miercuri, 30 iulie 2014

Legăturile intermediarului Căpăţînă cu familia Băsescu



Legătura controversatului om de afaceri Marian Căpăţînă, din Drăgăneşti-Olt, cu fratele preşedintelui României, Mircea Băsescu, căruia i-a făcut cunoştinţă cu Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, în 2010, datează din 2008 - 2009, perioadă în care Căpăţînă intră în industria turismului din Constanţa prin firma sa, SC Exprotur Trading SRL. Ulterior, el intră în politică devenind membru al PDL, declarând public ori de câte ori a avut prilejul că a făcut această alegere datorită lui Traian Băsescu, pe care îl consideră idolul său. Admiraţia faţă de preşedintele ţării s-a dovedit în timp un simplu pretext, pentru că, în ascuns, Căpăţînă urmărea să ajungă la oamenii influenţi din partidul controlat pe atunci de Traian Băsescu şi, prin ei, la banii publici. Ţintele au fost atinse.

Costel MIREA

În data de 10 ianuarie 2007, Marian Căpăţînă, un apropiat al clanului Bercea din Drăgăneşti-Olt, devine acţionar al SC Exprotur Trading SRL Constanţa, specializată în domeniul hotelier, după ce unicul asociat al societăţii, o anume Alina Toma, îi cedează gratuit toate acţiunile deţinute în firmă la doar câteva luni de la înfiinţarea acesteia. Ce căuta Căpăţînă la Constanţa? Acolo avea locul de muncă soţia sa, Oana Steluţa Căpăţînă, artist liric la Filarmonica „Marea Neagră”, apoi la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, iar Marian Căpăţînă a urmat, tot acolo, studii superioare în domeniul maritim (este inginer în instalaţii portuare).

Acesta îl cunoaşte pe Mircea Băsescu în perioada 2008 - 2009, când fratele preşedintelui României era director în cadrul firmei olandeze Plusfood Constanţa SRL Agigea, cei doi devenind în scurtă vreme „parteneri de afaceri”, potrivit lui Mircea Băsescu. Încet - încet, Căpăţînă devine un apropiat al lui Mircea Băsescu, căruia îi propune, în 2010, prezentarea unui prieten în persoana lui Bercea Mondial, care, nu peste multă vreme, devine rudă cu fratele preşedintelui după ce acesta îi botează o nepoată. Potrivit unor surse din anturajul lui Bercea, acesta i-a dat 10.000 de euro lui Căpăţînă pentru a-l introduce în casa lui Mircea Băsescu.

Afaceri cu statul sub protecţia familiei Băsescu

Intrarea în politică a lui Marian Căpăţînă, care ajunge preşedinte al PDL Drăgăneşti-Olt, explică extinderea afacerilor sale la nivele la care se câştigă lejer bani publici. Ca membru al PDL, el s-a bucurat de protecţia câtorva importanţi lideri ai partidului. Numele său a fost şoptit de Mircea Băsescu şi la urechile preşedintelui României, susţin surse din mediul politic.

Aşa se explică „lipirea” lui Marian Căpăţînă de SC Aversa SA, unul dintre cei mai importanţi producători de pompe din centrul şi estul Europei, care ajunge să îşi vândă produsele partenerilor săi tradiţionali prin firma liderului PDL Drăgăneşti-Olt. Clienţi direcţi ai SC Aversa SA ani la rând, Complexul Energetic Turceni SA, Complexul Energetic Rovinari sau Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin cumpără acum electropompe şi piese de schimb prin intermediul SC Exprotur Trading SRL, care încasează sume de ordinul milioanelor de lei.

Ca să ne dăm seama de proporţiile câştigului, să spunem că doar în perioada mai - august 2012, SC Exprotur Trading SRL încheie cu aceste companii de stat contracte în valoare de peste 1,2 milioane de lei, şi asta doar pe spatele contractelor descoperite de noi, în condiţiile în care SC Aversa SA avea nu mai puţin de 38 de clienţi în 2012, iar Căpăţînă se lipise de aceasta încă din 2009.

Se pare că numele său este şoptit de protectorii săi, printre care continuă să se numere, evident, Mircea Băsescu, şi la urechile lui Sorin Blejnar, şeful de atunci al Agenţiei Naţionale pentru Administraţie Fiscală (ANAF), care a pus umărul la falimentarea SC Aversa SA pentru ca fabrica să ajungă pe mâna unor pofticioşi din PDL.

Ţinta acestora era de fapt terenul de 10 hectare pe care era amplasată societatea, ca şi baza sportivă a acesteia care se întindea pe alte patru hectare. Printre pofticioşii care puseseră ochii pe activele fabricii s-a numărat şi Marian Căpăţînă, bizuindu-se pe relaţia sa cu Mircea Băsescu.

Banii lui Bercea, folosiţi la cumpărarea SC Aversa SA

În anul 2006, SC Aversa SA a fost băgată în insolvenţă pentru o datorie de numai 23.000 lei, cu acordul tacit al directorului general, pedelistul Constantin Stelică Barna, fost consilier local şi viceprimar al Capitalei sub mandatul de primar al actualului preşedinte al României.

Înainte de a fi demis pentru ineficienţă managerială, Stelică Constantin Barna slăbeşte financiar fabrica. Sub Barna, SC Aversa SA îşi reduce producţia la 50%, contractează materie primă din străinătate prin firmele de casă ale PDL şi cumpără materiale la suprapreţ, inginerii care generează datorii de milioane de euro. Între timp, un creditor, Fabrica de Scule Râşnov, solicită falimentul producătorului de pompe pentru o creanţă de doar 23.000 de lei.

În loc să plătească datoria la timp, Stelică Constantin Barna ascunsese documentele care se refereau la această creanţă, astfel că societatea este pusă la dispoziţia rechinilor din PDL care dădeau târcoale potenţialului imobiliar al acesteia. Este perioada în care preşedintele PDL Drăgăneşti-Olt intermediază vânzarea produselor între SC Aversa SA şi clienţii săi. Printre cei care se aruncă, apoi, în licitaţia organizată de lichidatorul fabricii se numără, evident, şi Marian Căpăţînă. În scopul doritei preluări a activelor, Căpăţînă înfiinţează o altă firmă, SC Aversa Production & Co SRL.

Este momentul în care liderul PDL Drăgăneşti-Olt are nevoie de bani mai mulţi. Aşa se explică de ce din suma de 600.000 de euro pe care membrii familiei Anghel i-o dau în 2011 pentru Mircea Băsescu, care le-a promis că îl scapă pe Bercea Mondial de puşcărie, Căpăţînă îşi păstrează 350.000 de euro. Este exact portiţa prin care avocaţii lui Mircea Băsescu încearcă să îl scape pe acesta de belea, susţinând că banii ar fi fost împrumutaţi de Marian Căpăţînă de la familia lui Bercea nu pentru fratele preşedintelui, ci pentru afaceri.

Înregistrările video pe care familia interlopului le-a făcut publice dovedesc însă clar că banii au fost daţi cu titlu de şpagă pentru ca Mircea Băsescu să intervină la preşedintele României şi în justiţie în favoarea lui Bercea Mondial, în aşa fel încât acesta să fie achitat sau să scape cu o condamnare uşoară pentru fapta la care magistraţii l-au condamnat, ulterior, la ani grei de închisoare cu executare, aceea de a-şi fi înjunghiat propriul nepot.

De altfel, dovada înregistrărilor şi-au însuşit-o şi procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care joi i-au reţinut pe Mircea Băsescu şi pe Marian Căpăţînă pentru trafic de influenţă, respectiv complicitate la trafic de influenţă, dar şi magistraţii Tribunalului Bucureşti, care vineri au admis propunerea procurorilor care au cerut ca cei doi să fie arestaţi preventiv pentru 30 de zile.

•••

Legăturile lui Marian Căpăţînă cu aripa Băsescu din PDL s-au manifestat şi după ce PDL a pierdut guvernarea ţării, el fiind susţinut să candideze la alegerile generale din 2012 pentru un loc în Senat (pe care nu l-a prins, cu toată mita electorală pusă la bătaie în campanie), dar se simt şi astăzi, când Căpăţînă dă târcoale PMP, având deja o ancoră în partid în persoana liderului PMP Drăgăneşti-Olt, un anume Drăguşin, apropiat al său.
Publicat în Gazeta Nouă din 22 iunie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu