miercuri, 30 iulie 2014

Primarul Scorniceştiului, prins cu mâna-n banii publici pentru mafia liberală



Primarul liberal al oraşului Scorniceşti, Cătălin Davidescu, a fost prins cu musca pe căciulă de auditorii Camerei de Conturi Olt, care au descoperit recent, printre multe alte nereguli în documentele primăriei, un prejudiciu de peste 135.000 de lei la bugetul local. Banii au ajuns în conturile uneia dintre firmele controlate de un liberal în schimbul unor aşa-zise lucrări de pietruire. Totul s-a făcut cu încălcarea legii, afacerea ilustrând faptul că actualul primar nu este decât o marionetă în mâna celor care l-au sprijinit să preia conducerea oraşului, membrii unui grup de interese politico-financiare păstorit de preşedintele PNL Scorniceşti, Ion Moisescu, mâna dreaptă a liderului PNL Olt, deputatul Gigel Ştirbu.

Costel MIREA

Anul trecut, Primăria Scorniceşti a încheiat două contracte de lucrări cu SC Simcor Exim SRL, firmă controlată de liberalul Cornel Stanciu, bun prieten al şefului PNL Scorniceşti şi, până de curând, preşedinte al Tineretului Liberal Olt. Este vorba de contractul nr. 2470/27.02.2013, având ca obiect furnizarea de balast pentru pietruirea drumurilor din satele componente ale oraşului Scorniceşti şi de contractul nr. 2474/27.02.2013 privind închirierea unor utilaje pentru balastarea drumurilor.

Deşi pentru acest gen de lucrări se impunea organizarea unei licitaţii publice, ţinând cont de valoarea şi de specificul lor unitar, primarul Davidescu a ales să fenteze OUG 34/2006 privind achiziţiile publice prin fragmentarea lucrărilor şi a preţului total în două, astfel încât valoarea contractelor să pice sub 15.000 de euro, iar edilul să poată acorda lucrările prin încredinţare directă prietenului şi colegului de partid Cornel Stanciu. Zis şi făcut. S-au semnat documentele şi, în lunile martie şi mai 2013, s-au făcut plăţile, deşi balastul nu s-a prea văzut pe drumuri. Nici pe drumuri, nici în acte, unde domneşte o lipsă de date exacte bine gândită, astfel încât de nicăieri nu rezultă cât balast s-a cumpărat şi care drumuri au fost pietruite, dorindu-se probabil să se mascheze discrepanţa majoră între informaţiile din documente şi ceea ce s-a executat efectiv în realitate - deşi tocmai această „scăpare” indică vinovăţia celor implicaţi.

Documente incomplete

Prima plată primăria a făcut-o în baza facturii nr. 1091/18.03.2013, în valoare de peste 69.787,20 lei, contravaloarea balastului şi a transportului acestuia. Documentul nu conţine informaţii privind cantitatea de balast facturată şi preţul unitar, iar avizele de însoţire a mărfii nu sunt semnate de reprezentantul beneficiarului.

În luna mai 2013, Primăria Scorniceşti mai virează în conturile SC Simcor Exim SRL încă 65.246 de lei, contravaloarea închirierii utilajelor pentru balastare. Factura nr. 0001139/09.05.2013 în baza căreia s-a făcut plata are, şi ea, destule lipsuri. De pildă, în document nu sunt înscrise informaţii privind utilajele închiriate, orele de funcţionare a acestora, tarifele unitare orare etc. Evident că, şi în acest caz, reprezentantul beneficiarului nu semnează de primire. De asemenea, din referatul de necesitate nr. 218/19.02.2013 lipsesc datele de identificare a porţiunilor de drum pe care urma să se efectueze lucrările de balastare, ca şi datele referitoare la cantitatea balastului. Informaţii similare lipsesc şi din notele justificative înregistrate sub numerele 2239 şi 2240 din data de 21.02.2013, în baza cărora s-a propus încredinţarea directă a lucrărilor.

Curtea de Conturi arată că Primăria Scornicești a făcut plăți ilegale de sute de mii de lei
Alte „scăpări”

În graba de a umfla conturile firmei amicului Stanciu, primarul Cătălin Davidescu uită să împuternicească o persoană din cadrul primăriei pentru supravegherea achiziţiei şi recepţionarea mărfii. O face cu mult mai târziu, împuternicind în acest sens un inspector din cadrul Biroului Achiziţii, Dragoş Ionuţ Marinescu, care, ţinând seama că dispoziţia de împuternicire poartă o dată ulterioară datelor la care a fost livrată şi recepţionată marfa, este clar că nu a luat act în realitate de marfa propriu-zisă livrată de furnizor.

Ca să dea o aparenţă de legalitate, primarul Davidescu nominalizează, prin Dispoziţia nr. 234/07.08.2012, două persoane care să facă parte din comisia de recepţie a lucrărilor. Spunem aparenţă de legalitate pentru faptul că, potrivit informaţiilor deţinute de Gazeta Nouă, această comisie nu a funcţionat niciodată. Iată ce spune unul dintre membrii respectivei comisii, Alexandru Fari: „Nu am participat şi nu am întocmit documente de recepţie pentru furnizare balast pentru pietruirea drumurilor - contract nr. 2470/02.2013 şi închiriere autogreder şi utilaje specializate pentru lucrări de balastare drumuri - contract 2474/27.02.2013“.

Declaraţia acestuia este întărită de un alt membru al aşa-zisei comisii, Lucia Bănică, care susţine nu doar că nu a participat la recepţia lucrărilor, ci că, efectiv, nu are cunoştinţă de existenţa celor două contracte.

Confirmare

Acesta nu este singurul caz ilegal la Primăria Scorniceşti, dar el este concludent despre cum „lucrează” primarul Cătălin Davidescu în detrimentul comunităţii care i-a acordat încrederea la alegerile locale din 2012 şi în favoarea celui mai important grup de interese politico-financiare de sorginte liberală din judeţ. Silit să le întoarcă liberalilor ajutorul oferit de aceştia în campania electorală din 2012, Davidescu o face oferindu-le acestora contracte de lucrări finanţate din fonduri publice, prin încălcarea legii şi împingându-şi subordonaţii să facă lucruri care îi pot băga în bucluc. În temeiul unor informaţii certe, Gazeta Nouă atrăgea atenţia încă din 2012 că Davidescu, pe atunci candidatul înverşunat să ajungă, după câteva încercări nereuşite pe mâna altor partide, primarul Scorniceştiului cu orice preţ, va ajunge păpuşa pe care o vor trage de sfori liberalii influenţi în zonă. După cât se vede, Gazeta Nouă a avut dreptate. Alte informaţii indică faptul că, după auditul Curţii de Conturi, aceste aspecte vor face obiectul şi al unui dosar la Direcţia Naţională Anticorupţie.

De altfel, verificările derulate la primărie de organele abilitate ale statului au început să suscite periculos nervii celor din grupul liberal condus de Ion Moisescu. Duminică seară, nervii fostului preşedinte al TNL Olt au cedat. Cornel Stanciu s-a luat de nişte romi din Potcoava veniţi cu anumite treburi la restaurantul lui Moisescu de la Jitaru. Romii au reacţionat, iar Stanciu a ajuns la spital cu răni la cap. Imediat după scandal, Moisescu şi Davidescu, prezenţi la faţa locului, s-au lepădat de Stanciu, declarând că ei habar n-au de scandal.

Teama de a-şi ajuta colegul de partid, în calitate de martori, vine, susţin surse din anturajul celor doi, din faptul că la mijloc ar fi vorba de nişte sume de bani neplătite către terţi. Cert este că, după scandal, romii bat în retragere, anunţând prin vocea liderului lor, bulibaşa Mihai Toma, că vor să se împace cu Stanciu.
Publicat în Gazeta Nouă din 13 mai 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu