avut acordul Consiliului de Administraţiei al societăţii, comisia a fost anulată de instanţa de judecată. Deşi anulată, comisia a fost folosită în anumite împrejurări. O altă ciudăţenie este şi faptul că, după ce a fost vândută brutăria, Consiliul de Administraţie nu s-a mai întrunit niciodată. S-a întrunit, anul trecut, însă, comisia de licitaţie a Fiscului, pentru că societatea agricolă nu şi-a mai onorat obligaţiile către stat. Printre altele, Fiscul a vândut două tractoare, o semănătoare pentru recoltarea porumbului şi o alta pentru păioase, un disc cu grape, două pluguri şi o remorcă. L-am întrebat pe primar cine a cumpărat bunurile scoase la mezat de Fisc. Edilul ne-a spus că nu ştie, că a fost multă lume la licitaţie. Am aflat noi cine le-a achiziţionat la preţuri convenabile: cumnatul primarului, care nu se ocupă cu agricultura, ci cu transportul mărfurilor, prin intermediul firmei sale Vlad Trans Serv SRL. Cu agricultura se ocupă primarul comunei, şi nu de ieri, de azi. Aşa se explică de ce utilajele cumpărate de cumnat sunt folosite de edil, chiar dacă el nu recunoaşte asta.

Odată intrat în politică şi ajuns primar, evantaiul oportunităţilor în afaceri s-a lărgit pentru Marian Vasile. Una dintre oportunităţi ar fi răsărit nu demult în comuna Deveselu, localitatea cu primar PP-DD, unde angajaţi ai firmei lui Vasile ar da o mână de ajutor la executarea unor lucrări de apă-canal pe bani publici. I s-ar întoarce astfel omului serviciul făcut la alegerile parlamentare, când candidatul PP-DD în Colegiul 5 a luat la Studina peste 500 de voturi. Trădând astfel partidul din care făcea parte, edilul din Studina a fost exclus luna trecută din PDL. La urma urmei, nu le poţi avea chiar pe toate, nu?
DOCUMENT Contractul de închiriere, primul pas în afacerea „Brutăria” 
DOVADĂ „Corecţia” evaluatorilor a adus cumpărătorului economii la tranzacţie 
ACT Potrivit primei evaluări, Vasile trebuia să plătească cu 15.000 lei mai mult

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu