miercuri, 30 iulie 2014

Veselin, asalt în instanţă pentru borcanul cu miere de la IGO Caracal



Concediat din motive obiective din funcţia de director general al Întreprinderii de Gospodărire Orăşenească SA Caracal şi cercetat penal pentru fraude la fosta echipă de fotbal FC Caracal (scandal în care a tras după sine şi unitatea pe care o conducea), Stelian Veselin se luptă în instanţă ca un taur pentru a reveni la borcanul cu miere din preajma căruia a fost îndepărtat anul trecut. Partea sa lunară din borcan ajungea şi la peste 110 milioane de lei vechi (brut) - salariu de-a dreptul nesimţit ţinând cont de faptul că beneficiarul a dus societatea către faliment şi că s-a dovedit un prost administrator special în încercarea de a salva unitatea pe calea reorganizării judiciare. Başca infracţiunile pentru care este cercetat în prezent de procurorii DIICOT, la pachet cu fostul primar al Caracalului Gheorghe Anghel şi cu fosta directoare economică de la IGO SA. Ca şi când nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase, fostul director general îşi vrea postul înapoi, dar şi un purcoi de bani din conturile şi aşa greu încercate ale societăţii.
Costel MIREA

Aflat la conducerea IGO SA de aproape două decenii graţie amicului său Gheorghe Anghel, el însuşi unul dintre cei mai longevivi primari din ţară, Stelian Veselin a fost concediat anul trecut după dezastrul financiar pe care l-a generat la societatea al cărui unic acţionar este Consiliul Local Caracal şi care a fost supusă procedurii de insolvenţă începând cu 2006 şi celei de reorganizare judiciară începând cu 2010.

Mai întâi el a fost revocat din calitatea de administrator special obţinută pentru perioada reorganizării judiciare a IGO SA, apoi a fost desfiinţat postul de director general, alături de alte 12 posturi ocupate ineficient, după care i-a fost desfăcut contractul de muncă. Printre motivele revocării sale din funcţia de administrator special se numărau managementul defectuos „care a avut drept rezultat acumularea de datorii foarte mari”.

„După deschiderea procedurii insolvenţei, calitatea de administrator special al SC IGO SA Caracal a fost dobândită de d-nul Veselin Stelian (…) în baza Hotărârii nr. 4 din 06.10.2008 a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor. (…) De la data numirii ca administrator special a d-lui Veselin Stelian, s-a constatat că societatea nu a făcut progrese, îndeosebi în ceea ce priveşte recuperarea datoriilor de la terţe persoane fizice şi juridice. Administratorul special nu a luat măsurile necesare pentru recuperarea debitelor, constatându-se o slabă calitate a actului managerial, precum şi o slabă implicare în procesul decizional, chiar dacă aceste activităţi s-au desfăşurat sub supravegherea administratorului judiciar”, se arată în referatul de specialitate care a stat la baza proiectului de hotărâre privind revocarea lui Veselin din funcţia de administrator special.

De asemenea, documentul mai reliefează că administraţia publică locală a constatat o nemulţumire generală a cetăţenilor municipiului Caracal faţă de activitatea de gospodărire locală prestată de IGO SA.

În instanţă
Pus pe liber prin Decizia nr. 118/1.07.2013 privind acordarea dreptului la preaviz şi desfacerea contractului individual de muncă 1067/5.02.1994 începând cu data de 22 iulie 2013, Stelian Veselin contestă în termen decizia la Tribunalul Olt, în dosarul 3854/104/2013, motivându-şi acţiunea cu argumente trase de păr. El arată magistraţilor, printre altele, că la baza numirii sale ca director general a stat un contract de mandat semnat în 2007 cu reprezentantul administraţiei publice locale în Adunarea Generală a Acţionarilor şi că, conform principiului simetriei în drept, doar de acelaşi organism putea fi revocat din funcţie.

Omul invocă un contract de performanţă semnat în 28.05.2007 de fostul viceprimar al municipiului, Marian Magnea, care reprezenta pe atunci consiliul local în Adunarea Generală a Acţionarilor a IGO SA. Ceea ce ascunde Stelian Veselin magistraţilor este că respectivul document era un contract de performanţă care reprezenta o anexă la contractul individual de muncă. Odată încetate raporturile de muncă, încetează de drept şi anexele la documentul care a stat la baza respectivelor raporturi. Asta pe de o parte. Pentru că, pe de altă parte, Veselin nu a respectat în timp prevederile contractului devenit astfel nul de drept, situaţie indusă şi de faptul că documentul nu a fost reînnoit potrivit ultimelor modificări ale legislaţiei în domeniu.

În acţiunea demarată la Tribunalul Olt, Veselin nu cere doar repunerea în funcţie, ci vrea „salarii indexate, majorate şi actualizate până la repunerea efectivă în funcţie”.Este momentul să spunem că, deşi societatea se afla în declin, Veselin încasa, lună de lună, venituri care ajungeau şi la peste 11.000 de lei brut. Pentru ultima lună de lucru, respectiv luna iulie 2013, Veselin s-a bucurat de un venit total de 11.416 de lei, din care în buzunarul său a ajuns un net de 8.786 de lei.

Un avocat care cunoaşte mirosul banilor de la IGO
Cercetat în dosarul mafiei de la FC Caracal, alături de fostul primar Gheorghe Anghel şi de alţi trei foşti angajaţi ai IGO SA, pentru delapidare cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, fals material, uz de fals şi evaziune fiscală, acţiunea în instanţă a lui Stelian Veselin pare o aberaţie până şi pentru oameni care i-au fost apropiaţi, cu atât mai mult, cu cât societatea ajunsă în incapacitate de plată sub conducerea sa a fost implicată în activitatea infracţională luată în vizor de procurorii DIICOT.

Pentru că de la IGO au plecat către FC Caracal miliarde de lei vechi în baza unor contracte de sponsorizate pe care Veselin le-a semnat, deşi el nu era doar director general la operatorului de apă-canal de la care plecau banii, şi ci preşedinte al comitetului executiv al FC Caracal, unde ajungeau sumele.

Aberaţiile sale sunt susţinute în faţa magistraţilor, mai nou, şi de avocata Judith Fuchs din Craiova către care IGO SA a efectuat, sub domnia lui Veselin, plăţi nejustificate de 124.000 de lei în anii 2011 şi 2012. Judith Fuchs este consoarta, fără acte, a judecătorului Florin Cristian Veselin de la Judecătoria Caracal, nimeni altul decât nepotul fostului şef al IGO SA. Graţie fostei conduceri a societăţii, Judith Fuchs era plătită cu 5.000 de lei lunar în perioada în care reprezenta societatea în instanţă, deşi IGO avea doi consilieri juridici angajaţi cu acte-n regulă să facă asta.
(Publicat în Gazeta Noua din 1 aprilie 2014)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu